Põhja-Korea kurjustab: lääne kapitalistid on ausa tõstespordi hävitanud

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Om Jun-chol tõi Põhja-Koreale Londoni olümpiamängudelt kuldmedali.
Om Jun-chol tõi Põhja-Koreale Londoni olümpiamängudelt kuldmedali. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA avaldas pahase pöördumise läänemaailmale, kus süüdistatakse kapitalistlikku rahamasinat ausa ja puhta tõstespordi rikkumises.

Läinud suvel toimunud Londoni olümpiamängudel võitsid Põhja-Korea sportlased kolm kuldmedalit ja ühe pronksi, kaalukategoorias kuni 56 kg võidutsenud Om Jun-chol kordas aga triumfi oktoobris peetud MMil, kerkides sealgi poodiumi kõrgeimale astmele. Kaasmaalaste saavutustest innustatuna teatas KCNA, et läänemaailma tõstesport on kriisis, viidates ühtlasi sellele, et Poolas peetud MMil ei jõudnud poodiumile mitte ükski USA ega Euroopa tõstja.

Agentuur tõi välja ühe USA koondise ekstreeneri sõnavõtu, mille kohaselt tema riigis pole võimalik tõstesportlasel ära elada, kuna alasid rahastatakse vastavalt sellele, mida inimestele meeldib vaadata, mitte aga selle põhjal, kui suured on riigi kuldmedališansid. «Tema kommentaar annab aimu ühiskonnast, kus sporti kuritarvitatakse rahategemise eesmärkidel,» teatas KCNA.

«Õigupoolest sõltub kapitalistlikus ühiskonnas spordi arendamine turuolukorrast, mitte riiklikust poliitikast, ja raha teenimist peetakse riigi aust olulisemaks,» lisas agentuur, kelle sõnul kurdavad ka Suurbritannia ja Prantsusmaa tõstjad ja treenerid, et nende kodumaal ei toetata ala piisavalt. «See on tragöödia, milles on süüdi väärastunud kapitalistlik süsteem, kus raha määrab kõike,» võttis KCNA kriitika kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles