Mart Poom pälvis Kultuurkapitali aastapreemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Poom.
Mart Poom. Foto: Toomas Huik.

Laupäeval anti Tallinna Tehnikaülikooli raamatukogus üle tänavused Eesti Kultuurkapitali aastapreemiad ja sihtkapitalide aastapreemiad. Kehakultuuri ja spordi sihtkapitali aastapreemia pälvis Eesti koondise pikaajaline väravavaht ja Eesti sajandi jalgpalluriks valitud Mart Poom.

100 000-kroonise kehakultuuri ja spordi aastapreemia laureaat Mart Poom ütles Eesti Jalgpalli Liidu pressiteenistusele, et tegu on suure ja ootamatu tunnustusega.
 
"Loomulikult on mul väga hea meel. Jalgpalli peetakse üle maailma kultuuri ja ühiskonna lahutamatuks osaks. Mul on endast raske rääkida, kuid arvan, et suutsin oma karjääriga Eestit ja Eesti jalgpalli maailmas ja eriti Inglismaal tutvustada. Olen oma tööd teinud alati ausalt ja täieliku pühendumisega," lausus mullu tegevjalgpalluri karjääri lõpetanud Poom.
 
Kuna Poom viibis töökohustuste tõttu Inglismaal, võttis auhinna vastu Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak. "Eesti jalgpall on alati üritanud olla rohkem kui vaid kehakultuuri osa - oleme üritanud olla kogu Eesti kultuuri osa ja selles tähenduses on Mart Poom parim, mis meil anda," sõnas ta.

Eesti Kultuurkapitali aastapreemiad said:

  • Hendrik Lindepuu -  Tadeusz Rózewiczi "Valitud luuletuste" (2009) ja teiste poola kirjanduse tähtteoste tõlkimise eest;
  • Priit Raud -  töö eest esituskunsti eri vormide ühendamisel;
  • Andres Alver, Tiit Trummal ja Veljo Kaasik - Vabaduse Väljaku -  2009. aasta kõige suurejoonelisema arhitektuurisündmuse – uue kvaliteedi eest Eesti linnaehituses ja avaliku ruumi loomisel;
  • Boris Bernštein - monograafia "Visuaalne kujund ja kunstimaailm" ning pikaajalise panuse eest Eesti kunstiteadusesse;
  • projekti "Eesti helisalvestised 1939" meeskond: Urve Lippus, Kadri Steinbach, Ilvi Rauna, Tuuli Aule, Claus Byrith, Anu Sõõro ja Morten Hein - eesti muusikaloo kuuldavaks tegemise eest;
  • Kiur Aarma ja Jaak Kilmi - dokumentaalfilmi "Disko ja tuumasõda" eest;
  • Mart Poom - eeskujuliku sportlaskarjääri ning Eesti tutvustamise eest maailmas;
  • Ants Soots ja Ülo Luht - 2009. aastal toimunud laulu- ja tantsupeo "ÜhesHingamine" kunstilise kõrgtaseme ja vaimsuse eest.

Lisaks Eesti Kultuurkapitali aastapreemiatele anti laupäevasel tseremoonial välja 28 sihtkapitalide aastapreemiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles