Korvpall Eestis – kustujad, kraaklejad ja kired

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe sümboolne viisik
Postimehe sümboolne viisik Foto: allikas PM;graafika Silver Alt

Lõppenud korvpallihooaeg pakkus rohkelt emotsionaalseid hetki – kahe tippmeeskonna omavahelist võitlust ja teineteise töötlemist, aga ka teise ešeloni tiimide kummalisi otsuseid ning kangelaslikku ponnistamist.



Postimees vaatas hooajale tagasi ning tõi esile mõned eredamad mängijad ja omapärasemad meeskonnad.

Vägivallatseja –
Nate Fox

Eesti klubis mängiva korvpalluri kohta hea tasemega mees, kes rikkus pea kogu positiivsuse oma arusaamatu käitumisega. Raske on leida õigustust kohtunik Aare Halliko ja  Rocki mängija Tanel Teini tagumikkude suunas tehtud jalavibutustele ning provokatiivselt sihilikele tõukamistele ja küünarnukilöökidele. Kus iganes oli rüselust ja arvete klaarimist, paistis Foxi lihaseline kuju alati sündmuste keskel.

Emotsioonihunnik –
Giorgi Tsintsadze


Koos Foxiga moodustasid lõppenud hooaja suurima tülitsejate paari. Emotsionaalse inimesena allus pea igale provokatsioonile ja kui nägi, et jõud ei käi vastasest üle, võttis appi suuvärgi. Kui Tsintsadze õpib end paremini talitsema, sirgub noorest grusiinist Euroopa tasemel mängujuht – temata polnuks Rockil tänavu Kalev/Cramo vastu erilist võimalust.

Kaitsemasin –
John Linehan


Nii agressiivset kaitset, kui pakkus Kalev/Cramo lühikesekasvuline mängujuht, pole siinmail varem nähtud ning vaevalt lähiaastatel ka nähakse. Kui kohtunikud lubasid, rippus vastaste mängujuhil takjana küljes, kui kätest hoidmised ära vilistati, siis… Liigne isetsemine muutis tema kasuteguri mängujuhina tagasihoidlikuks.

Enesekriitik – Tanel Tein

Teini on tihti süüdistatud laiskuses ja kire puudumises, ometi on ta tähtsates mängudes kerkinud alati oma meeskonna asendamatuks lüliks – nii ka tänavu. Paraku polnud ta ponnistused seekord piisavad ning kogenud mängija tunnistas, et ei tegutsenud parimal moel. Kas Tein tunnetas varasemast suuremat vastutustunnet või näitas see avaldus isekust?

Läbikäiguhoov –
Tallinna Kalev


Kuidas saaks teisiti nimetada meeskonda, kelle nimekirja kuulus hooaja jooksul 23 mängijat? Ilmselt ei mäletanud peatreener Kalle Klandorf kohamängude ajal ka ise, kes tal parasjagu pingil istus või nimekirja mahtus. Kes aga suudab peast kõik need nimed ette lugeda, võib end pidada poolelgi geeniuseks. Sellises seltskonnas ei saanud tekkida meeskonnatunnet ega oma stiili. See väljendus ka tulemustes.

Säästumeeskond – Valga

Tegelikult tuleks Valga peatreener Jaanus Liivakule anda orden, et ta suutis hooaja teise poole mängida vaid kaheksa mehega ning seejuures sekkuda medaliheitlusesse. Kui rohkemaks raha ei jätku, pole midagi parata. Kuid just selles meeskonnas oli kõige rohkem oma tiimi vaimu ja võitluslikkust, mehi ei hoidnud tagasi ka vigastatud põlvemeniskid – kui vaja, liibati vigasena platsil edasi-tagasi.

Kustuv tuluke –
Gert Kullamäe


Liidriomaduste poolest meeskonnale kindlasti väga vajalik mees, ent Eesti kahe parima tiimi omavahelistes heitlustes oli tal üha raskem viskele pääseda. Eile 38. sünnipäeva tähistaval mehel seisab suvel ees suur mõtlemine – kas, kuidas ja kus jätkata.

Suurim areneja –
Joosep Toome


Paar hooaega Kalev/Cramo pingil istunud ning vigastustega võideldes rohkem taastusravi kui korvpalliga tegelenud Toome leidis TTÜs uue hingamise ja muutus korvi all arvestatavaks jõuks. Vähemalt kusagil kauguses paistab lootusekiir, et Eesti koondisel on ka viie-kuue aasta pärast kedagi korvi alla panna – selleks vajab ta küll Margus Metstaki kavalust ja Nate Foxi jõudu.

Karm ütleja –
Aivar Kuusmaa


Teist aastat TTÜ meeskonna peatreenerina töötanud ning noortest meestest koosneva seltskonna pronksmedaliteni tüürinud Kuusmaa tunnistas pärast pronksiseerias riismetest koosneva Valga üle saadud nappi võitu, et väga õnnelikuks see teda ei teinud. «Ma tahaks, et meeste munad oleksid suuremad. Kui on vaja midagi teha, on need aga nii väikesed,» hindas ta hoolealuseid.

Patuoinad – kohtunikud

Sellist kriitikat, nagu said tänavuse finaalseeria ajal kohtunikud, ei meenu mitmest viimasest aastast. Küll olid nad süüdi Kalevi eelistamises, küll tegutsesid alaliidu otsuste täideviijatena või olid muidu ebapädevad. Palju neist süüdistustest tegelikkusele vastas, ei tea ilmselt keegi, kuid mõtlemisainet on vilemeestel kuhjaga.

Meistriliiga play-off-mängude parimad

Punktid
Kristo Saage    Tarvas    16,7
Joosep Pokla    TTÜ    15,0
Jevgeni Beloussov    Kalev    15,0
Giorgi Tsintsadze    Rock    14,3
Janar Talts    Rock    14,3

Kahepunktivisete tabavus
Janr Talts    Rock    66    71/47
Viktor Sanikidze    Rock    66    38/25
Rait Keerles    Kalev/Cramo    64    33/21
Gregor Arbet    Kalev/Cramo    64    22/14
Kristjan Makke    TTÜ    62    4025

Kolmeste tabavus
Giorgi Tsintsadze    Rock    50    26/13
Valmo Kriisa    Kalev/Cramo    46    13/6
Jevgeni Beloussov    Kalev    44    18/8
Gregor Arbet    Kalev/Cramo    43    44/19
Kristjan Kangur    Kalev/Cramo    43    35/15

Vabavisked
John Linehan    Kalev/Cramo    91    34/31
Reinar Hallik    Valga    90    20/18
Joosep Toome    TTÜ    86    35/30
Jevgeni Beloussov    Kalev    86    22/19
Ando Tagamets    Tarvas    86    17/14

Lauapallid
Richard Andersson    Valga    8,8
Veljo Vares    Kalev    8,6
Ando Tagamets    Tarvas    8,0
Tanoka Beard    Rock    7,9
Joosep Toome    TTÜ    7,4

Söödud
Giorgi Tsintsadze    Rock    4,1
Sven Pugonen    Tarvas    4,0
John Linehan    Kalev/Cramo    3,4
Reimo Tamm    TTÜ    3,0
Indrek Reinbok    Kalev    3,0

Vaheltlõiked
John Linehan    Kalev/Cramo    3,1
Sven Pugonen    Tarvas    3,0
Reimo Tamm    TTÜ    2,5
Antti Vasar    Valga    2,4
Kristo Saage    Tarvas    2,3

Pallikaotused
Giorgi Tsintsadze    Rock   5,0
Reimo Tamm    TTÜ    4,1
Heiko Rannula    Valga    4,0
Sven Pugonen    Tarvas    3,7
Jevgeni Beloussov    Kalev    3,4

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles