Kail Piho harjutas end MMil kõrge mänguga

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kail Piho (30) MMil.
Kail Piho (30) MMil. Foto: Nordic Focus

Eesti kahevõistluse koondise esinumber Kail Piho otsustas MMil riskida. 10 km pikkusele suusasõidule 30. kohalt startinud mees haakis end ülitugevate suusameestena tuntud norralase Magnus Krogi ja prantslase Sebastien Lacroix’ sappa ning tõusis nende tuules poolel maal 23. kohale. Rohkemaks seekord jõudu ei jätkunud – vedurite rolli etendanud konkurendid libisesid eest ning Piho ise pidi mööda laskma mitu tagant tulnud meest. Finišisse jõudis ta maailma 28. kahevõistlejana.

«Ma ei jää endaga rahule, tean, et olen suusarajal võimeline paremaks,» teatas Pihode kahevõistlusedünastia ja ühtlasi Eesti koondise esinumber. «Läksin proovima ja võtsin teadlikult riski, et sõidan Krogi sabas, kuid pärast viiendat kilomeetrit ei taastunud ma enam ära. Ma ei lasknud ise tempot alla, vaid jõud lõppes.»

Püüdis kõrgemat kohta

Piho oli veendunud, et rahulikumalt alustades oleks lõppkoht võinud olla paari koha võrra kõrgem, kuid ei näinud mõtet seada endale lihtsalt grupis loksudes nii madalat eesmärki. «Tänavu olen juba paar korda tugeva sõidu ära kestnud ja seepärast läksin nüüdki püüdma kõrgemat kohta,» selgitas hüppemäel 94-meetrise õhulennuga heale tulemusele aluse pannud mees. «Tegin siin tehtuist parima hüppe. Tuul aitas küll veidike kaasa, kuid mind ei huvita see, et kaotasin kompensatsioonipunkte. Tegin oma asja ära!»

Kail Piho noorem vend Han-Hendrik lõpetas MMi 33. kohaga, ent temagi polnud oma suusatamisega rahul. 19-aastane noormees ihkas kohta 30 parema hulgas. «Tundsin, et ei suuda korralikult pingutada, alles viimasel tõusul sain endast maksimumi kätte ja lõpetasin oma grupist esimesena,» rääkis ta. «Teravust nappis, kuna hooaeg on väga pikk ja vahepeal polnud kordagi võimalust aega maha võtta.»

Suusahüppe järel oli parima eestlasena 28. koha saanud Han-Hendrik Piho rahulolev. «Püüdsin poomile ronides suunurgad ülespoole vedada, lisaks andis võistlusega kaasnev pinge palju juurde,» rääkis ta. «Tähtis on hoida positiivset meeleolu, siis õnnestuvad asjad paremini.»  

Kõige õnnetum oli Tiirmaa

16-aastane koondise pesamuna Kristjan Ilves polnud rahul oma hüppega, kuid suusarajal hindas ta oma sooritust võimetekohaseks. «Siin on nii palju kõvasid mehi, et ma ei suuda veel nendega võrdselt sõita,» tõdes ta. «Hüpe ei tulnud aga välja, 95 meetrit oleks pidanud ikka ära hüppama.» Tegelikult piirdus aga tänavu juunioride MMil pronksi võitnud noormees viis meetrit lühema õhulennuga. Nii noore mehena pole aga põhjust täiskasvanute MMi 48. koha üle nuriseda.

Kõige õnnetum eestlane oli 52. kohaga lõpetanud Karl-August Tiirmaa. Juba hüppe järel oli ta oma soorituses pettunud, pärast murdmaadistantsi valitses samasugune meeleolu. «Ma ei jää kuidagi endaga rahule. Sõidu alguses oli tunne, et vana mina on tagasi, kuid paari kilomeetri pärast lõi jalad täis,» nentis ta. «Hooaja jooksul on vorm liikunud allamäge… Kahju, et olen just MMil sellises seisus.» Hüppe järel rääkis Tiirmaa, et veel Eestis olles kimbutas teda paar päeva kestnud kõhuviirus, mis organismi kurnas.

Kahevõistlejatel seisab ees veel kolm starti: meeskonnavõistlus, suure mäe hüppega kahevõistlus ja sprinditeade. Ilvese sõnul on just meeskonnavõistlus eestlaste peamine eesmärk. «Soovime jõuda kaheksa hulka, see oleks väga kõva saavutus,» märkis tulevikumees.

Samal ajal, kui uljad noored eestlased võitlesid oma võitlusi, sai vägeva teoga hakkama 35-aastane austerlane Mario Stecher. Mees, kes oma karjääri alguses jõudis konkureerida ka Eesti sangari Allar Levandiga, võitles nelja mehe pinevas lõpuheitluses välja MM-hõbeda. Otsustavaks sai ülikogenud mehe õigeaegne jalasirutus ja selili viskumine. Prantslase Jason Lamy Chappuis’ alistamiseks sellest ei piisanud, kuid sakslastest Bjoern Kircheisenist ja Eric Frenzelist sai ta nii jagu.

Kahevõistlus

1. Jason Lamy Chappuis (Prantsusmaa)

2. Mario Stecher (Austria) +0,2

3. Björn Kircheisen (Saksamaa) +0,3

4. Eric Frenzel (Saksamaa) +0,5

5. Haavard Klemetsen (Norra) +16,2

6. Taihei Kato (Jaapan) +24,7

28. Kail Piho (Eesti) +1.56,2

33. Han-Hendrik Piho (Eesti) +2.18,5

48. Kristjan Ilves (Eesti) +4.55,2

52. Karl-August Tiirmaa (Eesti) +6.26,9

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles