Türgi kergejõustikku ähvardab dopingu tõttu hiigelkaristus

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud suvel võitis türklanna Asli Cakir Alptekin Londonis 1500 meetri jooksu olümpiakulla, nüüd on aga dopinguskandaali keskmes.
Läinud suvel võitis türklanna Asli Cakir Alptekin Londonis 1500 meetri jooksu olümpiakulla, nüüd on aga dopinguskandaali keskmes. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) on võtnud Türgi kergejõustiklased erilise tähelepanu alla, mis võib viia kuni 30 sportlasele võistluskeelu määramiseni.

Maikuus sai ajutise võistluskeelu 1500 meetri jooksu Londoni olümpiavõitja Asli Cakir Alptekin, kelle proovide analüüsimisel leiti sealt tema bioloogilisest passist hälbivaid näitajaid. Seejuures on Alptekin karjääri jooksul korra juba kaheaastast võistluskeeldu kandnud.

Eelmisel kuul jäi Inglismaal peetud Euroopa karikavõistlustel vahele veel tervelt kaheksa Türgi sportlast ning see ajendas IAAFi Türgis peetud Vahemeremaade mängudel läbi viima hulgaliselt teste, kinnitades, et Türgi kergejõustik on võetud teravdatud tähelepanu alla. Türgi meedias on hakanud seejärel levima väited, nagu olekski umbes 30 sportlase proovid positiivseks osutunud, kuid seda IAAF ei kinnita.

Kui aga kuuldused peaksid tõele vastama, kerkiks Türgi hoobilt negatiivse edetabeli tippu, kus hetkel troonivad India ja augustikuise MMi korraldaja Venemaa - mõlema ridades on praegu umbes 40 sportlast, kes kannavad parajasti dopingutarvitamise eest karistust. Lisaks võib nii laialdane dopingutarvitamine ohustada türklaste plaani pidada 2020. aasta suveolümpiamängud Istanbulis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles