Blatter kurjustas brasiillastega: selline hilinemine on ennekuulmatu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaquerao staadion, kus peetakse juunis MMi avamäng, lõppenud aasta detsembri alguses.
Itaquerao staadion, kus peetakse juunis MMi avamäng, lõppenud aasta detsembri alguses. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) president Sepp Blatter sõnas, et pole sugugi rahul sellega, kuidas Brasiilias sel suvel toimuva jalgpalli MMi staadionite ehitamine edeneb.

Tosinast MMi võõrustavast staadionist ei saanud 31. detsembriks valmis pooled. Probleeme on ka hotellide, lennujaamade ja maanteede valmimisega. Blatter märkis, et erinevalt enamikust võõrustajariikidest on Brasiilial olnud ettevalmistusaega seitse aastat, mitte kuus või veelgi vähem nagu muidu tavaks.

«Brasiillased mõistsid alles hiljuti, mida MMi korraldamine tähendab. Töö läks lahti selgelt liiga hilja,» teatas Blatter Šveitsi ajalehele 24 Heures. «Ükski riik pole varem töödega nii palju graafikust maha jäänud.»

MMi korraldamisega sai kenasti hakkama isegi märkimisväärselt vaesem Lõuna-Aafrika, kes pidi seejuures 2010. aasta MMiks kõik staadionid nullist üles ehitama. Brasiilias jätkub kolmel staadionil töö aga vähemalt aprilli keskpaigana. MM algab 12. juunil Sao Paulos asuval Itaquerao Arenal, kus avatseremoonia järel kohtuvad Brasiilia ja Horvaatia. Staadioni ehitust on saatnud üks probleem teise järel ning olukord kulmineerus novembris kraana kokkukukkumisega, mille tagajärjel hukkus kaks töölist.

Brasiilia valitsus teatas hiljuti, et staadion saab valmis veebruaris, ent FIFA seadis targu uueks tähtajaks 15. aprilli. Blatteri sõnul puudub FIFAl varuplaan, seega peavad staadionid lihtsalt valmis saama. Ühtlasi tunnistas Blatter, et ootab eelmisel suvel Maailmajagude karikaturniiri saatnud protestilaine jätkumist.

«Olen optimist, seepärast ma ka ei muretse. Aga teame, et proteste tuleb. Maailmajagude karikaturniiri ajal polnud neil kuigi selget eesmärki, kuid MMi aegsed on ilmselt selgemad, paremini korraldatud. Samas usun, et need ei ohusta jalgpalli. Brasiillased ei lähe otse jalgpalli vastu rünnakule. Nende jaoks on tegu religiooniga,» lausus Blatter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles