Müncheni Bayern lõhub Bundesligat?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevast hooajast pallib Robert Lewandowski sarnaselt Mario Götzele Müncheni Bayernis.
Tulevast hooajast pallib Robert Lewandowski sarnaselt Mario Götzele Müncheni Bayernis. Foto: SCANPIX

Nädalavahetusel sai lõplikult selgeks, et valitsev Saksamaa jalgpallimeister, karikavõitja ning mullune Meistrite liiga võitja Müncheni Bayern saab suvel meeskonda võimsa täienduse, kui nendega liitub Dortmundi Borussia ründetuus Robert Lewandowski.

Bayernit on aastaid süüdistatud selles, et nad ostavad oma koduste konkurentide paremaid mängijaid ja kallutavad seeläbi meistrivõistluste kaalukausid enda kasuks. Loomulikult on tiitleid jagunenud ka teistele, kuid viimase aasta jooksul on nad siiski andnud oma praegusele suurimale konkurendile Dortmundi Borussiale kaks valusat hoopi.

Kui tuleval suvel vahetab Lewandowski Dortmundi särgi Bayerni oma vastu, siis eelmisel suvel võttis sama teekonna ette Mario Götze. Seega on hooaegadel 2010/11 ja 2011/12 Saksamaa meistriks tulnud Borussia kaotanud kaks oma võtmemängijat just suurimale konkurendile.

Eelmisel hooajal  kujuneski Bundesliga väga ühekülgseks ning meistritiitli võitnud Bayern edestas hõbemedalid teeninud Dortmundi koguni 25 punktiga. Tänavu tundub, et asjad liiguvad samas suunas ning ühe kohtumise vähem pidanud Bayern edestab Leverkuseni Bayerit seitsme, Mönchengladbachi Borussiat 11 ja Borussiat 12 silmaga. 16st kohtumisest on neil kirjas koguni 14 võitu ja vaid kaks viiki.

Loomulikult on Bayernis suur hulk enda kasvandikke ja mängijaid, kes on ostetud mõnest välisliigast, kuid siiski on Bayerni jaoks üsna tavaline osta ka oma konkurentide parimaid mängumehi.  Nii on praegustest põhitegijatest näiteks Manuel Neuer hangitud Schalkest, Mario Mandžukic Wolfsburgist ning Dante Mönchengladbachi Borussiast. Suvel rahaks tehtud Mario Gomez oli varasemalt soetatud näiteks Stuttgartist ning Luiz Gustavo Hoffenheimist.

Kevadel Meistrite liigas viienda tiitli võitnud Bayern soovib Euroopas kindlasti troonile jääda pikemaks ajaks ja seda arvesse võttes on Lewandowski hankimine kindlasti väga mõistlik samm. Loomulikult on ka mõistetav, et kõik klubid soovivad saada tugevamaks ja hankida endale rahaliste võimaluste olemasolul aina paremaid mängijaid, siis Bundesliga üldise atraktiivsuse mõttes on Bayerni tegutsemine kindlasti negatiivne. Loomulikult pole karta, et sakslased loobuksid oma klubide toetamisest ja nende suured publikunumbrid ka toetavad seda, siis välismaisele publikule on ühe klubi domineerimist raske müüa.

Kui Bayern on viimasest seitsmest Saksamaa meistritiitlist võitnud küll «vaid» kolm (kaks tiitlit on läinud Dortmundile ja üks Wolfsburgile ning Stuttgartile), siis praegune seis tundub olevat selline, et lähiaastatel Bayernile keegi vastupanu osutada ei suuda.

Tänavu hullutab jalgpallipublikut Inglismaa Premier League, mis on viimaste aastate konkurentsitihedaim ja tiitli eest heitleb suur hulk meeskondi. Samamoodi püsib põnevus ka Hispaania meistrivõistlustel, kus FC Barcelonale ja Madridi Realile pakub vihast konkurentsi Madridi Atletico. Seega on praegu tekkimas olukord, kus Bayern on Euroopas Inglismaa ja Hispaania tippudele kõva konkurent ja praeguses seisus tundub ta neist isegi üle olevat, aga Bundesligal tervikuna on sedasi raske saada Premier Leaguele ja La Ligale vastu.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles