Meistrite liiga eelvaade: Müncheni Bayern - FC Barcelona

Oliver Lomp
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barcelona mängijad juubeldamas: PSG alistus veerandfinaalis oodatust vaevalisemalt
Barcelona mängijad juubeldamas: PSG alistus veerandfinaalis oodatust vaevalisemalt Foto: SCANPIX

Viimaste aastate saavutusi arvesse võttes, pole nimekam jalgpallimatš Euroopas võimalik. Kahtlemata on teisipäeval Münchenis poolfinaali esimese lahingu pidavad Bayern ja Barcelona praegu suurimad jõud vana maailma jalgpallis.

Postimehe lugeja, avalda arvamust, kellel on siin paaris eelis? Kumb pääseb edasi ja millest edu sõltub?
 

Bayern võitis viimati Meistrite liiga küll 2001. aastal, kuid viimastel hooaegadel ollakse sellele taas ülilähedal oldud. 2010. aastal tuli finaalis alla vanduda Jose Mourinho juhitud Milano Interile, mullu jäädi samas faasis hoolimata mängu domineerimisest üllatuslikult alla Londoni Chelseale. Eduka esinemisega poolfinaalis jõutaks nelja aasta jooksul juba kolmandat korda finaali, mis on Euroopa klubijalgpallis üsna haruldane nähtus.

Barcelona edulugu on aga veelgi muljetavaldavam. 2006., 2009. ja 2011. aastal võideti Meistrite liiga karikad, kuid erilist stabiilsust näitab fakt, et koos tänavuse hooajaga on vähemalt poolfinaali jõutud juba kuuel hooajal järjest. Eelmisel hooajal veel Pep Guardiola käe all pallinud Barcelona teenis sadadelt jalgpallitegelastelt läbi aegade parima jalgpallimeeskonna nimetuse.

Mitmed eksperdid ja jalgpalliportaalid on avaldanud arvamust, et selle paari edasipääsejast selgub, kas Barcelona ajajärk Euroopa klubisarjades jääb kestma või tõuseb troonile uus valitseja Bayern.

Poolfinaalile lisab vürtsi fakt, et mõlemad meeskonnad on koduse meistriliiga tiitli võitnud. Bayerni võit on juba päris ametlik, kuid Barcelonal on vaja viimases kuues voorus teenida vaid kuus punkti, mille mittetäitumine tunduks igasuguse loogika vastane.

Veider tunduks ka see, kui selles poolfinaalis näeks jalgpallipublik vähe väravaid. Mõlemad meeskonnad on ründamisele orienteeritud ning pühivad heal päeval oma teelt ükskõik millise vastase. Bayern on tõusnud suisa ebainimlikku vormi ja koduliigas purustatakse üks vastane teise järel (viimati alistati võõrsil 6:1 Hannoveri meeskond. Meistrite liiga veerandfinaalis tõestati, et hea mängupilt ei piirdu ainult kodumaa klubide vastu. Bayern oli Torino Juventusest mõlemas kohtumises kindlalt üle ning võitis 2:0.

Barcelona on seevastu mänginud kõikuvalt. Tõsi, koduliigas on kehvemate meeskondade vastu isegi mõne põhimehe puudumisel võidud noppida (viimati alistati nädalavahetusel Levante 1:0), kuid Euroopas on oldud korduvalt väljakukkumise äärel. Liialt sageli tundub, et ilma Lionel Messita ei suudeta distsiplineeritud vastaste kaitset murda. Kaheksandikfinaalis AC Milani vastu oli Messi esimeses mängus iseenda paremate päevade hale vari ja Barcelona kaotas. Korduskohtumises oli Messi jällegi klass omaette ning Barcelona edenes järgmisesse ringi. Veerandfinaalis PSG vastu pidi vigastatud Messi korduskohtumises teisel poolajal meeskonda päästma tulema ja katalaanide õnneks argentiinlasel see õnnestus.

«Messi on omaette klass. Maailma jalgpallis eksisteerib kõigepealt Messi ja siis tulevad alles kõik teised. See, mida ta teeb, väärib imetlemist,» kiidab ka Bayerni äss Frank Ribery.

Lisaks Messi-sõltuvusele peetakse Barcelona nõrgaks kohaks standardolukordi, milles Bayern eeotsas võimsate tipuründajate Mario Mandžukici ja Mario Gomeziga on jällegi esmaklassilisel tasemel. Lisaks valmistavad Barcelonale sageli probleeme vastaste kiirrünnakud, milles samuti Bayern on tasemel – Frank Ribery ja Arjen Robbeni tegutsemine äärel võib lahti murda ka kõige võimsamate nimedega mehitatud kaitseliini (küsige Juventuse mängijatelt).

Endine Barcelona juhendaja Radomir Antic viitas pärast loosimist samuti, et Barcelona kesine kaitse võib selles paaris saada otsustavaks. Javier Mascherano on poolfinaalidest kindlasti väljas, äärmiselt kahtlane on ka kapten Carles Puyoli osalemine. Seega on selge, et Barcelona peab Gerard Pique kõrvale keskkaitsesse valima mõne teise mehe ja võimalikeks kandidaatideks on äärekaitsja Adriano, noor keskkaitsja Marc Bartra ning poolkaitsjad Alex Song ja Sergio Busquets.

«Puyol pole ainult kaitsemängija ja kapten, vaid see, kes tervet meeskonda ühtsena hoiab,» hindas serblane. «Bayern oli Barcelona jaoks kõige kehvem võimalik loos. Nad on lihtsalt liiga heas vormis.»

Bayernil otsest nõrkust pole, kuid klubi endine kapten Stefan Effenbergi arvates puudub meeskonnal tõeline liider, kes rasketel hetkedel juhtimise enda õlgadele võtaks. Samas tekib küsimus, kui terve meeskond töötab õlitatult kui kellavärk, kas teistest selgelt eristuvat liidrit on üldse vaja? Küll aga võib Bayernile saatuslikuks saada nende enda tugevus. Bayernile meeldib rünnata, kuid sellise stiiliga võib palli hoida armastava Barcelona kiire ja tehnilise eesliini vastu keeruliseks minna.

Võimalik, et selle paari võtmekohtumine peetakse juba sel teisipäeval Münchenis. Kui Barcelonal on seni play-off'is õnnestunud teises, loosi tahtel kodus peetud mängudes kaalukauss enda kasuks pöörata, siis Bayerni klass peaks olema AC Milani ja PSG omast parem. Kui Bayern saavutab kindla võidu, läheb Barcelonal seeria päästmine väga raskeks. Kui Bayern võita ei suuda, tõuseb kindlaks favoriidiks juba Barcelona.

«Tõsi, Bayern on praegu hämmastavalt heas vormis ja teisipäeval läheb tõeliseks lahinguks,» hindas Barcelona 33-aastane keskväljamaestro Xavi. «Meistrite liigas saavad määravaks aga kõige pisemad detailid ja teeme kõik endast oleneva, et tulla Münchenist tagasi hea tulemusega.»

Omavaheline mängude seis on Bayerni kasuks. Kokku on eurosarjades kohtutud kuus korda: Bayernil on kolm võitu, Barcelonal üks võit ja kaks kohtumist on lõppenud viigiga. Viimati olid klubid vastamisi Meistrite liiga hooajal 2008/2009 veerandfinaalis. Siis võitis Barcelona kodumängu 4:0 ja Münchenis tehti 1:1 viik. Hiljem samal hooajal alistas Barcelona finaalis 2:0 Manchester Unitedi.

Barcelona saldo Saksamaa klubide vastu on väga hea. Kokku on mängitud 51 matši, millest katalaanid on võitnud 28 korda. 12 puhul on mäng lõppenud viigiga, 11 korda on sakslased võitnud. Väravatevahe on Barcelona kasuks 91:50. Samas on Barcelona plussis ka Itaalia ja Inglismaa klubidega.

Ajalukku vaadates näib, et ka Bayernile peaksid Hispaania klubid sobima. Seni peetud 43 kohtumise järel on Bayernil kirjas 20 võitu, 12 viiki ja 11 kaotust – väravatevahe on Bayerni kasuks

67:55. Suurtest jalgpalliriikidest näivad just Hispaania klubid Bayernile istuvat, kuna näiteks Itaalia klubidega on saldo miinuses, Inglismaa omadega napilt plussis.
 

TEEKOND VEERANDFINAALI:

Bayern:

Alagrupp:

Bayern – Valencia 2:1

BATE – Bayern 3:1

Lille – Bayern 0:1

Bayern – Lille 6:1

Valencia – Bayern 1:1

Bayern – BATE 4:1

Kaheksandikfinaal:

Londoni Arsenal – Bayern 1:3

Bayern – Londoni Arsenal 0:2

Veerandfinaal:

Bayern – Torino Juventus 2:0

Torino Juventus – Bayern 0:2

Barcelona:

Alagrupp:

Barcelona – Moskva Spartak 3:2

Benfica – Barcelona 0:2

Barcelona – Glasgow Celtic 2:1

Glasgow Celtic – Barcelona 2:1

Moskva Spartak – Barcelona 0:3

Barcelona – Benfica 0:0

Kaheksandikfinaal:

AC Milan – Barcelona 2:0

Barcelona – AC Milan 4:0

Veerandfinaal:

Paris St. Germain – Barcelona 2:2

Barcelona – Paris St. Germain 1:1

VÕIMALIKUD ALGKOOSSEISUD:

Bayern: Neuer – Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba - Robben, Ribery, Schweinsteiger, Martinez - Gomez, Pizarro

Barcelona: Valdes – Dani Alves, Pique, Bartra, Jordi Alba – Busquets, Iniesta, Xavi – Villa, Messi, Tello
 

Postimehe sporditoimetuse enamus ennustab, et finaali pääseb Müncheni Bayern.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles