Bjørgen: koomiline, et Poola suusataja dopinguga vahele jäi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marit Bjørgen
Marit Bjørgen Foto: Reuters / Scanpix

Pärast Norra suusataja Marit Bjørgeni võitu Vancouveri olümpiamängude 15 km suusavahetusega sõidus puhkes tõeline sõnasõda Bjørgeni ja poolatari Justyna Kowalczyku vahel. Nimelt pahandas Kowalczykut see, Bjørgenil on lubatud tarvitada astmaravimit, mis muidu kuulub keelatud ainete nimekirja.

Kuigi nii Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) kui ka Rahvusvaheline Anti-Dopingu Agentuur (WADA) on Bjørgenile selle ravimi tarvitamiseks loa andnud, võrdles Kowalczyk seda dopingu kasutamisega, kirjutab Dagbladet.

«Kui norralastel pole midagi varjata, ei peaks neid huvitama, mida ma räägin, aga mul on hea meel, et sellise diskussiooni algatasin,» rääkis Kowalczyk Poola meediale. «Kui on räägitud venelaste dopingutarvitamisest, on norralastel alati palju öelda olnud, leppigu nüüd siis ka minu kommentaaridega.»

Eile aga selgus, et Vancouveri olümpial jäi üks suusataja dopinguga vahele ning selleks ei olnud sugugi mitte Bjørgen, vaid hoopis Kowalczyku koondisekaaslane Kornelia Marek.

Vancouveris naiste 30 km ühisstardiga klassikasõidus 11. koha saanud poolatar andis positiivse dopinguproovi pärast teatesõitu, mille Poola lõpetas kuuenda kohaga. Tema uriiniproovist leiti EPO jälgi. Väidetavalt oli Marek uudisest šokeeritud ning nõudis ka B-proovi analüüsimist.

Eile Drammenis naiste sprindis esikoha saanud Bjørgen ei soovinud seda teemat kommenteerida, kuna B-proovi tulemused pole veel teada, küll aga tõdes ta, et pärast Kowalczyku süüdistusi on see naljakas, et just üks poolataridest keelatud aine tarvitamisega vahele jäi.

«Pärast kõike seda, mis Kowalczyk on meie kohta öelnud, on see üsna koomiline, et Poola tüdruk dopinguga vahele jäi,» sõnas Bjørgen.

Drammeni etapi finaalis vahetult enne finišisirget kukkunud ning lõpuks kuuenda kohaga leppima pidanud Kowalczyk ei soostunud esialgu ajakirjanikega rääkima, ent pärast leebus. «Olin väga-väga vihane,» avaldas ta, milline oli tema esimene reaktsioon, kui kuulis Mareki positiivsest dopinguproovist. «See pole hea. Spordis pole dopingule ruumi, sport peab puhas olema.»

«See on tõeliselt halb uudis ja ma loodan siiralt, et ta on ainus,» jätkas Kowalczyk, kelle arvates jätab juhtum Poola suusatamisele märgi juurde. «Minul on oma tiim ja ma treenin teistest eraldi, aga ma tean, et EPO pole selline, mida saab lihtsalt poest osta. Loodan tõesti, et ta on ainus patustanu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles