Rehemaa ammutas enesekindlust

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehemaa.
Aivar Rehemaa. Foto: Priit Simson

Tänavuse suusatalve eestlaste suurim lootus Aivar Rehemaa tõestas laupäeval alanud murdmaasuusatajate mitmepäevasõidu Tour de Ski avaetapil, et tema senised sõnad peavad paika ehk vorm on tõusuteel.

Kehvade lumeolude tõttu tehti mitmepäevasõidu esimeses võistluspaigas Oberhofis küll distantside osas mõningaid muudatusi, kuid siiski said mõlemad võistluspäevad peetud. Eriti head minekut näitas Rehemaa laupäeval, kui ta saavutas 4,5 km vabatehnikasõidus 10. koha, eilses vabatehnikasprindis jäi tal edasipääsust veerandfinaali puudu 0,91 sekundit ja tabelisse läks kirja 33. koht. Kahe etapi järel paikneb ta üldarvestuses aga 19. tabelireal.

«Proloogi üle oleks patt nuriseda, võib öelda, et pigistasin seal endast maksimumi välja. Ise kartsin varem hullemat ja arvasin, et 30 parema sekka jõudmine pakuks rahulolu,» jäi Rehemaa laupäevase võistlusega rahule. «Kuna ma sprinti väga ei treeni ja distants oli sel korral suhteliselt lühike, siis sellistel juhtudel on mul edasipääsust alati natuke puudu jäänud,» lisas ta eilse sõidu kohta.

Täna on Tour de Ski’l kavas puhkepäev ja võistluskarussellile naastakse tänavuse aasta viimasel päeval, kui Šveitsis Lenzerheides on taas kavas vabatehnikas sõidetav sprindietapp. «Sinna lähen loodetavasti juba tugevamana ja soovin kindlasti edasi veerandfinaali pääseda,» seadis Rehemaa sihte.

Tunduvalt olulisemaks peab eestlane aga uue aasta esimesel päeval Lenzerheides toimuvat 15 km ühisstardiga sõidetavat klassikasõitu. «Ootan seda distantsi juba huviga, kuna selle etapi järel saab seisundist parema ülevaate,» rääkis Rehemaa. «Tänavuse hooaja tegevusplaan on küllaltki sarnane eelmisega ja liigun praegu samasuguses graafikus. Proloogi 10. koht andis nüüd veel tublisti enesekindlust juurde. Tundsin juba Davosis, et asjad hakkavad paremaks minema. Pärast Da­vosis tehtud viimast lõigutrenni ütles Anatoli (Šmigun), et hakkab juba tulema.»

Samas tunnistab suusamees, et korrektuurid võistluse programmis ja hea esinemine proloogil on teinud ka tema plaanidesse korrektiive. «Kuna tegemist on olümpiahooajaga, siis oli esmane eesmärk sõita kaks või kolm etappi ja siis Tour de Ski pooleli jätta. Nüüd on küllaltki tõenäoline, et sõidan lõpuni,» avaldas Rehemaa, kelle parimaks kohaks Tour de Ski üldkokkuvõttes on viis aastat tagasi saavutatud 17. koht. «Eestis on samuti lumeolud kehvad ja seega poleks ka kodumaal praegu midagi eriti teha.»

Meeste konkurentsis on üldarvestuses seni tooni andnud kanadalased – esikohal on Alex Harvey, kes edestab rootslast Calle Halfvarssoni ja kaasmaalast Devon Kershaw’d.

Naiste konkurentsis on liidriohjad haaranud norralanna Marit Bjørgen, kes sihib ­Tour de Ski’l üldse esimest norralaste üldvõitu. Bjørgeni ülesande teeb tunduvalt lihtsamaks tõsiasi, et viimasel neljal korral suusatuuri võitnud poolatar Justyna Kowalczyk otsustas tänavust võistlust boikoteerida. Kowalczyk otsustas Tour de Ski’st eemale jääda, kuna ilmastikuolude tõttu tehti võistlusprogrammis muudatusi, mis soosivad vabatehnika sõitjaid, lisaks vähenes tunduvalt ka võistluse kilometraaž.

Tour de Ski

Mehed

•    Proloog (4,5 km, v): 1. Alex Harvey (Kanada) 9.03,4 ... 10. Aivar Rehemaa +16,8, 63. Karel Tammjärv +37,3, 65. Raido Ränkel +37,4, 93. Algo Kärp +54,3.

•    Sprint (v): 1. Calle Halfvarsson (Rootsi)... 33. Aivar Rehemaa, 34. Raido Ränkel, 56. Karel Tammjärv, 86. Algo Kärp.

•    Kokkuvõte (2/7): 1. Alex Harvey (Kanada) 11.26,1, 2. Calle Halfvarsson (Rootsi) +20,2, 3. Devon Kershaw (Kanada) +21,8 ... 19. Aivar Rehemaa +54,9, 55. Raido Ränkel +1.15,5, 66. Karel Tammjärv +1.19,1, 93. Algo Kärp +1.42,4.

Naised

•    Proloog (3 km, v): 1. Marit Bjørgen (Norra) 6.34,4 ... 70. Tatjana Mannima +42,3.

•    Sprint (v): 1. Hanna Erikson (Rootsi) ... 77. Tatjana Mannima.

•    Kokkuvõte (2/7): 1. Marit Bjørgen 9.08,7... 74. Tatjana Mannima +1.50,7.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles