Dopingukomisjon töötab, kuid tulemustest ei räägi

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Port.
Kristjan Port. Foto: Priit Simson

Eesti Antidopingu Sihtasutuse juurde loodud uurimiskomisjoni kõneisiku Kristjan Porti sõnul teeb komisjon intensiivset tööd, kuid selle tulemustest on veel vara rääkida. «Me ei saa komisjoni töö täpsest sisust rääkida, kuna seda kõike võidakse tõlgendada tõe pähe võetavate tulemustena,» lausus Port.

Küll aga rääkis Port, et tööd jätkatakse mitmel suunal. Lisaks juba uurimise alguses prokuratuuri tehtud pöördumisele on suheldud erinevate ametkondadega, et saada selgust, kui palju on keelatud aineid üle piiri toodud ja kas selle tegevusega on vahele jäädud. Lisaks püütakse välja selgitada, kas praegused seadused on dopinguainetega tegelemise tõkestamiseks piisavad.

Samal ajal on tegeletud ka dopinguainete sportlastele vahendamist tunnistanud Tartu endise spordiarsti Vitali Bernatski väidete kontrollimise ja tõendite kogumisega.

«Me ei saa ju piirduda ainult sellega, mis ajalehes kirjutatakse, vaid oleme ka teatud juhtumite kohta tõendeid kogunud ja arutelude käigus seoseid loonud,» rääkis Port, kuid rõhutas taas, et tulemustest on veel vara rääkida. «Kuigi komisjoni töös osalevad inimesed on väga hõivatud, oleme tegutsenud väga intensiivselt,» lisas ta.

Uurimiskomisjoni moodustamiseni viinud dopingusaaga sai alguse detsembris, kui Bernatski tuli avalikkuse ette väitega, on aastaid tegelenud Eesti sportlastele dopinguainete vahendamisega. Ametlike süüdistusteni pole see aga viinud, kuna Bernatski mainitud sportlased on keelatud ainete tarvitamist eitanud.

Seni on ajakirjanduses toodud avalikkuse ette vaid kahe sportlase nimed, kes on teinud Bernatskile rahaülekandeid, kuid ka see ei tõesta nende seotust dopinguga.

Aastaid Eesti koondisse kuulunud suusataja Raul Olle on väitnud, et tegemist oli tuttavale antud laenuga, endine kaugushüppaja Priit Soosaar ostis aga enda sõnul Bernatski käest vitamiine ja taastumisvahendeid.

Ülejäänud Bernatski väidetavate klientide hulka kuulnud nimed on küll tiirelnud kuluaarivestlustes, kuid vähegi vettpidavate tõendite puudumise tõttu pole neid avalikkuse ette toodud.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles