Sõbra tümitajatega liitusid anonüümsed süüdistajad

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sõber
Andres Sõber Foto: Karli Saul

Andres Sõbra ja U20 korvpallikoondise osa mängijate vaenusaaga ei saanud eile veel lõppu. Eesti Korvpalliliidu aukohus tutvus treeneri pihta käivate süüdistustega, ent enne otsuse langetamist otsustati kutsuda Sõber järgmiseks esmaspäevaks seletusi andma.

Aukohtu käes on rohkem materjale, kui seni üldsusele teada olevad kirjad viielt U20 koondise mängijalt ja Eesti korvpallitreenerite ühenduse esimehelt Üllar Kerdelt. Mitmed Sõbra vastu vimma pidavad inimesed on leidnud hetke, et niigi löögi alla sattunud treenerit veelgi tümitada. Mõned märgukirjad on ausalt allkirjastatud, kuid aukohtu esimehe Aadu Kana sõnul on nendeni jõudnud näiteks ka mõned anonüümkirjad, milles kirjeldatakse Sõbra tegemisi varasematel aastatel.

Millest täpsemalt jutt, ei soostunud Kana avalikustama, kuid ta andis mõista, et aimab, kes ühe või teise kirja taga seisab. Väidetavalt on kõik Sõpra süüdistavad kirjad saabunud reedel toimunud korvpallikonverentsi eel või ajal. «Eks ta on tõesti veidike imelik, et kõik kirjad saabusid kaks kuud pärast Tallinnas peetud U20 EMi,» tõdes Kana.

Mäletatavasti algas Sõbra vastu suunatud kampaania viie U20 koondise mängija allkirjastatud kirjaga, kus väideti, et treener suhtus neisse mõnitavalt ning kasutas alandavaid ja solvavaid väljendeid. Sellele järgnes kiri Kerdelt, kus meenutati vanu solvanguid. Mõlemas kirjas oli ka juttu Sõbra töömeetoditest, mis väidetavalt viisid meeskonna krahhini.

«Aukohus lahutas kaks asja – me ei võta seisukohta treeneri töö kohta meeskonda ette valmistades ja mängutaktika valimisel, küll aga arutame tema tegevust noorte õppe- ja kasvatustöös,» selgitas Kana. «Andres saab meile ise selgitusi jagada, kuid esialgse kirja teinud poisse ei hakka me solgutama. Hooaeg juba käib, vestlen nendega telefonitsi.»

Kana lisas, et arutelu käigus on vaja jõuda selgusele, miks mängijad on esitanud Sõbra kohta väga vastuolulisi hinnanguid. Mäletatavasti rääkisid U20 koondise mängijad septembri alguses ETV eetris olnud saates «Tähelaev» Sõbrast ülivõrretes. «Need kaks asja ei lähe omavahel kokku,» nentis ta. Kana möönis, et arutada tuleks ka juhatusele saadetud kirjade meediasse lekitaja tegevust.

Esmaspäeval loodab aukohus otsuseni jõuda, ent Kana sõnul ei kuulu see kohe avalikustamisele. Aukohus saadab selle edasi kinnitamiseks alaliidu juhatusele, kes võib otsusega ka mitte nõustuda. Esialgu on juhatuse koosoleku ajaks märgitud 21. oktoober, kuid Kana arvates pole mõtet asjaga nii kaua venitada. Aukohtul pole õigust ise otsust avalikustada.

Aukohtusse kuuluvad kogu elu korvpalliga tihedalt kokkupuutunud inimesed. Lisaks alaliidu endisele presidendile Kanale peavad viimaste aastate korvpalli üht suurimat skandaali lahkama kahekordne maailmameister Priit Tomson, õppejõud ja treener Kersti Sirel, endine korvpallur ja tipptasemel kohtunik Valdu Suurkask ning kunagine Eesti koondise tugitala, nüüd samuti treenerina tegutsev Margus Metstak. Kana nentis, et kõigil neil on varasemast ajast olnud Sõbraga kokkupuuteid.

Viienda kategooria treener Sõber tegeleb aga igapäevaselt Rakvere Tarva meeskonna vormi timmimisega ega vaeva pead sellega, milline otsus tema kohta langetatakse. «Muretsemiseks olen juba liiga vana mees. Eks aeg näita, mis sellest kõigest saab,» lausus ta.

Juhul kui aukohus leiab, et Sõber tegi tõesti midagi valesti, on karistuse variante neli: hoiatus, noomitus, rahatrahv või treenerilitsentsi peatamine.    

Korvpall

Eesti meistriliiga

TTÜ – Rakvere Tarvas 65:90

TTÜ: Arnold 19, Makke 11, Akenpärg 11.

Tarvas: Keerles 20, Gustas 18, Umbraško 15, Saage 11.

Tartu Rock – Tallinna Kalev 60:40

Rock: Simpson 17, Lukovic 12, Peciukevicius 9.

Kalev: Tamm 11, Hart 8, Pilk 6.

Pärnu – Rapla TYCO 78:72

Pärnu: Raadik 18, Vahter 17, Raap 14.

Rapla: Fifolt 20, Kaldre 17, Paasoja 11.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles