Eesti õiged mängud algavad täna

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rauno Nurger Eesti U20 koondise särgis
Rauno Nurger Eesti U20 koondise särgis Foto: Toomas Huik

Eesti U20 korvpallikoondis langes kodusel EM-finaalturniiril alumise vahegrupi mängudele, kus heideldakse kõrgemasse seltskonda püsimajäämise eest.

«Öö on ära magatud ja nüüd saab asjade peale rahulikult vaadata. Mis seal ikka, ma ei saa pidada meie mänge ebaõnnestumiseks. Loomulikult on kahju, et me ei suutnud alagrupist edasi pääseda, aga nüüd on peamine hoopis see, et me oma hasarti ja võitlusvaimu pettumusse maha ei mängi,» rääkis Eesti U20 korvpallikoondise peatreener Andres Sõber eile pärastlõunal, kui oli oma auto roolis teel kodusest Padaorust Tallinna suunas.

Sõber kasutas kodus toimuva EM-finaalturniiri eelist, et põigata puhkepäevaks pisut rohkem kui saja kilomeetri kaugusel asuvasse koju närve puhkama ja pingeid maandama. Eile õhtul saatis ta oma hoolealused ujulasse lihaseid lõdvestama, ise käis aga turniiril osalevate koondiste juhtidele Tallinna raekojas korraldatud vastuvõtul. Täna lõunal ootab aga ees juba heitlus Gruusiaga.

Laupäeva õhtuni oli Eesti koondisel veel võimalus pääseda ülemisse vahegruppi. Selleks tuli alagrupi viimases kohtumises alistada Itaalia.

 Suureks mänguks nimetatud heitlus vääris oma nime – Eesti noored küll kaotasid, ent võideldes. Teisel veerandajal jäädi 19-punktilisse kaotusseisu, ent kolmanda veerandaja lõpuks mängiti end vaid kolme punkti kaugusele. Otsustavaks sai neljanda veerandaja alguses eestlasi tabanud mõõn, mis viis kaotuseni 78:90.

Mahlad said otsa

«Ma pole kunagi arvanud, et me ei võiks mängida, kui suudame oma asjad korras hoida. Itaallased olid ju vahepeal täiesti närvis – oleks me õigel ajal pallid sisse pannud, võinuksime ehk võitagi,» leidis Sõber ja tunnistas, et lõpuks said hoolealustel mahlad lihtsalt otsa.

«Võib-olla jäime liiga kauaks väljakule … Ühel hetkel tuli mitmel mehel väsimus peale. Aga me ei andnud kordagi alla ega loobunud võitlusest. Uskusime, et suudame selle mängu võita,» lisas mängujuhist meeskonna kapten Rait-Riivo Laane.

Seega suutis Eesti alistada alagrupiturniiril Tšehhi, ent jäi alla Sloveeniale, Prantsusmaale ja Itaaliale. Sõber hindas seda seltskonda turniiri üheks tugevamaks alagrupiks. Allajäämise põhjuste suhtes oli tal selge arusaam olemas.

«Suurte korvpallimaade valik on lihtsalt suurem. Seepärast on nende koosseisus meist suuremad ja tugevamad mängijad,» selgitas ta. «Nende riikide noored on saanud küpseda mitu korda rammusamas leemes ja nad saavad osaleda mängudes, mis pole meie liiga tasemega võrreldavadki. Ja kui me suudame ikkagi mängida selliste koondistega võrdselt – ühtegi suurt pakki ju ei saadud –, siis leian, et mängisime hästi.»

Võimsad vastased

Treener lisas, et talle teeb heameelt kolmes esimeses kohtumises näidatud kaitsemäng. Paraku on suurte ja tugevate vastu rassides antud endast nii palju jõudu, et rünnakul uuesti nendesamade füüsiliselt võimsamate meeste vastu minnes on korvini jõudmine väga raske.

Sõber tuletas meelde, et Eesti ei osale EMil sugugi oma parimas rivistuses, erinevatel põhjustel jäid koondisest kõrvale Janar Jõesaar ja Kristo Mangelsoo. Esimese nelja mängu põhjal andis ta meeskonnale hindeks «kolm pluss».

Kuigi 12 parema hulka ei pääsetud, pole EM Eesti jaoks kaugeltki veel lõppenud. Õigupoolest algab nüüd eestlaste jaoks kõige tähtsam osa – kaheksa meeskonda selgitavad endi hulgast kolm kõrgemast seltskonnast väljalangejat.

Meeskonnad on jagatud kahte neljaliikmelisse gruppi. Vahegrupis kahe esimese hulka tulek annaks võimaluse mängida 13. koha peale ja välistaks automaatselt väljalangemise. Mõlema vahegrupi kaks nõrgemat meeskonda selgitavad endi hulgast vaid ühe püsimajääja.  

«Seal ootavad meid ka rasked vastased, kuid usun, et suudame need mängud ära võtta. Tänanegi (laupäev – toim.) mäng andis selleks lootust,» lausus Sõber.

Lisaks tänasele vastasele Gruusiale kuuluvad samasse vahegruppi ka Rootsi ja Bulgaaria. Seega pole alagrupis Tšehhide üle saadud võidust abi. «Peame olema ettevaatlikud, tihti on nii, et need alagrupiturniiril suuri kaotusi saanud meeskonnad tulevad meile, kes me olime edasipääsule lähedal, väga kõvasti kallale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles