Andrus Veerpalu kohtuvõit dopinguküttidel jalus

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dopinguproovid Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) akrediteeritud laboris Šveitsis Lausanne’is.
Dopinguproovid Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) akrediteeritud laboris Šveitsis Lausanne’is. Foto: Reuters / Scanpix

Selgub et, Andrus Veerpalu kohtuvõit on dopinguküttide tööpõhimõtteid suurel määral muutnud. Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur (WADA) ei võta uusi teste kasutusele enne, kui need on teaduslikult nõnda vettpidavad, et teadlaste ja juristide rünnakule vastu peavad. Nii saab äsja välja töötatud testimeetodi, mis võimaldab kinni püüda EPO mikrokoguste tarvitajaid, kasutusele võtta alles paari aasta pärast. Poleks Veerpalu võitu spordikohtus, oleks niinimetatud MAIIA test lähiajal juba töös.

Dopingukontrollide sõnul pole praegu mingi probleem pruukida punaliblede arvu suurendavat EPOt. Hilisõhtul tuleb sisse tuleb võtta mikrokogus, sest öösel on sportlaste tülitamine keelatud. Hommikul, kui dopingukütid uksele koputavad, on EPO organismist kadunud, õigemini praeguste testimeetoditega tuvastamatu.

Taanlased töötasid aga välja MAIIA (Membrane Assisted Isoform ImmunoAssay) testi, mis on sedavõrd tundlik, et näitab EPO mikrokoguseid ka 48 tundi pärast tarvitamist. «Teatud tingimustel saame patustaja kinni püüda ka kolm päeva hiljem,» kinnitas testi looja Jakob Mørkeberg. «Nii suur tuvastamisaken on revolutsiooniline ning viib dopinguvastase võitluse uuele tasemele. Arvan, et sportlased isegi ei üritaks pärast meie testi kasutuselevõttu EPOga eksperimenteerida.»

WADA arvates läheks MAIIA testi turuletuleku järel kestvusalade tippude seas mölluks, sest selguks, et bioloogilised passid, kus kirjas sportlaste verepilt, on suures osas n-ö EPO-võltsingud. Nagu Austraalia teadlane Mike Ashanden väidab, parandatakse verepilti EPO mikrokoguseid järjepidevalt sisse võttes. Kui aga seda ühel hetkel enam teha ei saaks, oleks hoobilt selge, kes on aastate jooksul passe võltsinud.

MAIIA test töötab ja selle võiks juba praegu kasutusele võtta, väitis Mørkeberg Norra meediale, kuid on üks probleem: «Me pole teinud sedavõrd suurel määral uurimusi ega testi valideerinud nii, et see spordikohtus võidu saaks. Aluseks oleme võtnud Veerpalu kohtuprotsessi kasvuhormooni testimeetodi üle. Arvan, et meil kulub aasta-kaks, enne kui MAIIA abil patustajaid püüdma hakkame.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles