Kas Norra suusataja võidab lõpuks Tour de Ski?

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marit Bjørgenil avaneb suurepärane võimalus võita.
Marit Bjørgenil avaneb suurepärane võimalus võita. Foto: AP/Scanpix

Tänavuse Tour de Ski võib rahulikult nimetada Tour de Skate’iks, sest seitsmest etapist viis sõidetakse uisutehnikas. Klassikaspets, neli korda suusatuuri võitnud poolatar Justyna Kowalczyk tõstis kisa ja lubas kogu üritust boikoteerida, kuid tuleb ilmselt siiski starti, sest seitse päeva karmi võistlust on hea ettevalmistus olümpiaks. Küll aga soosib programm Marit Bjørgenit, kes võib pesta maha Norra häbi ja tõusta esimese suusatamise sünnimaa esindajana Tour de Ski võitjaks.

On tõesti kummaline ja ka pisut piinlik, et Norra pole suutnud suusatuuril triumfeerida. Petter Northugi neli ning Bjørgeni ja Therese Johaugi kaks teist kohta suurt lohutust ei paku. Ehk nüüd? Bjørgen, kes võitis tänavu Kuusamo minituuri ja noppis ka Davosis – loomulikult vabatehnikas – kaks esikohta, on tuline ja tahtmist täis. Northug ei ole suvise haiguse tõttu veel jalgu alla saanud, kuid tema eest võib töö ära teha Martin Johnsrud Sundby.

Tour de Ski muutus uisutuuriks ilma tõttu: kuna Oberhofis on lund vähe, sõidetakse teisel etapil 15 km klassika asemel vabatehnikasprint. Kowalczyk, kes on tänavu võitnud kõik klassikasõidud, ent saanud vabatehnikas parimal juhul 25. koha – vigastatud jalg ei luba täie jõuga uisku sõita –, polnud mõistagi asjaga rahul, lubas kohvrid kokku pakkida ja koju sõita. Tõenäoliselt ta seda siiski ei tee, sest pole paremat treeningut kui suusatuur.

Pärast Tour de Ski lõppu jääb Sotši olümpiamängudeni kuu ning sellest taastumiseks piisab, selgitas suusatreener Mati Alaver, miks enamik ässadest suusatuurile tuleb. Puuduvad vaid tuuri kolmekordne võitja šveitslane Dario Cologna, kes ravib jalavigastust, kolm rootslast, Soome komeet Martti Jylhä ja veel mõni üksik pooltäht.

Venemaal käis kirglik vaidlus teemal, kas mullu esikoha saanud Aleksander Legkovil tasuks tuurile minna või peaks ta valmistuma olümpiaks. Suursoosik Legkov otsustas startida, teatades, et kõige parem viis vormi koguda on võistlustel, saati pole tänavune Tour de Ski, kui välja jätta viimane etapp, eriti raske.

Eestlastest läheb Oberhofis joonele neli meest – Aivar Rehemaa, Algo Kärp, Karel Tammjärv ja Raido Ränkel – ning Tatjana Mannima.

Meestel on erinevad eesmärgid, ütles Alaver. «Rehemaa tahab näha ja näidata teistele, et vorm liigub tõusvas joones. Kärbil on suusatuur ettevalmistus olümpiaks. Tammjärv ja Ränkel omakorda vajavad tulevikku silmas pidades tugevas konkurentsis võistluspraktikat. Kõigi soov on jõuda kokkuvõttes 30 sekka ning soovi täitumine oleks suur kordaminek.»


Tour de Ski

Kuupäev    Etapi    Naiste/meeste         toimumiskoht    distants

28. detsember    Oberhof    4/3 km/v

29. detsember    Oberhof    sprint/v

31. detsember    Lenzerheide    sprint/v

1. jaanuar    Lenzerheide    10/15 km/kl

3. jaanuar    Toblach    15/35 km/v

4. jaanuar    Val di Fiemme    5/10 km/kl

5. jaanuar    Val di Fiemme     9/9 km/v

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles