Jalgpalli EMi kaudu Kanteri, Kalevipoja ja Virtsuni

, jalgpallivaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projektijuht Erwin Walcher tutvustab Austria tüdrukute koostatud Eesti kaarti.
Projektijuht Erwin Walcher tutvustab Austria tüdrukute koostatud Eesti kaarti. Foto: Andres Must

Käimasoleva suurturniiri mõõtu võistlused teevad paljud osalevad jalgpallurid ja treenerid maailmakuulsaks. Tuntust võidavad ka võistlusi läbiviivad riigid ja linnad. Kuid sellega jalgpalli suurturniiride mõju ei piirdu. EMi kaudu on võimalik end tutvustada ka paljudel teistel riikidel, kaasa arvatud Eestil.

Tegelikult Eesti ennast ise tutvustama ei pidanudki, Eestiga hoopis tutvuti. Eelmisel aastal EMi raames UEFA käivitatud ja rahastatud projekti «Euroschools 2008» käigus pühendusid paarsada Šveitsi, Austria ning kahe EMi korraldava riigi vahele jäävat Liechtensteini kooli eelmisel õppeaastal Euroopa riikide tundmisele. Riigid jagati liidumaade vahel ära, Eestit hakkasid lähemalt uurima Alam-Austria kolm kooli, teiste seas ka Tullni spordipõhikool.


Viinist pooletunnise rongisõidukaugusele jäävas Viljandist veidi väiksemas linnakeses ei viidanud eile enam miski Eestile, kuid projekti koolipoolne vedaja Erwin Walcher ütleb, et märtsis, mil jõuti Eestile pühendatud nädalaga kulminatsioonini, olid linna põhivärvideks sinine, must ja valge.


Saadi ka hindeid


Walcher räägib, et kuigi suures osas jäi projektis osalemine õpilastele vabatahtlikuks, kuulus programmi ka kohustuslik osa. Kahes aines, saksa keeles ja geograafias, said 13–14aastased õpilased Eestiga seotud tööde eest ka hindeid.


Saksa keele tunnis tuli koostada portreid Eesti sportlastest, vaatamisväärsustest või kultuurist.
Nii tõid õpilastele hindeid teadmised Martin Reimist, Gerd Kanterist, Markko Märtinist, Kristina Šmigunist või Jüri Jaansonist; hindamisele läksid ka teadmised Kaali kraatrist ja Kalevipojast.


Nagu öeldud, tipnes projekt Eestile pühendatud nädalaga. Siis sai kogu linn osa kooliaasta jooksul laste koostatud materjalidest. Linnarahvas sai lahendada laste koostatud Eesti-teemalisi ristsõnu ning maitsta eestipäraseid roogi. «Kala ja leiba,» teatas Walcher uhkelt.


Samuti korraldati Eesti–Austria maavõistlus, kus punkte tõi kahe riigi võrdlemine erinevates valdkondades. Nii näiteks sain teada, et Eesti 800 karu vastu saab Austria vastu seada vaid 5–15 isendit, ja et ilvestega on lood veel kehvemad – Tullni kooli andmetel pole neid Austrias mitte ühtegi.


Küsimusele, kas neil oli kontakt ka mõne Eesti kooliga, vastab Walcher eitavalt. Ta lootis, et ma seda küsimust ei esita. «Põhjust, miks meil Eesti koolidega side puudus, on piinlik tunnistada. Vaadake, ma lihtsalt ei leidnud Eesti koolide andmeid – tunnen end internetis väga ebakindlalt,» selgitas ta.


Kuid nagu Walcher ütleb, tundsid õpilased end virtuaalmaailmas koduselt: «Kõik andmed Eesti kohta said nad ju internetist ning rühmatöö tekitas vaimustust. Projekti lõppedes viisid kaks tudengit laste seas läbi küsitluse, saamaks teada, mis neile selle juures enim meeldis. Suur osa lastest vastas, et selleks oli võimalus omavahel koostööd teha.»


Virtsu on tähtis koht


Kuid «Euroschools 2008» ei piirdu vaid koolitööga. Küllap veelgi rohkem pakub lastele rõõmu juba terve kooliaasta kestnud jalgpallivõistlus, kus esindatakse riiki, keda tundma õpitud. Tullni lapsed on Eestit hästi esindanud. Igatahes pääsesid nad Innsbruckis peetavale lõppturniirile.


Lõpetuseks uudis Virtsu elanikele – Tullnis peetakse Virtsut Eesti tähtsaimate linnade hulka kuuluvaks. Kas nüüd kohe kõige tähtsamaks, seda ma ei tea, kuid Tullni tüdrukute koostatud Eesti kaardi põhjal otsustades nelja olulisema hulka küll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles