Hollandi mäng aitab jätkata türklastega head tava?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Veidi enam kui kuu aega tagasi, 6. septembril pakkus Eesti jalgpallikoondis kodupublikule ühe läbi aegade suurema elamuse, kui tugeva Hollandiga mängides oldi võidule lähedal, aga lõpus lepiti 2:2 viigiga. Täna seisab eestlastel ees käimasoleva MM-valiksarja viimane kodumäng, kui võõrustatakse finaalturniiri piletit jahtivat Türgit.

Mängueelsel päeval Eesti koondise peatreener Tarmo Rüütli tänast algkoosseisu ei reetnud, kuid võib eeldada, et hea mäng Hollandiga võis seekordseid valikuid mõjutada. Teatavasti kasutati toona kahte lõhkuvat poolkaitsjat (Aleksandr Dmitrijev ja Martin Vunk), nende ees Eesti ründemängu niiditõmbajat Konstantin Vassiljevit, ühte tipuründajat (Henri Anier, kes hiljem asendati Sergei Zenjoviga) ning esmakordselt sai Henrik Ojamaa algkooseisu kuuludes mängida paremal äärel (seni oli ta seda kohta täitnud mängus Lätiga, kui sekkus vahetusest).

«Mehed muidugi teavad, koosseis on neile teada ja suures plaanis ka mänguplaan. Ma ei oska detailsemalt seda lahti rääkida – päev enne mängu peab enam-vähem pilt selge olema,» kavaldas Rüütli eilsel pressikonverentsil. Siiski toimis Hollandi puhul valitud mänguskeem hästi ja kui järgmiseks matšiks Ungariga valiti Eesti jaoks viimaste aastate tavapäraseim asetus – 4-4-2 –, siis see soovitud edu ei toonud.

Kui kasutada ka täna mängus Hollandiga edu toonud skeemi, kas siis võiksid korraga algrivistusse pääseda meie praeguse aja teravaimad ründajad/ääred ehk Zenjov, Anier ja ka Ojamaa (mängus Hollandiga alustas Zenjov pingilt ja vasakul äärel tegutses Joel Lindpere)?

«Muidugi näen (sellist võimalust), kui panen variandid kõrvuti, siis näen küll,» avaldas Rüütli. «See võimalus on olemas. Lähtume nendest mängijatest, kes meil on. Meil on palju häid mehi, ei ole lihtne leida parimat koosseisu, see on mingil hetkel suhteliselt keeruline.»

Hinnates nimetatud kolme palluri viimase aja mänguvormi ja olukorda, et nii Zenjov kui ka Ojamaa mängivad klubis äärel, võiks see kolmik korraga algkoosseisu kuuluda küll. Ka meie jaoks katastroofiliselt lõppenud mängus Ungariga tulid ju Zenjov ja Ojamaa väljakule teiseks poolajaks ja mehed täitsid väljakul just äärepoolkaitsja positsiooni, seejuures olid nad Eesti poolel silmanähtavalt ühed aktiivsemad mehed.

Siiski oleks sellise kolmiku algkoosseisu lülitamisel ka oma miinus – arvestades praegu koondisesse kutsutud mehi, jääks vahetusmängijate pingile ehk liiga vähe teravust, et vajadusel mingisugune pööre tuua. Seega on tõenäoline, et vähemalt üks kolmest alustab matši pingil. Kõigi eelduste kohaselt kuulub Ojamaa kindlasti algrivistusse, ülejäänud kaks meest peaksid jagama aga tipuründaja positsiooni. Eilse trenni põhjal haarab selle koha Zenjov.

Rüütli sõnul on kõik koondise juurde tulnud mehed täie tervise juures ja vajadusel valmis väljakule jooksma. Ainsana ei saa meeskonda aidata paremkaitsja Enar Jääger, kes peab kohtumise kaartide tõttu vahele jätma. Peatreener avaldas, et selle koha täitmiseks on kaks võimalust: koha algkoosseisus haarab Gert Kams või tuuakse vasakult äärelt paremale Taijo Teniste ja vasakkaitsja koha täidab Dmitri Kruglov. Eilse trenni põhjal täidab Jäägerist tühjaks jäänud koha aga Kams, algkoosseisus on ka Kruglov, kes jookseb täna väljakule vasaku äärepoolkaitsjana

Türklased on tulnud Eestisse kindla sooviga noppida siit kolm punkti – alagrupis 2. koha saavutamiseks on see hädavajalik –, kuid ajalugu näitab, et kõige lihtsam ei tohiks see ülesanne nende jaoks olla. Läbi aegade on eestlased ja türklased pallimurul kohtunud seitse korda, millest kolm on lõppenud viigiga ja neli Türgi meeskonna võiduga.

Tallinnas on seni madistatud kolm korda ja viimati lahkus Türgi Eestist võiduga 1924. aastal, kui Kadriorus mängiti eestlased üle 4:1. Järgmised kaks matši on lõppenud 0:0 viigiga (1996. aasta sõprusmäng ja 2010. aasta MMi valikmäng). Viigi suutis Eesti välja võidelda ka 2006. aastal Hamburgis peetud maavõistluskohtumises, kui seis jäi 1:1.

MM-valiksari

D-alagrupi tabeliseis:

1. Holland 22 punkti, 2. Ungari 14, 3. Türgi 13, 4. Rumeenia 13, 5. Eesti 7, 6. Andorra 0.

Järelejäänud kohtumised D-alagrupis:

11. oktoober: Holland – Ungari, Andorra – Rumeenia, Eesti – Türgi.

15. oktoober: Ungari – Andorra, Türgi – Holland, Rumeenia – Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles