Džungel võttis Hundi rõõmuga vastu

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Hunt.
Margus Hunt. Foto: SCANPIX

NFLi draft’is eestlase valinud Cincinnati Bengalsi peatreener: «Ta peab veel palju õppima.»

Nüüd on see siis tõeks saanud. NFLi draft’i 53. valikuna kuulutati välja: «Cincinnati Bengals ... Margus Hunt!» Hetk hiljem ilmus teleriekraanile Hunt ise, täies suuruses ja nägu laialt naerul, Dallase spordibaaris vastu võtmas ema ja õe õnnitlusi ning elukaaslase palavat suudlust. Päev hiljem tõmbas Hunt juba Cincinnatis selga Bengalsi särgi legendaarse numbriga 99 ning meeskonna fännid ehk «džungel» asus eestlasele hüüdnime valima.

Hunt sai Bengalsi otsusest teada hetk enne seda, kuidas ta nimi välja hõigati. «Tunne, kui mobiiltelefon helises ja saabus teade, et Bengals on mu valinud, oli super,» kirjeldas Hunt Postimehele. «Ootad ja ootad kõnet ja kui see ükskord tuleb, ei oskagi midagi peale hakata.»

Hunt tunnistas, et kõik toimuv on justkui unenägu: «Viimased aastad on kulgenud kummaliselt, nagu sõit Ameerika mägedel. Ühel hetkel oled veendunud, et osaled Londoni olümpial, siis aga ... Iial ei tea, mida elu endaga kaasa toob. Sinu asi on pakutu vastu võtta, teha meeletult tööd ja edasi minna.»  

M-Hu, Thor või Beastonian?

Esimesel hetkel, kui Bengals Hundi nime välja hõikas, olid kõik hämmingus. Bengals? Meeskond, kes pole Hundi vastu erilist huvi üles näidanud – «Kohtusin Bengalsi treeneritega vaid kehaliste katsete ajal ning nad tulid mind Dallasesse avatud treeningpäevale vaatama, rohkem kontakte polnud.» – ja kelle kaitseliin on eestlasetagi üks NFLi võimsamaid ...

Ent juba pärast esmast analüüsi korraldasid ameerika jalgpalli eksperdid Bengalsile kauakestva aplausi koos ovatsioonidega ja tunnistasid klubi tänavuse draft’i üheks suurimaks võitjaks. «Bengals tegi äärmiselt targad valikud,» kirjutas telekanali ESPN asjatundja Mel Kiper.

Esimeses ringis võeti ­tight end Tyler Eifert, kes suudab kinni püüda kõik talle söödetud pallid ja muudab rünnaku märgatavalt tugevamaks.

Teise ringi esimene valik: läbimurdja ehk running back Giovani Bernhard. Just palli liigutamine maad mööda – running game – oli peamisi põhjusi, miks Bengals mullu play-off’i esimesest ringist edasi ei jõudnud.

Ja siis Hunt. «Vaatamata sellele, et Bengalsi kaitseliin on tipptasemel, ei lähe tark peatreener mööda nii võimsast mängijast, kui eestlane on. Hunt saab Bengalsis rahulikult areneda ja võib kerkida supertäheks,» kiitis teine ESPNi analüütik Jamison Hensley.

Cincinnati džungel – nii nimetatakse Bengalsi fännide kogukonda – võttis eestlase rõõmuga vastu ja asus arutama, kas ükski vastaste mängujuhti kaitsev liin peaks vastu, kui seda ründaks peale kahe praeguse ässa, defensive tackle Geno Atkinsi ja defensive end ­Michael Johnsoni ka Hunt. Vastus oli üks: ei peaks!

Fännid hakkasid kohe netitubades otsima eestlasele ka uut hüüdnime, sest praegune – «Eastern Block» – viitavat liialt löökide blokeerimisele, mis pole Hundi põhitöö. Esimese hooga pakuti välja järgmised variandid: The Baltic Bengal, M-Hu, Thor ja Beastonian.

Ajal, mil fännid omi asju ajasid, lendas Hunt Dallasest uude kodupaika. «Kolin õige pea Cincinnatisse, seega tuleb leida elamine,» rääkis Hunt. Üüri maksmisega probleeme ei tule, sest lepingu allkirjastamise eest kantakse ta pangaarvele 1,2 miljonit dollarit ja järgmisel neljal aastal on ta keskmine palk umbkaudu miljon.

Cincinnatis korraldati kohe üritus, kus Hundile ja kahele teisele uustulnukale mängusärgid kätte anti. Hunt lippab väljakule, seljal ja rinnal legendaarne number 99, mille hokimees Wayne Gretzky maailmakuulsaks tegi. Miks 99?

«Ma ei saanudki valida, see number lihtsalt anti. 92, millega ülikoolis mängisin, oli kinni,» selgitas Hunt.

Hunt tõdes, et vastuvõtt Cincinnatis olnud soe: «Äge värk! Läksin staadionile ja kohtusin treeneritega, aga palju me vestelda ei saanud, sest draft oli pooleli ja neil tuli sellega tegeleda. Seejärel toimus pressikonverents.»

Ajakirjanikele tuli tutvustada sporditeed ja medalivõite, ülikoolikarjääri ja mänguoskust, klaverimängukunsti ja sedagi, kas Hunt on söönud marineeritud karuliha, mis olla Eestis populaarne roog. «Ei!» kõlas eestlase lühike ja selge vastus.

Treenerid omakorda selgitasid, mida Hundilt loodetakse. Ja loodetakse palju.

300 lehekülge päheõppimist

«Hunt jookseb kiirelt nagu hirv ning on võimas ja tugev. Meie ülesanne on ta õiges suunas jooksma panna,» rääkis kaitsemängu treener Mike Zimmer ega varjanud tõde. «Hundi mänguoskus on nagu 12-aastasel poisil, kuid ta on erakordselt kõva töömees.»

Bengalsi peatreener Marvin Lewis uskus, et Hundist tuleb mängumees, sest vastasel korral poleks ta eestlast palganud: «Meie kaitsemängutreenerid on varemgi teinud toorestest meestest erakordsed mängijad ja loodetavasti teevad Hundistki, kes on «tohutu, tohutu atleet». «Ta muutus eelmise hooaja jooksul tunduvalt paremaks mängijaks. Arvan, et Hunt saab meie juures veelgi parema võimaluse oma atleetlikkust näidata, kuid ta peab veel palju õppima.»

Hunt alustas tööd viivitamatult: «Lendan Dallasesse tagasi ja hakkan uut kaitseformatsiooni omandama. Sain raamatu kombinatsioonidega juba kätte ja asun neid õppima.»

Kombinatsioonide raamat – playbook – on ligi 300 lehekülge paks ja liikumised peab pähe õppima. Hundil tuleb pikk kevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles