Saaga jätkub: Armstrong keeldus koostööst USADAga

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lance Armstrong tunnistas küll dopingu tarvitamist, kuid paljude hinnangul ei suutnud ta olla piisavalt avameelne.
Lance Armstrong tunnistas küll dopingu tarvitamist, kuid paljude hinnangul ei suutnud ta olla piisavalt avameelne. Foto: Reuters/ScanPix

Dopingurattur Lance Armstrong lasi mööda viimase tähtaja koostööks USA antidopinguagentuuriga (USADA), mis võimaldanuks tal pääseda eluaegsest võistluskeelust.

USADA andis ameeriklasele kolmapäevani aega, et neile vande all oma karjääri kestel aset leidnud dopingutarvitamisest rääkida. Nüüd jätkab agentuur uurimist ilma Armstrongi tunnistuseta. See tähendab aga, et Armstrongi väljavaated eluaegsest võistluskeelust pääsemiseks kahanevad peaaegu minimaalseteks. Kui ameeriklase antud info oleks dopinguvastases võitluses kasulikuks osutunud, oleks USADA võinud talle pakkuda kuni kaheksa aasta pikkust võistluskeeldu.

Armstrongi advokaat Tim Herman tegi tähtaja kukkumisel avalduse, kus teatas, et tema klient on nõus koostööd tegema vaid rahvusvahelise tribunaliga. «Lance ei osale mitmel erineval põhjusel uurimises, mida juhib USADA, kuna nad on otsustanud valikuliselt kohaldada süüdistusi ameeriklaste vastu, demoniseerides üksikisikuid ja jättes seejuures kõrvale 95 protsenti rattaspordist, mille üle USADA-l puudub mõjuvõim,» seisis avalduses.

Samas jääb segaseks, millise tribunali ees Armstrong soovib tunnistusi anda, sest hetkel sellist organit rattaspordis ei eksisteeri. Kui niisugune komisjon ka olemas oleks, peaks maailma antidopinguagentuuri (WADA) kinnitusel Armstrong saama ikkagi esmalt USADA käest loa seal tunnistada.

Armstrong ja USADA on eri meelt eeskätt selles, kui kaua rattur dopingut tarvitas. Oprah Winfrey telesaates keelatud ainete manustamist esmakordselt tunnistanud ameeriklane kinnitas, et tegi seda viimati 2005. aastal. USADA väidab aga, et Armstrong tarbis dopingut ka pärast tippsporti naasmist 2009. ja 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles