Kaotanud Eesti peab tõusma võidulainele

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Veideman (palliga) kerkis mängus Hollandiga Eesti üheks resultatiivsemaks.
Rain Veideman (palliga) kerkis mängus Hollandiga Eesti üheks resultatiivsemaks. Foto: Liis Treimann

Eelmisel suvel 2013. aasta EM-valiksarjas häid esitusi näidanud Eesti korvpallikoondis asus neljapäeval Hollandis püüdma pääset juba 2015. aasta EMile. Esimeses kohtumises tuli vastu võtta aga 71:74 kaotus Hollandilt ning tänavusel suvel finaalturniiri piletile pretendeerimiseks tuleb järgnevates kodumängudes asuda võidulainele.

Järgmine kohtumine seisab Eestil ees juba homme, kui koduväljakul minnakse vastamisi Portugaliga. Arvestades, et kolmeliikmelisest alagrupist pääseb edasi vaid võitja ning Eesti pidi avakohtumises vastu võtma kaotuse, on edasipääsulootuste säilitamiseks vaja kindlasti võitu. Samas teeb eestlaste edasise olukorra veidikenegi kergemaks asjaolu, et Hollandile kaotati vaid kolme punktiga, kuigi avapoolajal oldi isegi 18-punktilises kaotusseisus.

«Õnneks me ei lasknud vahet suureks ja peame kodus tugevamad olema ja Hollandile paki panema,» vaatas tagamängija Rain Veideman lootusrikkalt tulevikku.  «Kokkuvõttes oli hea mäng, kuid esimene poolaeg oli meie poolt katastroof.»

Mängus Hollandiga andis tunda Eesti koondise lühike pink. Kui kokku käis Eesti poolel väljakul kaheksa meest, siis põhiliselt langes koormus viiele mängijale. Rünnakul jagunes Eesti punktiskoor väga ebaühtlaselt ning nelik Reinar Hallik, Janar Talts, Gregor Arbet ja Veideman viskas meeskonna 71 punktist koguni 67. Ülejäänud neli silma kanti Rain Raadiku arvele. «Neil oli mängijaid rohkem kasutada ja seetõttu olid nad ka lõpus värskemad,» tõdes Eesti koondise peatreener Tiit Sokk.

Kaotuse põhjuseid vaagides mainisid eestlased eelkõige oma ülikehva mängu algust, vastaste agressiivsust, väikest vabavisete hulka ja suurt allajäämist lauavõitluses. Viimane kaotati koguni 27:42 ja seejuures lubati oma kaitselauas hollandlastel maha võtta 13 palli.

«Esimene mäng on alati raske ja võõrsil mängida on topeltraske,» sõnas Sokk. «Andsime neile liiga palju lihtsaid punkte ja lasime neil kaitselauas liiga palju võimutseda.»

Kohtumises Hollandiga kerkis Eesti koondise resultatiivseimaks Hallik, kes tabas kuus kaugviset ja kogus lõpuks 20 punkti. Kontrollkohtumistes visketabavusega hädas olnud Hallik saatis mängus Hollandiga 12 kolmepunktiviskest läbi korvirõnga kuus. «Hea meelega viskaksin mööda, kui meeskond niimoodi võidaks,» sõnas Hallik ise oma tabavate kaugvisete kohta.

Kuna vigastuste tõttu jäid matšist Hollandiga kõrvale nii Kristjan Kangur kui ka Siim-Sander Vene, siis pidi ka Hallik väljakul tavapärasest rohkem rassima. «Eks ma lõpus aurude peal panin – kui hapnikku pole, siis jookseb mõistus ka kokku,» märkis Hallik.   

Pühapäevase matši eel on selge, et tänavu Itaalia meistriks kroonitud ja hiljuti nn sportlase songa operatsioonil käinud Kristjan Kangur veel mängus osaleda ei saa, kuid on lootust, et väljakule võivad joosta Siim-Sander Vene ja Tanel Sokk, kes jäid avamängust eemale vastavalt seljavalu ja kõhuviiruse tõttu.
 

KORVPALL

Holland – Eesti 74:71

Holland: Duinker 13, Akerboom 13, Cunningham 12, van der List 10, de Jong 10+9 lp, Kherazzi 8, Smeulders 8+9 lp.

Eesti: Hallik 20, Talts 17+9 lp, Veideman 15, Arbet 15, Raadik 4.

Rumeenia – Bulgaaria 68:84

Šveits – Taani 78:37

Austria – Luksemburg 111:77

Valgevene – Ungari 79:75

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles