Dopinguartikli autor: olümpiavõitjad asjasse ei puutu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doping.
Doping. Foto: SCANPIX

Teisipäeval Eesti Päevalehes avaldatud dopinguteemalise artikli kirjutanud Kärt Anvelt rõhutas ETV hommikuprogrammis Terevisioon, et tegemist pole ühe allika looga, vahendab ERR Sport. Lisatud Kuku helifailis kommenteerib antud loo tausta Kärt Anvelt ja Terevisiooni videolõigus lisaks Anveltile ka Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port ja olümpiavõitja Erki Nool.

Kuku helifailis kommenteerib antud loo tausta Kärt Anvelt.

Terevisiooni videolõigus kommenteerivad dopinguskandaali loo autor Kärt Anvelt, Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port ja olümpiavõitja Erki Nool.

«Ma kuulsin ka lõpuks lauseid 1990-ndate ja 2000-ndate keskel Eesti spordimänedžeride hulgas toimetanud inimeste seast, kes andsid mulle kinnitust, et selline tegutsemine toimus Tartus,» lausus Anvelt.

«See kõik ei ole puhtalt ainult ühe arsti sõnade peale üles ehitatud lugu. Selle loo jaoks on väga palju tööd tehtud ja ma südamest loodan, et kui see komisjon koguneb, siis need inimesed, kes on selle loo tarbeks off-the-record (mitteametlikult – toim) kommentaare või kinnitust andnud – ehk lähevad ka nemad selle komisjoni ette,» sõnas Anvelt.

«Ühe asja tahaksin siin aga väga kindlalt ära öelda: Eesti Päevalehel ei ole tõendeid – vähemalt Vitali Bernatski ei ole meile esitanud selliseid tõendeid –, et nende dopinguainete tarvitajate hulgas oleksid meie olümpiavõitjad,­» lisas ta.

Kuku raadiole antud intervjuus avas Anvelt pisut artikli allikaks olnud Bernatski tausta. «Tegemist on 70ndate aastate lõpus Tartu Riiklikku Ülikooli suunatud inimesega, kes lõpetas seal spordimeditsiini eriala, töötas 80ndate lõpus Eesti meeste suusakoondise juures ja hakkas 1991. aastal pidama eraäri Tartus. Aastal 2002, kui tuli nõudmine, et kõik Eesti arstid peavad end registrisse kandma, tema seda ei teinud, kuid tegutses vaikselt edasi aastani 2007, kuni Tartu Raeapteegis toimus kontroll ja avastati, et on väljastatud ravimeid arstile, kellel arstilitsentsi pole. Umbes sel ajal katkes ka tema bisnes,» sõnas Anvelt.

EPLi artiklis pole avaldatud ühegi sportlase nime, kuid Anvelti sõnul on need toimetusele teada. «Ma loomulikult tean neid nimesid, loomulikult olen mina või siis on EPLi ajakirjanikud nendega rääkinud. Nad kõik eitavad seda, mis tähendab, et hetkel on sõna sõna vastu. Kuna ükski neist ei ole andnud Eestis ega välismaal positiivset proovi, ei saa mina kedagi ajakirjanikuna risti lüüa,» lausus Anvelt.

«Samas tuletagem meelde Lance Armstrongi, kes andis Tour de France’il enam kui 300 dopinguproovi, mis olid kõik puhtad. Lõpuks aga kaotas ta kõik oma esikohad kaudsete tunnistuste kaudu,» märkis Anvelt.

Anvelt lisas, et tegu pole vaid Bernatski jutul põhineva artikliga. «Seda lugu olen ma teinud kaks ja pool kuud. Sellest loost on jäänud välja mõned nimed, kes mulle tunnistasid – jah, ma tean, et see inimene tegeleb selliste asjadega. Need inimesed, kes on nii öelnud, pole lihtsalt niisama inimesed, nad teavad asja.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles