Õige sussiga on mõnus joosta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks võimalus pikamaajooksja valikust - Gel Kayano.
Üks võimalus pikamaajooksja valikust - Gel Kayano. Foto: Asics
Mida maratonilemineja peaks silmas pidama jooksususside soetamisel, selgitab Aivo Liiv, Tartu maratoni jooksupartneri Asicsi esindaja Eestis:

Väga tihti arvakse , et jooksusussid tuleb varakult sisse joosta. Vähemalt Asicsi susside puhul on see aeg oluliselt lühenenud. Tihtipeale on inimesi, kes lähevad võistlema n-ö laksust ja ei juhtu midagi hullu.
Mõistlik on enne jalanõu ära testida, aga õige suss ongi selline, et kui sa paned ta poes jalga, siis tunned kohe, et see on hea suss.


Muidugi võivad ilmneda varjatud puudused, mis tulenevad pigem inimese jala anatoomiast. Kui sa jooksed vähe, nt 5 km, siis pole midagi hullu. Kui aga jooksed juba intensiivsemalt - 25 km, siis võivad tulla varjatud vead välja.


Praegu ei ole Tartu jooksumaratonile minekuks hilja susse osta. Talv on olnud pikk. Ja jooksjad juba tunnevad huvi jooksususside vastu.
Loodame, et ka masu hakkab järgi andma ja inimesed jaksavad korralikke susse osta. Ega nalja ei olnud vahepeal, kõigil oli raske.

Suss jalatüübi järgi

Suures plaanis on esimene reegel, et suss valida jalatüübi järgi. See kindlasti leevendab olukorda rajal, et sul midagi hõõruma ei hakka, ja annab teisest küljest saavutusvõimet juurde.


Mida paremat tulemust tahad saavutada, seda kergema sussi võiksid võtta. Aga see eeldab muidugi, et sul on teatud füüsis all, mis aitab nende kergemate sussidega joosta.


Selgelt tehnilised sussid, millega on tea treenida, mis on turvalised - neil on see miinus, et kui sa tahad aja peale jooksma minna, siis selleks on nad liiga rasked. Elemente on liiga palju.


Need mis on võistlussussid, on tihtipeale kooritud, tehakse nagu võidusõiduautodki, hästi kerged ja ülekanded on hästi vahetud.

Kõigepealt tuleb teha valik ikkagi jalatüübi järgi. Kõik sussid mis Asicsil maksavad üle 1500 krooni, on juba tehnilised sussid. Kui inimene teab oma jalatüüpi saab ta endale sobivama jalatsi, millega on mõnusam trenni teha.


Maratoniks sobivate jooksususside hindade põhikategooriad on 1599, 1999 ja 2499 krooni. Iga kord kui sa astud sammu ülespoole, tuleb mugavuselemente juurde. Aga juba esimene hinnaklass teeb põhitöö ära. Mida kallima võtad seda delikaatsemaks materjalid lähevad - pehmendusi jm elemente on juures. Aga 1599kroonine on suss, millega võib vabalt maratonile minna.

Hea jooksususs on see, mis on suhteliselt väändejäik, stabiilne ja eestotsast väga hästi painduv. Väga oluline, et oleks vähemalt kannas summutuselement, mis võtab löögi maha. Ka tavalise sörkjooksu puhul mõjub jalale kolmekordne keharaskus. Mäest alla joostes võib see koormus olla kuni kaheksakordne. 70kilosel inimesel võib see olla üle poole tonni. Sellepärast on vaja jalgu hoida.

Kui inimene tahab selgelt hakata tulemuse peale minema, tuleb võtta kooritud nn võistlussussid , mille üks kõige olulisemaid elemente on kaal Kui tavaline jooksususs kaalub 350 g siis võistlussuss 200g. Oluline kaaluvahe, mida peab kaasas vedama.

Tartu maratonist osavõtjale, kes ei lähe maailmarekordit tegema, on kõige optimaalsem hinnaklass 1999 kr. 1599kroonine on aga samuti juba suss, millega võib vabalt minna maratoni jooksma.

Palju sõltub ka sellest, kui palju pärast maratoni kavatsetakse trenni teha. Kui on tõsine harjutaja, tuleb osta hea suss. Sel juhul te hoiate ennast rohkem, ja teil on ka tulevikus hea suss.
Aga inimene, kes läheb ainult Tartu jooksumaratonile ja võib-olla teeb kuu aega enne seda trenni, võib võtta ka sussid hinnaskaala alumisest otsast. Sel juhul ei vaja jalg niivõrd palju hoolitsust, kuna inimene ei koorma jalga palju.

Kellel on raha, võib muidugi osta ka vaid üheks jooksuks kõige kallima hinnaklassi sussid.

Poodidest saab juba källalt asjatundlikku nõu Õnneks masu on seda head teinud, et müüjad enam nii kiiresti ei vahetu. Hoitakse tööst kinni. Ja näha on, et kui ma neid koolitan, siis nad kuulavad ja on asjast huvitatud. Varem väga ei süvenetud.

Õige sussiga on mõnus joosta

Üritame teha Tallinna ortoosikeskusega koostööd. Kui on keerulisem juhtum, saadame sinna, teema lisaskännimised.

Asicsi jalanõud on niivõrd tehnilised, et tihtipeale ei ole kohe vaja ka ortopeedilisi taldu sinna. Tuleb välja , et toss ise on juba nii keeruline, et aitab jalga. Keerulisemate juhtumite puhul tasub muidugi mõelda sisetaldadele. Aga talla hinnad ulatuvad 1000 kroonini ja rohkem, mis on juba tossu hind.

Inimene, kes valib endale õigesti sussi, siis hiljemalt teise trenniga saab ta juba kindlasti aru, et tegi hea ostu. Inimene tunneb ennast mõnusalt. Hea on minna trenni.

Kui oled juba inimene, kes võtab sporti elulaadina, siis tasub mõelda natuke keerulisemate toodete peale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles