Töökas Londoni poiss, kellest sai üleilmne bränd

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjääri edukamad aastad veetis David Beckham Manchester Unitedis, kus ta lisaks kuuele Inglismaa meistri tiitlile võitis 1999. aastal ka Meistrite liiga. Hooaega 1998/99 peetaksegi Beckhami karjääris üheks säravamaks ja tasub meenutada, et sellele eelnenud suvel sai ta MMi kaheksandikfinaalis Argentinaga mängides punase kaardi ja teenis sellega pikaks ajaks inglaste viha.
Karjääri edukamad aastad veetis David Beckham Manchester Unitedis, kus ta lisaks kuuele Inglismaa meistri tiitlile võitis 1999. aastal ka Meistrite liiga. Hooaega 1998/99 peetaksegi Beckhami karjääris üheks säravamaks ja tasub meenutada, et sellele eelnenud suvel sai ta MMi kaheksandikfinaalis Argentinaga mängides punase kaardi ja teenis sellega pikaks ajaks inglaste viha. Foto: AP/Scanpix

David Beckham ei pruugi olla parim Manchester Unitedi särki kandnud jalgpallur, kes viimase nädala jooksul on teatanud tippspordist taandumisest (eelmisel nädalavahetusel tegi sama otsuse Beckhami eakaaslane Paul Scholes), kuid kahtlemata on ta üks viimaste kümnendite kuulsamaid, kui mitte kõige kuulsam – tegemist on siiski esimese globaalsest superstaarist jalgpalluriga, kelle nimi paneb pead pöörama ka Aasias ja USAs.

Londonis sündinud Beckhami vanemad olid fanaatilised Manchester Unitedi poolehoidjad ja nii jõudis ka tulevane jalgpalliikoon 16-aastaselt lepinguni ManU noortetiimiga. Kaks hooaega hiljem pääses ta juba põhitiimi ja edasine on juba ajalugu.

Esimese nn jalgpalli popstaarina pidi Beckham tippsportlase karjääri jooksul pidevalt elama kaanepoisi elu ning seda soodustas loomulikult tema abielu Spice Girlsist tuntud Victoria Beckhamiga. Beckhami eraelu pakkus laialdast huvi, iga tema uus soeng sai üle ilma populaarseks, lisaks astus ta üles lugematus hulgas reklaamides, millest kõige kuulsam vast Armani pesureklaam.  Nii on ka Beckhami kohta öeldud, et temast sai superstaar, kes mängis jalgpalli, mitte ta ei olnud jalgpallurist superstaar.

Teerajaja noortele

Enamasti teavad fännid sportlasi nende oskuste ja saavutuste järgi, kuid Beckham on olnud veidike teistsugune. Teda teatakse seetõttu, et ta on Beckham, ning selles mõttes oli ta sportlaste seas teerajaja.

Nii suutis ta murda ka mitmeid tavasid. Kui varem oli jalgpall eelkõige ikka töölis­klassi mäng, pärast kohtumist joodi õlut ning välimusele keegi eriti rõhku ei pannud, siis Beckhamiga algas justkui uus ajajärk. Loomulikult ei olnud ta esimene, kes astus üles mõnes šampoonireklaamis või tegi midagi muud jalgpallurile tavatut, kuid tema oli siiski esimene, kelle puhul seda aktsepteeriti, ning edasi läks see juba massidesse. Seega, vaadates tänapäeval mõnda jalgpallimängu, on Beckhami mõju kindlasti tuntav.

Tihti kiputakse 38-aastase legendi puhul aga unustama, et kõige platsivälise kõrval oli ta tegelikult ka väga hea jalgpallur, kes parimatel päevadel oli omas elemendis (tsenderdused ja karistuslöögid) kahtlemata maailma parim. Ka oli Beckham väljakul kõva töömees ning tihti oli tema pärast mängu või trenni see mees, kelle riided olid riietusruumi poole sammudes kõige porisemad – kuna palli taga ajades andis ta endast igas olukorras kõik. Oma oskustest võttis ta väljakul parima ning kõik see kokku andis ülemaailmse brändi, mille poole pürgivad paljud praegused parimas eas jalgpalliässad.  

Kogu Beckhamit ümbritseva juures on jalgpallur suutnud jääda iseendaks ning eriti tõstetakse esile tema viisakust ja sõbralikkust, mis on toonud talle kõvasti plusspunkte. «Suurepärane jalgpallur, rahvusvaheline superstaar ja imeline saadik Inglismaa ja üldse jalgpalli jaoks,» kirjeldas Inglismaa jalgpallilegend Gary Lineker Twitteris.

Eelkõige siiski jalgpallur

«Ta on fantastiline jalgpallur, fantastiline mees ja arvatavasti maailma mõjukaim sportlane. Arvan, et ükski jalgpallur ei ole temast kuulsam. Kaptenina oli ta väga-väga hea,» meenutas endine Inglismaa koondise peatreener Sven Göran Eriksson BBC Spordile. «Ma mäletan kõiki Inglismaa koondise mänge, kõiki hotelle ning lennujaamu – alati huvitusid kõik Beckhamist. Alati!»

«Tahaksin, et inimesed mäletaksid mind eelkõige tööka jalgpallurina – kellenagi, kes tunneb selle mängu suhtes kirge,» rääkis Beckham Sky Sports Newsile oma tunnetest. «Inimesed on pannud enamasti tähele minu elu teisi aspekte ja mõnikord on need varjutanud platsil kordasaadetut. Ma võin küll öelda, et see ei tee haiget, kuid tegelikult teeb ikkagi. Olen jalgpallurina esindanud maailma suurimaid klubisid, esindanud rahvuskoondist 115 korda, olnud kahel korral maailma parima jalgpalluri valimisel teine. Olen väga uhke.»

Kui loo alguses sai Beckhamit võrreldud teise ManU legendi Scholesiga, siis viimane tunnistas omal ajal ajakirjale FourFourTwo, et karjääri alguses kartis ta hästi mängida, kuna sellega kaasnes tema jaoks ebamugav meedia tähelepanu. Beckham seda aga ei kartnud ning abielu poptähega ja hea välimus viisid tööka Londoni poisi eduteele ka väljaspool palliplatsi. Nii hinnatakse 38-aastase legendi rahaliseks väärtuseks ligi 200 miljonit eurot.

Seni ei ole Beckham veel avaldanud, millega ta kavatseb edasi tegeleda, kuid kindlasti ei kao ta avalikkuse tähelepanu alt. Eeldatavalt kolib ta oma abikaasa ja nelja lapsega tagasi Londonisse. Lisaks peaks ta juttude järgi investeerima ühte USA kõrgliigaklubisse ja samal ajal pöörama tähelepanu ka noorte jalgpallurite arendamisele. Julgemad ennustavad talle isegi näitlejakarjääri Hollywoodis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles