Kohtunik muutis Eesti – Albaania mängupildi inetuks

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
51. minutil tundus, et Eesti on läinud juhtima. Raio Piiroja (nr 4) suunas Konstantin Vassiljevi karistuslöögi peaga Albaania väravasse. Kohtunik vilistas aga suluseisu.
51. minutil tundus, et Eesti on läinud juhtima. Raio Piiroja (nr 4) suunas Konstantin Vassiljevi karistuslöögi peaga Albaania väravasse. Kohtunik vilistas aga suluseisu. Foto: Artur Sadovski

Albaania jõuvõtete ees silmad sulgenud leedu kohtunik Audrius Kancleris rikkus Eesti jalgpallikoondise mängu – ei lugenud väravat ja eemaldas lõpu eel kapten Raio Piiroja.



«Ega ma rõõmus selle tegevuse üle ei ole. Kohtunik vist ei tahtnud jätta muljet, nagu ta soosiks kodumeeskonda,» arvas sinisärklaste peatreener Tarmo Rüütli pärast väravateta viiki. «Õnnelik ma selle partii üle pole. Albaania mängijatel lasti jõuliselt mängida. Nad mängisid päris palju läbi jalgade ja nii mõnigi mees sai korraliku obaduse.»

Kui albaanlastel lasti jõuvõtteid rahulikult kasutada – 84. minutil Debatik Curri saadud kollane kaart jäi külaliste ainsaks –, siis eestlaste vastu julges kohtunik julgelt vilistada. Kollaseid hoiatuskaarte jagas leedukas küll vaid kaks, kuid kuna ta andis need mõlemad Piirojale, pidi kapten 87. minutil väljakult lahkuma.

Albaanlased ei andnud ruumi


Piiroja arvas, et viimane kaart oli õiglane, kuid vaidlemise eest saadud esimene oli liiga karm. Oli teada, et Norras esiliigasse taandunud Fredrikstadist lahkuda ihkavat eestlast olid kaemas mitme klubi agendid. Piiroja sõnul ei tohtinuks eemaldamine küll uudistajatele halba muljet jätta.

«Ei usu, et see punane midagi väga mõjutab,» arvas Piiroja, kelle sõnul oli albaanlaste vastu raske positiivselt silma jääda. «Kaitses oli tegelikult tööd vähe. Ühe mänguga on raske järeldusi teha.»

Enam häiris Piirojat aga 51. minutil toimunu. Konstantin Vassiljev mängis trahvilöögi karistusalasse, kus Piiroja selle peaga väravasse suunas – paraku tõstis joonekohtunik suluseisu märgiks lipu.

«Vastane rippus terve aeg särgi küljes ja pall oli juba ammu lennus, kui mina liikuma hakkasin,» nurises Piiroja, kellele sekundeeris Rüütli: «Ei tea, kust kohtunik selle suluseisu välja leiutas.»

Kui vilemehe ekslikud otsused välja arvata, ei mänginud koondis tegelikult sugugi sellisel tasemel, millega pöidlahoidjad viimasel ajal harjunud on. Kui teisel poolajal suudeti kohati üsna korralikku palliveeretamist näidata, siis esimesel olid rünnakud hambutud. Siinkohal plusspunkt albaanlastele, kes eestlaste mängu edukalt tapsid.

Eksperimendid õnnestusid


«Üritati küll variante otsida, kuid mäng oli üsna kinnine. Vastane taandus oma poolele ja meile ei antud ruumi,» tõdes Rüütli, kelle sõnul on niisugused mängud tulevikuks olulise väärtusega. «Belgiat küll võitsime, kuid kui tuleb vähem nimekam vastane, siis ollakse hädas. Sellise asja tunnetamine ei tule kellelegi kahjuks.»

Positiivse poole peale läks ka see, et Rüütli sai laupäevases sõpruskohtumises katsetada. Kui edurivis alustanud Kristen Viikmäe esinemine oli üsna tagasihoidlik – esimese poolaja lõpus luhtas ta olukorra, kus pääses Albaania väravavahiga silmitsi – ning ka avapoolajal vasakul poolkaitses tegutsenud ja lõpus teise ründaja rolli mänginud Ats Purje panus oli kesine, siis ülejäänud katsetatud said oma ülesannetega hakkama.

Näiteks teisel poolajal keskkaitses Taavi Rähni välja vahetanud Ragnar Klavani ja üle pika aja taas koondisega liitunud vasak­ääre Andrei Sidorenkovi esitused olid korralikud.

«Klavan oli kaitses hea ja alustas korralikult ka rünnakuid. Ei saa millegi üle nuriseda,» tunnustas Rüütli. «Sidorenkovi leiti küll vähem üles, aga palliga oli terav ja otsustav. Kui klubis samamoodi pildil püsib, siis võin temaga teinekordki arvestada.»

Tundub, et Sidorenkovi koht rahvuskoondises on üsna kindel, kuna mehe enda sõnul peaks ta Taani klubi Sönderjyskes kindel põhimees olema.

«Olen uue treeneriga kohanenud, ta rääkis mulle, et arvestab minuga kui põhikoosseisu mängijaga,» ütles Sidorenkov, kes jäi oma esitusega Albaania vastu pigem rahule. «Püüdsin endast parima anda, palli võimalikult vähe kaotada ja end tõestada. Polnud paha mäng.»

Küll aga ei sõitnud Eestisse mängupäeva hommikul saabuma pidanud Hollandi esiliiga liidri Go Ahaed Eaglesi ründaja Sander Post, keda Rüütli samuti tahtnuks lõpus väljakule panna.

«Post oli vist haigeks jäänud. Tal pinge kohe tõuseb, kui koondisekutse saab. Viimane kord Leetu kutsudes jäi ta samuti haigeks,» naljatles Rüütli. «Oli olukord, kus võinuks ta mingil hetkel sisse tuua, et palle pea peale mängida.»

Eesti Jalgpalli Liit teatas eile õhtul, et kuna kolmapäevaks ei suudetud tõsist sportlikku vastasseisu korraldada, siis jääb mäng üldse ära. Läbirääkimisi peeti koguni kümne riigiga, kuid tulemust need paraku ei andnud.

HINDED
7 Sergei Pareiko. Pillas esimesel poolajal ühe kõrge palli, kuid muidu seisis väravas nagu vana rahu ise. Tegi ka ühe korraliku tõrje.
5 Dmitri Kruglov. Esimesel poolajal tegutses korralikult, kuid teisel andis liiga palju valesööte ja jäi paaril korral kaitses hiljaks.
7 Raio Piiroja. Albaania kohtumises tõeline ebaõnnesõdur. Tema väravat ei loetud ja lõpus eemaldas kohtunik ta liiga kergekäeliselt. Muidu vanal tasemel: õhus pidurdamatu.
7 Taavi Rähn. Nüüd peaks olema kindel, et Piiroja kõrval keskkaitses on esimene valik Rähn. Mängib rahulikult ja kindlalt.
6 Tihhon Šišov. Üsna nähtamatu, mis tähendab, et hoidus käkkidest. Üsna korralik esitus.
5 Aleksandr Dmitrijev. Liiga palju söödupraaki, isegi siis, kui vastaseid ümber polnud.
6 Konstantin Vassiljev. Säras tavapäraselt paari hea sööduga, kuid võitluslikkusest jäi puudu. Karistuslöök läks kahjuks posti.
4 Ats Purje. Purje kohtumine ebaõnnestus täielikult. Ei saanud palli korralikult omaks ning kui seda tegi, siis kaotas nahkkera ruttu.
6 Joel Lindpere. Esimesel poolajal tegutses silmapaistvalt, kuid teisel vajus ära.
5 Kristen Viikmäe. Võitles küll, kuid kvaliteedist jäi puudu. Samas, ega pall väga palju ette ei jõudnudki.
5 Kaimar Saag. Palli omaksvõtt oli üsna nigelal tasemel. On koondise särgis teinud märksa paremaid esitusi.
7 Vahetusmehed. Ragnar Klavan sekkus keskkaitsesse hästi ning sai ka peatreenerilt kiita. Andrei Sidorenkov võitles alguses ehk liigagi visalt, kuid oli palliga julge ja otsustav. Vladimir Voskoboinikovi ja Enar Jäägeri esitused olid tagasihoidlikud. Alo Bärengrub mängis vaid viis minutit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles