Šampanjaklaas käes, veeres Contador võiduni

Oliver Lomp
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alberto Contador
Alberto Contador Foto: AFP / Scanpix

Tänavusel Prantsusmaa velotuuri viimasel etapil polnud hispaanlasel Alberto Contadoril vaja teha muud, kui veereda lõpuni, võitmaks maailma kuulsaim rattavõistlus Tour de France.

«See oli väga raske tuur ning see teeb võidu palju magusamaks,» märkis Contador. «Tour de France on maailma raskeim rattavõistlus, kuid sel aastal oli see eriti keeruline. Seepärast olen topeltõnnelik.»

Juba enne tuuri algust oli üsna selge, et võitjaks tuleb keegi Astana meestest. Lisaks 2007 aastal triumfeerinud Contadorile noolis võitu hispaanlase meeskonnakaaslane seitsmekordne tšempion Lance Armstrong. Meeste võidunälg oli lausa nii suur, et nad on tunnistanud, et ei saa omavahel just kõige paremini läbi. Samas tunnistas Armstrong, et kui Contador paneb rajal oma paremuse maksma, siis on ameeriklane nõus leppima ka meeskonna teise viiuli mängimisega.

Paraku selline roll Armstrongile jäigi, kuna Touri 15. etapil pani hispaanlane esimest korda oma paremuse maksma – mägedes järgmise käigu sisse lülitanud Contador edestas teisena lõpetanud Andy Schlecki 43 sekundiga ja Armstrongi rohkem kui pooleteise minutiga. Seejärel näitas ta võimu eraldistardi etapil ning võitja oligi otsustatud. Viimane etapp Pariisi tänavatel oli formaalsus ning Tour de France’ile omaselt sai Contador etapi jooksul ka võidušampust limpsata.

Mitte väiksem staar polnud aga tänavusel Prantsusmaa velotuuril inglasest sprinter Mark Cavendish, kes võitis koguni kuus etappi, kaasaarvatud viimase.

«Olen alati tahtnud võita Champs Elysees`l ning see tunne on mõnus,» märkis Cavendish, kes tõusis sel aastal oma kümnenda Tour’i võidu saanuna briti läbi aegade parimaks ratturiks. «Ületada Pariisis finišijoon esimesena nii, et käed on võidukalt üles tõstetud, on iga sprinteri unistus. Ma tahtsin seda nii väga. Olen kuue võiduga rahul, kuid järgmisel aastal olen veel tugevam ja näljasem.»

Üldarvestuses järgnes Contadorile Luksemburgi rattur Andy Schleck, kes kaotas nelja minuti ja 11 sekundiga. Lance Armstrong oli kolmas, kaotades meeskonnakaaslasele 5.24. Punktiarvestuse roheline särk jäi tänavu norralase Thor Hushovdi kätte, mägedekuningaks krooniti aga itaallane Franco Pellizotti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles