NFLi draft: kes valib Margus Hundi?

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Hundil on oodata vaid mõni päev, siis saab selgeks, millise klubi vormi ta selga tõmbab.
Margus Hundil on oodata vaid mõni päev, siis saab selgeks, millise klubi vormi ta selga tõmbab. Foto: AFP/SCANPIX

Tuleva reede varahommikuks, kui NFLi draft’i esimene ring läbi saab, on teada, milline meeskond on teinud Margus Hundist multimiljonäri. Samas võib juhtuda, et Hunt valitakse järgmisel päeval, teise ringi alguses, ent tema töötasu see oluliselt ei vähenda. Niisiis, milline tiim võiks eestlase värvata?

Äärekaitsja (defensive end, DE) Hunt on kahtlemata tänavuse draft’i kõige enam segadust ja meeskondade treeneritele peavalu tekitav mängija. Tema palkamine võib olla lotovõit, aga ka läbikukkumine. Kui võtta aluseks kiirus ja jõud, peaks Hunt olema kümne esimesena valitu seas, kui aga mänguoskused, siis kukuks ta teise ringi lõppu või isegi kolmandasse. Samas on kõigil värskelt meeles J. J. Watti juhtum: Houston Texans valis toore, kuid jõulise äärekaitsja 2011. aasta draft’is pealtnäha liiga vara, ent kaks aastat hiljem tunnistati mees NFLi parimaks kaitsemängijaks. Paljud eksperdid ongi Hunti võrrelnud Wattiga, kusjuures eestlase kehaliste katsete tulemused olid paremad.

Kuidas parandada nõrkusi

Hundil on palju plusse, aga ka miinuseid ning meeskonnad peavad enese jaoks selgeks tegema, kuivõrd saab nõrku külgi parandada.

3-4 kaitseformatsiooni DE esmane ülesanne on vastaste mängujuhile kallale pääseda. Spetsialistid arvutasid välja, et eestlane jõudis neil kaheksal korral, kui ta mängujuhi maha murdis, talle kallale keskmiselt 2,36 sekundiga, mis oli kõigi ülikoolide äärekaitsjate peale kokku ülekaalukalt parim tulemus. Lisaks suudab Hunt tänu pikkusele ja pikkadele kätele katta kolmandiku võimalikust söödutsoonist ning tema oskus lööke blokeerida on väärtuslik lisaboonus.

Hundi suurimateks miinusteks on liiga püstine mäng, oskamatus mängu lugeda ning palli kandvat mängijat pikali paisata. Ekspert Cristopher Hanseni arvates sõltub Hundi valimine eelkõige sellest, kuivõrd treeneri(te) arvates suudetakse Hunt madalamalt mängima panna: «Need tiimid, kes usuvad, et madal mäng on treenitav, plaanivad valida Hundi esimeses ringis.»

Siinkohal väike selgitus: nii-öelda mängu kõrgus (pad level – pad on õlakaitsmed) saab otsustavaks, kes võidab kahe mehe duelli. Tegu on elementaarse füüsikaga – raskuskese, jõuõlg, jõu rakendamine – kes saab õlad allapoole, lükkab teise ära.

Valitakse esimeses rings?

Draft’ist. Mängijate valimisel võib olla mitu eesmärki.

* Täidetakse nõrk koht väljakul, kuid see eeldab, et valitud mängija on valmis kohe täie võimsusega platsile asuma. (See on põhjus, miks näiteks Atlanta Falcons võib valida Hundi.)

* Kui nõrga koha täiteks pole piisavalt head kandidaati, valitakse mängija vajaduselt järgmisele positsioonile. (Indianapolis Colts vajab esmajärjekorras ründeliini kaitsjat, kuid teises järjekorras DEd ehk Hunti.)

* Tiimid, kus meeskond on tasakaalus ja hädavajadusi pole, võivad valida kas parima saadaoleva mängija sõltumata positsioonist või mehe, keda oleks vaja aasta-paari pärast. (San Francisco 49ers võib valida Hundi tulevikumeheks.)

* Mängija valitakse vahetuskaubaks.

Nagu Hunt on öelnud, pole draft’is midagi kindlat. Samas on teatud asjaolud, mis annavad aimu meeskondadest, kes võiksid eestlase endale palgata.

Esiteks: tänavuses draft’is puuduvad suured staarid, kuid on suur hulk kõvasti üle keskmise kaitsemängijaid, ka äärekaitsjaid. Hunt on spetsialistide seatud edetabeleis oma positsiooni mängijatest viies-kuues-seitsmes ning pigem lähevad klubid kindla peale kui hakkavad riskima ehk siis Hunti väga vara ei valita.

Teiseks: kuna draft’is valitakse mulluse hooaja ümberpööratud järjestuses – viimasel on esimene valik – peavad kehvemad tiimid täitma positsioone võimalikult tugevate mängijatega ega saa mõelda tulevikule.

Kolmandaks: Hunt on mänginud ülikoolis vaid 3-4 kaitseformatsiooni, mis ahendab temast huvitatud meeskondade arvu kuraditosinani. Tõsi, mõni tiim mängib 3-4 ja 4-3 kaitse vahepealset vormi. Ning on ka treenereid, kelle arvates saaks Hunt kenasti 4-3 formatsioonis hakkama.

Ennustamine on tänamatu töö, kuid ilmselt ei võeta Hunti esimese 23 seas, ja kui ta varem loosi ei lähe, haarab Philadelphia Eagles ta endale teise ringi 4. valikuna.

NFLi draft

•    NFLi 2013. aasta draft toimub 25.–27. aprillini New Yorgis Radio City Music Hallis.

•    Esimesel päeval toimub draft’i esimene, teisel teine ja kolmas, kolmandal neljas kuni seitsmes ring.

•    Kokku valitakse 254 mängijat.

•    Valida saab mängijat, kel on keskkooli lõpetamisest möödas vähemalt kolm aastat.

•    Draft’i järjekorra määrab eelmise hooaja tulemus, kehvem meeskond valib igas ringis esimesena.

•    Igal meeskonnal on draft’i eel või ajal õigus vahetada teise klubiga kohti draft’i järjekorras. Vastu võib anda kas mängijaid või kohti tulevaste aastate draft’is.

•    Igas draft’is jagatakse 32 kompensatsioonivalikut 3.–7. ringis. Varem saavad valida meeskonnad, kes on kaotanud vabade agentidena enim või parimaid mängijaid.

•    Esimeses ringis on klubil valikuks aega 10, teises 7 ja ülejäänud ringides 5 minutit.

•    Igale klubile on eraldatud oma nõupidamisruum, kus on telefoniühendus kõigi teiste meeskondadega, et pidada läbirääkimisi mängijate vahetamiseks.
--------------------------------------------------------------------------

Margus Hundi väärikamad kosilased

Siinkohal Margus Hundi kaheksa võimalikku ja parimat kosilast. Eestlase vastu tunnevad huvi ka Denver Broncos, Tennessee Titans, Tampa Bay Buccaneers, Dallas   Cowboys, Pittsburgh Steelers, New York Jets, Denver Broncos ja Washington Redskins.  

Indianapolis Colts (24. valik)

Colts vajab eelkõige ründeliini kaitsjat turvamaks mängujuhti, kuid esimese ringi lõpus pole head meest võtta ja poolhea saab ka tunduvalt hiljem. Teisena on tarvis jõulist defensive end’i, mistap kutsuti Margus Hunt klubi juurde kaheks päevaks testimisele. Samas võivad Coltsi valiku ajal DEdest saadaval olla ka Björn Werner, Cornellius Carradine, Damontre Moore või Datone Jones ja edasine on valikute küsimus.

• Colts on võimsa potentsiaaliga klubi, kes hankis mullu draft’i esimese valikuga suurepärase noore mängujuhi Andrew Lucki, kelle ümber noort meeskonda üles ehitada, ning jõudis üllatuslikult play-off’i.

Minnesota Vikings (23. ja 25.)

Pärast Percy Harvini lahkumist vajab Vikings hädasti püüdjat (wide receiver). Ent neil on kaks esimese ringi valikut (teine saadud Harvini eest) ning asjatundjate arvates võetakse teisena parim saadaolev kaitsemängija. Selleks võib Vikingsi arvates olla just Hunt, kuid tõenäosus on siiski väike.

• Vikings on keskmine meeskond, kelle mäng põhineb kaitsel ja mullu NFLi hooaja väärtuslikemaks mängijaks valitud läbimurdjal (running back, RB) Adrian Petersonil.

Green Bay Packers (26.)

Packersi kaitseliin on korralik, iga mees hea teatud elemendis, kuid puudub võimas ja kiire DE, kes suudaks häirida vastaste mängujuhti. Packersil on puudus running back’ist, ent kui head selle positsiooni meest pole võtta, võidakse valida DE.

• Packers on särav tiim tänu mängujuhile Aaron Rodgersile ja korralikule kaitsele.

New England Patriots (29.)

Patriots jahib eelkõige just DEd. Mullu üritati kõikvõimalike kombinatsioonide abil vastaste quarterback’ile ligi pääseda, kuid miski ei töötanud. Silm hoitakse peal kahel klubita veteranil. Kui ka üks neist palgatakse, siis saaks Hunt rahulikult õpipoisina ta kõrval olla. Patriotsi peatreener Bill Belichick on riskialdis ja võib eestlase endale noppida.

• Patriots – tänu mängujuhile Tom Bradyle aina Super Bowli võitjasoosik – on NFLi ühe võimsama rünnakuga meeskond, kuid kaitse jätab kõvasti soovida.

Atlanta Falcons (30.)

Falcons kaotas mullu poolfinaalis suuresti tagakaitsjate (cornerback) kehva etteaste tõttu. Paraku pole esimese ringi lõpus korralikku tagakaitsjat saada, mistõttu võib Falcons võtta teiseks DEks Osi Umenyiora kõrvale Hundi. Ehk nagu asjatundjad ütlevad: kui kaks võimsat meest vastaste mängujuhti ründavad, saab ka kesine tagakaitsja hakkama.

• Falcons, mulluse põhihooaja parim, on kindlasti järgnevatel aastatel kandidaat Super Bowli võidule.

San Francisco 49ers (31. ja 34.)

San Franciscol on üldiselt kõik positsioonid täidetud, kuid kaitset tuleks tugevdada ja leida domineeriv defensive end. Klubil on kaks valikut peaaegu üksteise järel, ülejäänud DEed on seks ajaks üles korjatud ning seega küllalt tõenäoline, et valitakse Hunt, kes sobivat asjatundjate sõnul meeskonda ideaalselt.

• 49ers on taas tippu jõudmas ja seda suuresti tänu noorele quarterback’ile Colin Kaepernickile ja ühtlasele koosseisule.

Baltimore Ravens (32.)

Läinud hooajal Super Bowli võitnud Ravens on tundnud Hundi vastu huvi, kuid eelkõige vajatakse keskkaitsjaid (middle linebacker ja safety). Eestlast nähakse tulevikumängijana, kuid kas esimeses ringis teda valima hakatakse?

• Ravensist lahkus paar tugevat kaitsjat, kuid meeskond peaks järgmistel aastatel olema tipus.

Philadelphia Eagles

(4. ja 35.)

Eagles valib esimeses ringis ilmselt ründeliini kaitsja, kuid teises võib võtta Hundi, kui too seks hetkeks veel saadaval on, sest hea DE kulub ikka ära.

• Millegipärast pole Eagles viimastel aastatel vaatamata üle keskmise koosseisule edu saavutanud. Kuid tiim on sümpaatne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles