Klubid seisavad tähtmängijate ja olümpia vahel

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barcelona ei taha klubi suurimaid staare Ronaldinhot (vasakul) ja Lionel Messit (paremal) olümpiamängude jalgpalliturniirile lasta.
Barcelona ei taha klubi suurimaid staare Ronaldinhot (vasakul) ja Lionel Messit (paremal) olümpiamängude jalgpalliturniirile lasta. Foto: Reuters / Scanpix

Pekingi olümpia jalgpalliturniir ei ole nii suure kaaluga kui MM, kuid koondised tahavad sinna siiski tugevaid mängijaid kaasata – plaanidel seisavad ees klubid.

Vahetult hooaja lõppedes tundus kindel, et Argentina koondise suurim staar Lionel Messi sõidab olümpiale. «Veensin klubi, et nad laseks mu olümpiale ning nad näitasid rohelist tuld,» sõnas rõõmus Messi mais Radio La Redile. «Ootan pikisilmi Argentinasse lendamist, et saaks meeskonnaga harjutama hakata.»


Nüüd on argentiinlase koduklubi FC Barcelona ringi mõelnud ega taha 21-aastast ääreründajat Pekingisse lasta. Nimelt jääks Messi siis eemale Meistrite liiga kvalifikatsiooniringi kolmandast voorust ning Barcelonale oleks põhimängija eemalejäämine suureks löögiks.


Messi viimane võimalus


Barcelona lõpetas mullu Hispaania liiga kolmandana, mis tähendab, et nad ei kvalifitseerunud otse Meistrite liiga alagruppidesse. 2006. aasta võitjal tuleb nüüd kohtuda 12. või 13. ning 26. või 27. augustil kvalifikatsiooniringis pääsu eest alagrupiturniirile. Kuna olümpiaturniir toimub 6.–23. augustini, siis kahe võistluse kuupäevad kattuvad – Argentinal on Pekingis kaitsta tiitel.
Barcelona spordidirektor Txiki Begiristain arvab, et Messi peaks koondisele klubi eelistama.


«Meie eesmärgiks on, et terve klubi, kaasa arvatud Messi, oleks Meistrite liiga eelringideks koos,» sõnas Begiristain. «Rahvusesindus on tähtis, kuid ka meie soov on vägagi oluline.»


Ka Argentina esindus on veendunud, et staar peab just nendega jääma, kuna ta on olümpiakoondise tähtsaim lüli.


«Ta on maailma üks paremaid mängijaid,» märkis treener Sergio Batista. «Ta on suurepärane isegi ilma pallita ning seega ülioluline.»


Batista on juba kaotanud mitmeid mängijaid, kellega alguses arvestati. Näiteks värske Saksamaa meistri Müncheni Bayerni keskkaitsjat Martin Demichelist klubi olümpiale ei lase.

Samuti ei lubata turniirile Real Madridi Gabriel Heinzet. Ka Liverpooli keskväljamootori Javier Mascherano kaasalöömine oli kahtluse all, kuid lõpuks soostus Inglismaa klubi nende põhimehe augustiks siiski välja «laenutama».


Barcelona ilmselt võitleb oma palluri eest viimase minutini, kuid tõenäoliselt võidab selle lahingu Argentina Jalgpalli Liit, kuna mängija ise on juba ammu teatanud, et soovib kindlasti Pekingisse sõita.


Messi on oma otsuses veendunud, sest kuna olümpiakoondises osalevad alla 23-aastased mängijad pluss kolm vanemat, siis võib Pekingi turniir talle karjääris ainukeseks jääda.
«See on minu otsustada ning olümpiaturniir on see, kus ma ei pruugi enam kunagi mängida.

Meeskonnakaaslased nii klubis kui koondises on mulle öelnud, et olümpial mängimine on suurepärane kogemus ning mulle meeldiks Barcelonasse naasta olümpiatiitliga,» märkis Messi.

«Me ei tea veel, kellega Barcelona kolmandas ringis kohtub, kuid nii suur klubi ei sõltu mänge võites ainult minust. Ma arvan, et klubi ja fännid saavad minu valikust aru.»


Ronaldinho eirab käske


Barcelona on hädas ka nende poolehoidjate kunagise vaieldamatu iidoli Ronaldinhoga – brasiillane on valitud maa koondisesse kui üks kolmest vanemast mängijast.


Klubi juures ülekaalulisuse pärast taunitud seisusesse sattunud Ronaldinho tahab oma vennast mänedžeri Roberto de Assise sõnul Pekingisse sõita kindla põhjusega. «Tegemist on ainukese tiitliga, mida ta karjääri jooksul võitnud ei ole,» selgitas de Assis. «Ta tahab kuldmedali Brasiiliasse tuua.»


Brasiilia tõsidust olümpia suhtes näitab ka alaliidu presidendi Ricardo Teixeira viimati väljaöeldu, et peatreener Dunga ametisse nimetamisel oli ühe koondise eesmärgina püstitatud kuldmedal olümpiamängudel.


Barcelona suurklubi õigustab oma otsust sellega, et olümpiamängud ei kuulu FIFA ametlikku kalendrisse ning seega ei ole klubi kohustatud mängijaid sinna lubama.


Ronaldinho, kes tõenäoliselt lahkub suvel klubist niikuinii, on koguni vastanud, et võib klubi korraldusi eirata, sest just tugev esinemine Hiinas võib äratada klubide huvi viimasel ajal orbiidilt kadunud olnud poolkaitsja vastu.


«Ma ei mõtle halbadest asjadest,» rääkis Ronaldino. «Ma juba kujutan ennast ette olümpial hästi mängimas, millega toon Brasiiliale kuldmedali. Minu töö üldfüüsise treeneri professor Paixaoga läheb suurepäraselt ning ma arvan, et võin Hiinasse sõites tippvormis olla. Ma ei mõtle sellele, kui keegi tahab minu Hiinasse sõitmist takistada, sest ma lähen niikuinii.»

Olümpiaturniiri alagrupid:

A: Elevandiluurannik, Argentina, Austraalia, Serbia
B: Holland, Nigeeria, Jaapan, USA
C: Hiina, Uus-Meremaa, Brasiilia, Belgia
D: Lõuna-Korea, Kamerun, Honduras, Itaalia
Favoriitide tähtsamad mängijad:
•    Argentina: Ezequiel Garay (Real Madrid), Nicolas Burdisso (Inter Milan), Fernando Gago (Real Madrid), Ever Banega (Valencia), Javier Mascherano (Liverpool), Juan Roman Riquelme (Boca Juniors), Angel di Maria (Benfica), Lionel Messi (Barcelona), Sergio Agüero (Atletico Madrid)
•    Itaalia: Andrea Coda (Udinese), Lorenzo de Silvestri (Lazio), Ignazio Abete (AC Milan), Luca Cigarini (Parma), Daniele Dessena (Parma), Ricardo Montolivo (Fiorentina), Antonio Nocerino (Palermo), Robert Acquafresca (Cagliari), Sebastian Giovinco (Juventus), Tommaso Rocchi (Lazio), Giuseppe Rossi (Villareal)
•    Brasiilia: Breno (Bayern München), Thiago Silva (Fluminese), Rafinha (Schalke 04), Marcelo (Real Madrid), Anderson  (Manchester United), Diego (Werder Bremen), Hernanes (Sao Paulo), Lucas (Liverpool), Ronaldinho (Barcelona), Alexandre Pato (AC Milan), Jo (Manchester City), Robinho (Real Madrid)
•    Holland: Kenneth Vermeer (Willem II), Ryan Donk (AZ Alkmaar), Dirk Marcellis (PSV Eindhoven), Luigi Bruins (Feyenoord), Jonathan de Guzman (Feyenoord), Siem de Jong (Ajax), Royston Drenthe (Real Madrid), Evander Sno (Celtic), Roy Makaay (Feyenoord), Ryan Babel (Liverpool)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles