Pahased norrakad: Drange dopinguväited määrivad kõiki meie sportlasi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marit Bjørgen.
Marit Bjørgen. Foto: SCANPIX

Norra endise dopinguküti Mads Drange paljastav raamat «Suur dopingubluff» on Norra spordiavalikkuse kurjaks ajanud, sest kümme aastat Norra antidopingu komitees töötanud mees ei paljasta oma teoses ühtegi dopingutarvitajat nimepidi, loobib aga samas ränki süüdistusi.

Norra murdmaakoondisesse kuuluv Eldar Rønning lausus väljaandele VG, et selline lähenemine seab kõigi sportlaste puhtuse kahtluse alla. «Kui Norra antidopingul oli kahtlusi, oleks nad pidanud need varem tõstatama, mitte sellest raamatu kirjutama,» leidis Rønning.

Drange väidab oma raamatus, et sattus antidopingus töötades mitmete kahtlaste vereproovide otsa ning edastas vastava info oma ülemustele, kuid avalikkuse ette ei jõudnud need proovid kunagi. «Meid testitakse peaaegu igal nädalal, lisaks veel võistluste ajal. Verenäidud on kõigile avalikud ja meil pole midagi karta. Ma ei usu, et selle raamatu kirjutajal mingeid tõelisi tõendeid on, küll aga seab ta kahtluse alla kogu meie varasema töö,» lisas Rønning.

Drange sõnul määrati ta 2007. aastal niinimetatud rahvuslikku vereprofiilide loomise töögruppi ning ta hakkas uurima proove alates 2001. aastast. «Kontrollisin tulemusi mitu korda, kuid need ei jätnud kahtlust – kõik viitas dopingutarvitamisele,» sõnas ta. Drange saatis tulemused 2008. aastal anonüümselt ühele rahvusvahelisele eksperdile, kes kinnitas samuti, et testid näitavad selgelt EPO tarvitamisele või keelatud vereülekannetele.

Teine Norra tippsuusataja Marit Bjørgen lisas, et pole jõudnud veel raamatut lugeda, kuid kahtlustused käivad tema meelest asja juurde. «Kui oled tipus, kaheldakse sinus alati. See on mängu osa ja pead sellega leppima. Tähtis on iseennast usaldada ja teada, mille nimel sa tegutsed,» sõnas Bjørgen.

Norra suusakoondise peatreeneri Vidar Løfshjusi sõnul satuvad löögi alla kõik Norra sportlased. «Veredopingu tont luurab sportlaste peade kohal ja see pole sugugi tore. Kahju, et sama teema ikka ja jälle üles kerkib. Ennustan, et sellele ei tule lõppu, aga samas pole meil midagi karta,» sõnas Løfshjus. «Minu jaoks pole vahet, et seekord on rääkijaks endine dopingutestija. Olin ka ise tippsuusataja ega pole elus midagi kahtlast näinud. Minu jaoks on tegu alusetute süüdistustega,» sõnas Løfshjus VG-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles