Matemaatik siseneb jalgpalliturule

, jalgpallivaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roger Kaufmanni loodud tõenäosust arvutava programmi vastu tuntakse jalgpallimaailmas juba huvi.
Roger Kaufmanni loodud tõenäosust arvutava programmi vastu tuntakse jalgpallimaailmas juba huvi. Foto: AFP / Scanpix

Need, kes ei taha käimasolevate jalgpalli Euroopa meistrivõistluste võitjat kohe praegu teada saada, pööraku kiiresti teine lehekülg, sest järgmises lauses teatan ma selle riigi nime.

Nii, nüüd ilma pikema tseremooniata, võitjaks tuleb Itaalia. Küsite, et kes mina üldse olen, et sellist infot oman? Aga teate, ma kohtusin Zürichis mehega, kes elab numbrite maailmas ning suudab neist välja pigistada infot, mille vastu jalgpallimaailmas üha enam huvi hakatakse tundma. Selle mehe nimi on Roger Kaufmann.


Saame Kaufmanniga kokku Zürichi raudteejaama kohvikus. Kohe hakkavad mängima Horvaatia ning, nagu mõni hetk hiljem Kaufmann mulle ütleb, on tõenäoline finalist Saksamaa.


«Minu süsteemi kaudu on võimalik välja arvutada võitja tõenäosusprotsenti,» ütleb ta, «ja arvestades kõiki tegureid, tuleb Itaalia 15,6% tõenäosusega võitjaks, Saksamaa võimalused on 14,2%.» Vahetult enne turniiri tehtud arvutuste põhjal järgnesid Hispaania, Tšehhi ja Kreeka, kõige väiksemad võimalused olid Austrial – 0,7%.


Vajalik elukutse?


Kaufmanni nimetatud tegurite hulka kuuluvad kõik viimase nelja aasta mängud, reitingut mõjutavad ka löödud väravad, erinev tähtsus kodus ja võõrsil peetud mängudel jne. Iga kohtumise mängib arvuti läbi 200 000 korda.


Kaufmann on õppinud matemaatikat ning ütleb, et pärast seda, kui ta neli aastat tagasi kaitses doktoriväitekirja, hakati jalgpalliringkondades ja meedias tema programmi vastu huvi tundma.


Ta pidi tunnustust ootama poolteist kümnendit. Olles 15-aastane, kirjutas ta arvutihuvilise poisina 1990. aastal tõenäosusprotsenti arvutava programmi esimesed read. Seda programmi nimega «Mathematical Modeling Transfers to Football» («Matemaatiline mõtlemise üleviimine jalgpalli») täiustab ta pidevalt.


Kasu igapäevaelus


«Kirjutasin programmi eesmärgiga teada oma lemmikmeeskonna FC Zürichi võiduvõimalusi. Olin huvitatud jalgpallist ja matemaatikast ning see programm ühendab minu kaks lemmikteemat.» On tähtis rõhutada, et Kaufmanni programm näitab vaid matemaatilisi võimalusi, puudub inimlik mõõde.


Lisaks kogu turniiri ennustusele saab programmi kasutada ka käimasoleva mängu igal hetkel.  Näiteks saab arvutada, kas 50. minutil 1:0 eduseisus, kuid ühemehelises vähemuses mängiv meeskond peaks sisse vahetama ründaja või hoopis kaitsja, et eduseisu kindlustada.


Jalgpalli suur populaarsus toob sellesse maailma üha enamate elukutsete esindajaid. Meenutagem, et kaks aastat tagasi sisenesid tööturule huulteltlugejad. Küsin Kaufmannilt, kas ka tema teeneid võiks keegi reaalselt vajada. Matemaatik vastab jaatavalt.


«Tegelikult on minu poole ka juba pöördutud. Aga mitte klubid, vaid üks sponsor. Üks ajaleht soovis teada, kui suure tõenäosusega tõuseb nende huviorbiiti kerkinud teise liiga meeskond kõrgliigasse. Minult saadud info põhjal otsustasid nad klubi toetada ning meeskond tõusiski kõrgliigasse.» Meile meenus, et korra on tipptasemel juba tõenäosusvõimalusega arvestamine edu toonud.


Seda kasutasid sakslased kaks aastat tagasi MMi veerandfinaali penaltiseerias Argentina vastu, kui väravavaht Jens Lehmannil oli kasutada Saksamaa jalgpalliliidu andmepanga teave Argentina jalgpallurite eelistatumate löögisuundade kohta. Lehmann tõrjus kaks palli.


Kaufmann lähtub statistikast ka igapäevaelus. Siin üks näide. «Ma sõidan töölt koju rongiga. Kartes rongist maha jääda, tormavad minu töökaaslased alati viis minutit enne rongi väljumist vagunisse. Mina aga lähtun teadmisest, et rongi varasema väljumise tõenäosus on väga väike ning jõuan vagunisse vahetult enne uste sulgumist. Olen aastate jooksul vaid korra maha jäänud.» Ja Kaufmann teeb ehtšveitslasliku kokkuvõtte: «5 minutit võitu päevas teeb kokku 20 minutit nädalas. Aasta peale aga võidan juurde 2 tööpäeva.»


Läheme lahku Saksamaa–Horvaatia mängu vaheajal. Horvaadid juhivad 1:0.


«Mis tulemusega mäng lõpeb,» küsin mina.


«Tõenäoliselt 1:1,» vastab Roger.


Horvaatia võitis 2:1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles