Rüütli lubaks kättemaksuhõngulise viigi järel endale õlle

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Rääkigu Eesti jalgpallikoondislased mis tahavad, kuid täna kell 19 algavat MM-valikkohtumist Bosnia ja Hertsegoviinaga kummitab kättemaksuvajadus. Peatreener Tarmo Rüütli ootab kinnist mängu.



Mullu september: jalgpallikoondis sõitis pärast ilusat, kuigi 2:3 kaotusega lõppenud mängu Belgia vastu Bosnia ja Hertsegoviinasse, et võta mõõtu Balkani maa meestelt, kellel seni ühelegi finaalturniirile asja polnud. Esimese poolaja 20 minutit oli Eesti koondis Zenica staadionil kodumeeskonna vastu domineerimas. Natuke rohkem kui tund aega hiljem säras tablool 0:7. Eesti koondis oli hävitatud.



Nüüdseks on vanad kurvad mälestused unustusehõlma vajunud. Rahvusesinduse peatreeneri Rüütli arvates on asjaolud muutunud.



«Oleme praegu kogenumad kui aasta tagasi. Siis alustasime valikgrupi mänge, nüüd lõpetame,» ütles Rüütli, kelle sõnul on hoolealused tänavuste ilusate esitustega enesekindlamaks muutunud. «Oleme end rehabiliteerinud ja näidanud, et Bosnias toimunu polnud meie tegeliku klassi näitaja. Viik Türgiga ja episoodiliselt ilusad mängud näiteks Hispaania ja Türgiga võõrsil.»



Eesti alistamisega kindlustaksid tänased vastased edasipääsu maailmameistrivõistluste play-off’i ning nagu ütles aasta tagasi Eesti vastu kübaratriki vormistanud külaliste mängujuht Zvjezdan Misimovic fifa.com-ile: «Oleme teisele kohale nii lähedal. Peame olema enesekindlad ja Eestis i-le täpi peale panema!»



Tõenäoliselt ei saa eestlased liugu lasta faktil, nagu suhtuksid külalised vanade mälestuste tõttu Eestisse üleolevalt. Bosnialaste horvaadist peatreener Miroslav Blaževic tõi näitena Eesti-Brasiilia kohtumise, kus viiekordne maailmameister jalgpalli mõistes kääbusriigi vaid ühe väravaga alistas. Sama meelt oli ka Rüütli.



«Ei usu, et nad end vanast mängust uinutada lasevad. Videod on näidanud (Eesti koondis vaatas Bosnia ja Hertsegoviina kohtumisi Belgia ja Armeeniaga – toim), et nad on terve mõistusega persoonid ja mängivad kohusetundlikult,» arvas Rüütli. «Nad ei vedele niisama maas ja mängivad distsiplineeritud jalgpalli.»



Rüütli sõnul on Bosnia mänginud valiktsükli lõikes sarnase süsteemiga ning eestlastel lasub eelkõige kohustus vastase mängu lõhkuda. Külalistele ei tohiks liialt palju ruumi anda.



«Mäng tuleb loodetavasti kinnine. Siis ei saa vastane oma paremust nii palju välja tuua,» sõnas Rüütli, kelle taktikale tüüpiliselt ei kavatseta aga ainult enda trahvikastis kükitama hakata. «Samas on meil koosseisus piisavalt palju ründava orientatsiooniga mängijaid, et saaksime ka teravaid vasturünnakuid teha. Kui pall on nende käes, siis tuleb targalt tegutseda, ja kui pall meie käes, peame ise teadma, mida sellega teha.»


Rüütli käe all on koondise mängupilt tublisti paranenud ning viimasel ajal on suudetud üha enam ka vastase väravale ohtlikumaks saada. Küll aga on läbivaks teemaks olnud personaalsed vead. Valiktsükli alguses vedasid meid tihtipeale alt muidu leivanumbriks olnud standardolukorrad ning viimasel ajal on mängijad lasknud endale «ära teha» mängu sees.



«Individuaalsete apsakate sagedus peaks vähenema,» tunnistas Rüütli, kelle sõnul ei saa kodumängudes kõike ka reisiväsimuse kaela ajada. «Olukord on teistsugune ja tingimused tuttavamad.»



Küll aga peab Eesti endale aru andma, et Bosnia ja Hertsegoviina on Euroopa jalgpallitaevas tõusev täht ning ükskõik milline edu saab olema väga raske. Ja tegelikult ei ajanud ka Rüütli tagasi, et punkti teenimine oleks väärt tulemus.



«Viigiga oleksin rahul ja lubaksin endale võib-olla ühe õlle,» naljatas Rüütli, kelle sõnul oleks võit aga suurepärane saavutus. «Oleksin sellega väga rahul, kuid õllega ei saa liiale ka minna.»



Bosnia ja Hertsegoviina fännid lisavad mängule vürtsi


Maailma jalgpallistaadionidel agaralt pürotehnikat kasutavaid Bosnia ja Hertsegoviina fänne saabub Eestisse umbes 1500. Lilleküla jalgpallistaadioni kohtumiseks Eestiga sõjatandriks muutvad bosnialased lisavad Eesti koondise peatreeneri Tarmo Rüütli sõnul kohtumisele ainult vürtsi.



«Kindlasti annavad nad värvi juurde. Rahvas tahab staadionile tulles ikka actioni’t näha ja eks turvateenistus peab neid ohjeldama,» arvas Rüütli, kelle sõnul loodetakse ka väljakul kõva etendus anda. «Loodetavasti suudame ka ise väljakul oma rahvale elamuse pakkuda ja vastasele meelehärmi teha.»



See, et külaliste fännid tihtipeale just omadesse vaenulikult suhtuvad, on bosnialastele kindlasti miinuspunktiks. Poolehoidjate roll on ka Eesti koondislaste meelest väga tähtis.



«Omade kaasaelamine annab kindlasti paar protsenti esitusele juurde,» arvas keskkaitses koos Taavi Rähniga koha sisse võttev Alo Bärengrub, kes on Lilleküla publikuga seni rahule jäänud. «Seni on Lilleküla jalgpallipublik olnud tasemel.»



Lilleküla staadioni põhjatribüüni ette paigaldati Bosnia fännide rünnakute kaitseks lisatarad. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles