110 000 sõdurit turvab klantsitud Pekingit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõdurid demonstreerisid eile olümpiastaadioni ees valmisolekut kahe nädala pärast algavaks olümpiaks.
Hiina sõdurid demonstreerisid eile olümpiastaadioni ees valmisolekut kahe nädala pärast algavaks olümpiaks. Foto: AP / Scanpix

Naabrivalve, õhutõrje, turvaplaanid, seisatud lennuliiklus, kõrgtehnoloogiline jälgimissüsteem, nägude kontroll, dissidentide kinnipidamine – Peking on turvaline!


Viieteistkümne päeva pärast algavad Pekingis olümpiamängud ning hiinlased on juba peaaegu valmis. Kõik detailid on viimseni läbimõeldud ning eksimusteks mandariinimaal ruumi pole. Seda enam julgeoleku osas.



Hiinlaste usinusest annavad märku kasutusele võetud turvameetmed, mida Pekingi olümpia turvalisusosakonna juht Liu Shaowu eilsel pressikonverentsil maailmaga jagas.



«Soovime turvalisi olümpiamänge. Valitsuse jaoks on julgeolek prioriteet,» sõnas Shao­wu. «Turvalisusoperatsioonid töötavad juba täisvõimsusel. Kõik turvatöötajad on paigas ning kõigil üksustel on vastutusalad teada.»



«Võistluspaikades, kõikides seotud asutustes ning treeningkohtades on 24-tunnine valve ning pidev patrullisüsteem,» jätkas Shaowu. «Meil on kõigi toimumiskohtade jaoks üksikasjalik ning kohese tegevuse plaan, et ohu korral kiire reaktsioon kindlustada.»



Pekingis turvab võistlusi 110 000 sõdurit, kuid sellega julgeoleku tagamine ei piirdu. Näiteks inimeste ja sõidukite vooluks on ehitatud spetsiaalsed turvaväravad ning igas toimumiskohas on ka sisseehitatud julgeolekuruumid.



«Tapke-rõõm-mängud»


Lisaks toetavad politsei- ja sõjaväejõude ka vabatahtlikud ning laialdaselt on sel teemal haritud ka rahvast. Pekingis ei ole võõras mõiste «naabrivalve» ning elanikel soovitatakse teatada võimudele «kõigest kahtlasest», mis ümbruses toimub.



Järelevalveks kasutatakse ka viimase sõna kõrgtehnoloogiat, mis annab ülevaate kõigest käimasolevast. «Oleme tugevdanud kommunikatsiooni infrastruktuuri, näiteks võrguühendust võistluspaikade vahel. Meil on juurdepääs otsepildile kõikides toimumiskohtades,» kirjeldas Shaowu. «Kõiki inimesi, sõidukeid ning esemeid kontrollitakse turvaalale sisenemisel.»



Avatseremoonia päeval seisatakse lisaks piirkonna õhuliiklus ning ükski lennuk ei tohi Pekingi rahvusvahelisel lennujaamal tõusta ega laskuda.


Tehtud on üksikasjalikud turvaplaanid, mis vastavad Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) nõuetele.



Nendest puudust ei tule, sest lisaks ROKi nõudmistele on Pekingi korralduskomitee välja töötanud omakorda 52 plaani, mis katavad toimumispaikade turvalisust, transporti, tuleohutust, terrorismivastast võitlust, viirusetõrjet ja omakorda veel 900 spetsiifilist käitumise plaani.



Niisuguste loendamatute piirangute, meetmete ning plaanide tõttu on tulevased olümpiamängud juba ette ristitud «tapke-rõõm-mängudeks». Shaowu sellega muidugi ei nõustunud ega tunnistatud ühtegi suuremat puudujääki.



Pressikonverentsil laveeris ta kõikidest vihjetest ja küsimustest, mis puudutasid näiteks vabadust ja inimõiguseid, osavalt kõrvale. «Tahame pidulikku atmosfääri ega soovi segada ühiskonna igapäevast elu,» selgitas ta.



Ühest küljest peetakse sääraseid liigseid meetmeid kurnavaks, kuid turvalisuse juht kinnitas nende vajalikkust. «Rahvusvahelise kogukonna ühised vaenlased on terroristid, kes kasutavad suuri sündmusi kurjalt ära. Tahame tagada nii julgeoleku kui ka pidulikkuse,» põhjendas Shaowu kasutuselevõetud meetmeid.



«Oleme kindlad, et suudame eeloleval olümpial toime tulla kõikide probleemide ja väljakutsetega.»



Avatseremoonial kulub ülim turvalisus kindlasti ära, sest kohale saabuvad lisaks nimekatele sporditähtedele veelgi nimekamad maailma juhtivad poliitikud, näiteks USA president George W. Bush ning tema Prantsusmaa ametivend Nicolas Sarkozy.


«Peking on maailma turvalisemaid linnu ja Hiina on üks turvalisemaid riike maailmas,» kuulutas Shaowu julgelt.



Inimõigused vs julgeolek


Kui ametlikul pressikonverentsil anti teravatele küsimustele vaid lihvitud ja veatuid vastuseid, siis Hiina inimõiguslased korraldajate maalitud klantspildiga ei nõustu.



«Rahuliku olümpia deviisi all külvavad võimud vastuolulisi ja takistavaid turvameetmeid, mis ainult süvendavad inimõiguste kriisi ja suurendavad üha kasvavat ebastabiilsust Hiinas,» selgitas Hiina ühe inim­õigusteorganisatsiooni juht Sharon Hom Reutersile.



Nii peeti näiteks taas kord kinni nii-öelda dissident, kes ei ole sama meelt Hiina kommunistliku parteiga.



Hoolimata pidevatest kuuldustest inimõiguste rikkumistest on ROK asjade käiguga rahul. ROKi olümpiamängude tegevjuht Gilbert Felli tõstis esile Hiina ponnistusi, mille tulemused on silmanähtavad.



«Näha on, et selle riigi jaoks tähendab olümpia palju,» sõnas Felli, kes on osalenud korduvalt ROKi inspektsioonidel Hiinas. «Muidugi tähendab olümpia alati palju, kuid siin tähendab see veel rohkem kui mujal.»



Felli oli meeldivalt üllatunud näiteks õhukvaliteedi paranemisest. Selleks kehtivad Pekingis alates pühapäevast mootorsõidukitele ranged liikluspiirangud ning ajutiselt on suletud mitmeid tehaseid.



Felli on ettevalmistuste sujumisest vaimustatud ega ole nii ärevil kui enne eelmisi olümpiamänge. «Oleme väga rahul, nähes tegevuse kõrget taset, toimumiskohtade kvaliteeti ja linna välimust – lilled, puud, see on fantastiline,» möönis Felli.



«Paljudel eelnevatel mängudel on olnud tohutult tehnilisi külgi, mis on jäänud lahendamata, kuid siin on need lahenduse leidnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles