Täna Meistrite liigas: Madridi Real-Galatasaray, Malaga-Dortmundi Borussia

Oliver Lomp
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo Foto: SCANPIX

Postimees.ee toob lugejani ülevaate täna õhtul toimuvatest jalgpalli Meistrite liiga veerandfinalistidest. Ootame lugejate arvamusi, kes on tänastes paarides favoriidid.
 

MADRIDI REAL – GALATASARAY

Madridi Real ei vaja isegi jalgpallikaugetele inimestele tutvustamist. Meistrite liiga ajaloo edukaima klubina on nende auhinnakapis üheksa karikat, Hispaania liiga tiitleid on neil kirjas 32. Türgi edukaima klubina on Galatasarayl kirjas 18 riigi meistritiitlit, kuid Meistrite liigas on nende parimaks saavutuseks jäänud poolfinaali jõudmine hooajal 1988/89 (viiel korral on jõutud veerandfinaali). Siiski on Galatasaray saanud edu maitsta ka eurosarjas, kuna 2000. aastal võideti Euroopa liiga.

Galatasaray senine saldo Hispaania klubide vastu on kesine – 25st matšist on võidetud 7, viigistatud 6 ja kaotatud 12 korda (kokku väravatevahe 26:38). Samas ei maksa sellest statistikast teha liiga sügavaid järeldusi, kuna Galatasarayl on negatiivne saldo ka Itaalia, Saksamaa, Prantsusmaa ja Inglismaa klubide vastu. Real on omakorda Türgi klubidega kohtunud vaid viis korda – kaks neist on võidetud, üks viigistatud ja kaks kaotatud (väravatevahe 9:6).

Mõnevõrra üllatuslikult ehk on kahe meeskonna omavaheline saldo Galatasaray kasuks. 2000. aastal alistas Galatasaray Euroopa superkarika finaalis Reali 2:1. Aasta hiljem kohtusid kaks klubi Meistrite liiga veerandfinaalis – Galatasaray võitis esimese kohtumise kodus 3:2, kuid kaotas võõrsil 0:3 ja langes välja.

Seis koduses liigas annab väikse eelise Realile. Liiga võidule nad enam sisuliselt ei kandideeri (vahe esimesel kohal oleva Barcelonaga on 13 punkti) ja ka Meistrite liiga koht on praktiliselt selge. Galatasarayl on aga hea võimalus enda kaela kuldmedalid saada, kuid selleks ei tohi end viimastes voorudes lõdvaks lasta. Galatasarayl on üheksa vooru enne meistriliiga lõppu kogutud 53 punkti, millega nad asuvad esimesel tabelireal. Istanbuli Fenerbahcel on koos 49 silma, Istanbuli Besiktasel 46.

Madridi Real oli loosimise järel selgelt rahulolevam meeskond, kuna Galatasarayd peeti koos Malagaga kaheksast konkurentsi jäänud meeskonnast nõrgimateks. Samas on türklased enesekindlad ja valmis suurüllatuseks.

«Inimesed veel üllatuvad, kuna plaanime rünnata kõigega, mis meil on. Kui saame esimeses mängus hea tulemuse, peab Real olema valmis selleks, et meie pääseme edasi,» kinnitas Galatasaray türklasest äärekaitsja Albert Riera, kes on kindel, et fanaatiliste fännide toel suudetakse korda saata suurüllatus. «See on uskumatu, kui palju siinsetele inimestele jalgpall tähendab.»

Selles paaris peaks üks asi olema kindel – jalgpallipublik saab suure tõenäosusega näha rohkelt väravaid. Mõlemad meeskonnad on rünnakule orienteeritud ja mõlemal on mängijaid, kes suudavad väravaid lüüa. Kusjuures Galatasaray Buruk Ylmaz ja Reali Cristiano Ronaldo hoiavad kaheksa tabamusega Meistrite liiga selle hooaja väravaküttide edetabelis 1.-2. kohta.

Reali ainuke nõrk koht edurivis näib olevat tipuründaja koht – ei Gonzalo Higuain ega Karim Benzema pole suutnud näidata oodatud taset, ja mis kõige olulisem, nad on löönud kahepeale kõigest kolm väravat (Benzema 3, Higuain 0). Reali jaoks on väga oluline, et Cristiano Ronaldo heale tasemele suudavad sekundeerida ründava orientatsiooniga Angel di Maria, Mesut Özil, Luka Modric aga miks mitte ka Kaka. Galatasaray jaoks on ülioluline see, kui hästi suudavad meeskonnaga kohaneda jaanuaris tiimiga liitunud superstaarid Didier Drogba ja Wesley Sneijder.

«Madridi Reali jaoks on Meistrite liiga väga tähtis, kuid te ei kujuta ettegi, mida inimesed siin tunnevad. Galatasaray jaoks pole nii kaugele jõudmine tavaline ja põnevus on viidud seega haripunkti,» kommenteeris karjääri jooksul ka Madridi Realis pallinud Sneijder. «Lähme Santiago Bernabeule (Reali kodustaadion, kus toimub homme esimene mäng – toim.) kindla veendumusega, et suudame seal hästi esineda. Kuni me püsime enesekindlana, oleme kõigeks võimelised.»

Reali võtmemängija on mõistagi Cristiano Ronaldo. Kui teised Hispaania pealinnaklubi mängijad ei suuda end parimast küljest näidata, on Ronaldo sageli see, kes tiimi edasi veab. Ronaldol on vahel ka haruldane võime püsida terve mängu täiesti märkamatuna, kuid siis ühtäkki vastaste väravavõrku sahistada Üks eksimus portugallase vastu võib maksta väga valusalt kätte.

Galatasaray võtmemängijaks võib aga pidada Drogbat. Tema ründepartner on tänavu oma väravavaistu juba demonstreerinud, kuid kui eelmise hooaja Meistrite liiga finaalis Chelsea kangelaseks tõusnud Drogba suudab samuti anda sellise panuse, milleks elevandiluuranniklane võimeline on, peaksid ründetandemit Drogba-Ylmaz kartma kõik klubid Euroopas. «Drogba muutub päev-päevalt füüsiliselt aina paremaks. Talle meeldib endaga töötada, ta tahab mängida selles meeskonnas olulist rolli ning annab endast iga päev sada protsenti,» kiitis türklaste peatreener Fatih Terim.

EELDATAVAD ALGKOOSSEISUD ESIMESEKS MÄNGUKS:

Real: Lopez – Arbeloa, Varane, Ramos, Coentrao – Khedira, Alonso, Özil – Di Maria, Benzema, Ronaldo

Galatasaray: Muslera – Eboue, Semih, Nounkeu, Riera – Altintop, Melo, Selcuk, Sneijder – Drogba, Ylmaz

TEEKOND VEERANDFINAALI:

Real:

Alagrupp:

Real – Manchester City 3:2

Amsterdami Ajax – Real 1:4

Dortmundi Borussia – Real 2:1

Real – Dortmundi Borussia 2:2

Manchester City – Real 1:1

Real – Amsterdami Ajax 4:1

Kaheksandikfinaalid:

Real – Manchester United 1:1

Manchester United – Real 1:2

Galatasaray:

Alagrupp:

Manchester United – Galatasaray 1:0

Galatasaray – Braga 0:2

Galatasaray – Cluj 1:1

Cluj – Galatasaray 1:3

Galatasaray – Manchester United 1:0

Braga – Galatasaray 1:2

Kaheksandikfinaal:

Galatasaray – Schalke 1:1

Schalke – Galatasaray 2:3

Postimehe sporditoimetuse hääletuse tulemusena peaks siit paarist edasi minema Madridi Real.

MALAGA – DORTMUNDI BORUSSIA

Siit paarist on Dortmundi esindusklubi selgelt nimekam meeskond. Saksamaa liigas on triumfeeritud kaheksa korda, kuid korra on võidetud ka Meistrite liiga (1997. aastal). Malagal ühtegi Hispaania liiga tiitlit pole, kuid eurosarjas on nad eduni jõudnud. Tõsi, aasta oli siis 2002., kui veel mängiti Intertoto Cup'i.

Dortmundi jaoks on Hispaania klubid olnud üsna ebamugavad vastased. Kokku on vastamisi mindud 18 korda: Dortmundil on kirjas 5 võitu, 6 viiki ja 7 kaotust. (Suurtest jalgpalliriikidest on Dortmundil positiivne saldo vaid inglastega). Malaga, kelle jaoks on eurosarjades osalemine seni olnud väga harvaks nähtuseks, pole Saksamaa klubidega varem kohtunud.

Dortmundile annab selles paaris eelist kodune liigatabel. Bundesligas ollakse Müncheni Bayernist lootusetult maha jäädud ja samas hoitakse ise turvaliselt Meistrite liiga kohast kinni (Bayernil on koos 71, Dortmundil 52, Leverkusenil 48 ning Schalkel ja Frankfurti Eintrachtil 42 punkti – Saksamaal pääseb Meistrite liigasse neli meeskonda). Malaga jaoks on kodune seis äärmiselt pingeline.

Hispaanias käib neljandale ehk viimasele Meistrite liigasse viivale kohale tasavägine võitlus – Real Sociedadil on koos 48, Malagal 47 ning Valencial 46 punkti. Lisaks ähvardavad tagant tulijad, kuna 4-11 kohal asuvad meeskonnad mahuvad vaid 10 punkti sisse. Ka Malaga mängijad ei oska kindlalt öelda, kas nende jaoks on tähtsam Meistrite liigas poolfinaali edenemine või ligas neljandale kohale jõudmine.

«Mõlemad sarjad on rasked. Eelmisel aastal neljandana lõpetamine oli uskumatult mõnus tunne ja tahame seda korrata, aga mängida Meistrite liiga veerandfinaali nii erilise meeskonna vastu on samuti imeline. Peame pingutama ja andma endast mõlemal rindel kõik,» kommenteeris Malaga väravavaht Willy Caballero nädal tagasi.

Samas ripub Malaga pea kohal oht, et hoolimata liigakohast ei saadagi järgmisel hooajal Meistrite liigas mängida. Nimelt määras Euroopa jalgpalliliit (UEFA) klubile eelmise aasta lõpus finantstingimuste rikkumise eest karmi karistuse - kui Malaga jõuab aastatel 2013-2017 eurosarja, tuleb neil esimesel korral seal mängimisest loobuda. Tegu on UEFA uue ja karmima joonega, mis jälgib, et klubide eelarve vastaks Financial Fair Play ehk rahalise ausa mängu reeglitele.

Malaga väidab aga, et neist üritatakse vaid teha teistele klubidele hoiatavat eeskuju. Klubi on seetõttu esitanud apellatsiooni Spordiarbitraaži, kus juhtum võetakse arutusele 14. mail. Otsust on oodata juuniks.

Dortmundi poolelt õhkus pärast loosimistulemusi rahulolu – Saksamaa hetkel veel valitsev meister oli rahul, et vastaseks ei tulnud Madridi Real, FC Barcelona või Müncheni Bayern. Samas polnud nurisemiseks põhjust ka hispaanlastel, kelle peatreener Manuel Pellegrini sõnas, et tahaks kindlasti vältida kahte koduliigast tuttavat giganti Madridi Reali ja Barcelonat.

Kuigi Malaga näitas Meistrite liiga alagrupis, et oskab ka väravaid lüüa (Malaga sai kirja 12 tabamust, Dortmund näiteks 11), peetakse nende tugevamaks küljeks siiski kaitsemängu. Näiteks Caballero on Hispaania liigas teinud sel aastal kõige enam nullimänge. Mõistagi on selles olulist rolli etendanud kogu kaitseliin.

Alagrupis nii Manchester City kui ka Madridi Reali alistanud Dortmund hiilgab mõlemas liinis. Eriti muljetavaldav on olnud sakslaste puhul see, et kuigi nad on pidanud mänge raskete vastaste vastu, on nad enamus mänge kindlalt domineerinud ja vastasele oma mängu peale surunud. Ka nende edurivi on olnud võimsas vormis - tipuründaja Robert Lewandowski ning ründavad poolkaitsjad Marco Reus ja Mario Götze on kolmepeale kokku löönud 10 väravat. Manchester Unitedi legendaarne peatreener Alex Ferguson ütles enne kaheksandikfinaale koguni, et peab Borussiat Meistrite liiga favoriidiks.

«Minu meelest võib Borussia olla selle turniiri jokker. Mulle tundub, et nad ei mängi liigas täie gaasiga ja keskenduvadki Meistrite liigale. Ja nende vorm on olnud suurepärane,» arvas šotlane.

Edukas mäng on teinud eneseindlaks ka dortmundlased endid. Eile avaldatud intervjuus UEFA koduleheküljele arvas Reus, et meeskond on suuteline sel aastal jõudma kõige magusama palani.

«Loomulikult oleme selleks suutelised! Oleme jõudnud nii kaugele ja seni on toiminud kõik meie plaanid väga hästi. Kõikides senistes Meistrite liiga mängudes oleme väärinud võitu, kuna oleme vastaseid sundinud meie tempoga kaasa minema. Loomulikult on Madridi Real hea meeskond, kuid meie pressing valmistab peavalu isegi neile,» arvas Reus, kes ei unustanud ka veerandfinaalivastast.

«Malaga on hea meeskond. Väiksed asjad saavad otsustavaks, kuid olen kindel, et pääseme kaugemale.»

Kuigi Malaga pole selles paaris favoriit, usuvad ka hispaanlased kindlalt oma võimalustesse.

«Veerandfinaal koosneb kahest mängust ja kõigil meeskondadel on täpselt samasugune võimalus edasi minna. Miks me oleme veerandfinaali jõudnud? Sellepärast, et oleme hea meeskond ja pääsu kaheksa parema hulgas väärt,» kommenteeris vanameister Joaquin, kes lisas, et isegi kui kodus hea tulemus saavutatakse, pole midagi kindlat. «Meil oleks rahulik järgmisele mängule minna seisul 6:0, aga seda on väga keeruline saavutada.»

Malaga võtmemängijaks peetakse vaid 20-aastast ründavat poolkaitsjat Iscot, kes hiljuti teenis kutse ka Hispaania koondisesse. Tehniline ja hea platsinägemisega hispaanlane lõi kaheksandikfinaali korduskohtumises Malaga eest olulise värava FC Porto vastu ning on mänginud võtmerolli teisteski kohtumistes. «Barcelonal on Messi, meil on Isco,» on kiitnud Malaga poolkaitsja Jeremy Toulalan.

Dortmundi mäng sõltub paljud lühikesekasvulisest, kuid äärmiselt tehnilisest ja suurepärase sööduoskusega Mario Götzest. Götze on seni veidi jäänud Reusi ja Lewandowski varju, kuid tema talent on meeletu. Götze koostööst Reusiga oleneb suureski Dortmundi ründemäng. «See on täiesti hämmastav, kuidas me Marioga teineteist mõistame. Hooaja alguses võttis see veel natukene aega, kuid praegu me ei pea isegi vaatama, kus teine asub – me lihtsalt teame,» on kommenteerinud Reus.

EELDATAVAD ALGKOOSSEISUD ESIMESEKS MÄNGUKS:

Malaga: Caballero – Gamez, Weligton, Demichelis, Antunes – Toulalan, Iturra, Joaquin, Isco – Julio Baptista; Santa Cruz.

Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Subotic, Santana, Schmelzer – Bender, Kehl, Reus, Gundogan, Gotze – Lewandowski

TEEKOND VEERANDFINAALI:

Malaga:

Alagrupp:

Malaga – Peterburi Zeniit 3:0

Anderlecht – Malaga 0:3

Malaga – AC Milan 1:0

AC Milan – Malaga 1:1

Peterburi Zeniit – Malaga 2:2

Malaga – Anderlecht 2:2

Kaheksandikfinaalid:

FC Porto – Malaga 1:0

Malaga – FC Porto 2:0

Dortmund:

Alagrupp:

Dortmund – Amsterdami Ajax 1:0

Manchester City – Dortmund 1:1

Dortmund – Madridi Real 2:1

Madridi Real – Dortmund 2:2

Amsterdami Ajax – Dortmund 1:4

Dortmund – Manchester City 1:0

Kaheksandikfinaalid:

Donetski Šahtjor – Dortmund 2:2

Dortmund – Donetski Šahtjor 3:0

Postimehe sporditoimetuse hääletuse tulemusena peaks siit paarist edasi minema Dortmundi Borussia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles