Lindpere: ehk laiutan kunagi New Yorgis punasel toolil

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joel Lindpere meenutab USAs veedetud aega hea sõnaga, eriliselt on meelde jäänud 2010. aasta Red Bullsi ridades.
Joel Lindpere meenutab USAs veedetud aega hea sõnaga, eriliselt on meelde jäänud 2010. aasta Red Bullsi ridades. Foto: AFP/SCANPIX

Eesti jalgpallikoondise poolkaitsja Joel Lindpere sõlmis sel nädalal lepingu oma viienda välisklubiga, kui lõi käed Tšehhi kõrgliigas eelviimasel positsioonil paikneva Ostrava Banikuga. Kontrahti üksikasju ja pikkust ei soovi Lindpere avaldada, kuid tunnistas siiski, et edasine sõltub paljuski ka meeskonna edust kevadringis.

Eile lendas viimased neli aastat USAs pallinud poolkaitsja koos uute klubikaaslastega Türki Antalyasse laagrisse, et pääseda Tšehhi lumistest oludest. Esimene liigamäng ootab Banikut talvepausi järel ees 23. veebruaril, kui koduväljakul minnakse vastamisi suvel Meistrite liiga eelringis Nõmme Kalju alistanud ja põhiturniirile jõudnud Viktoria Plzeňiga.

Banik on praegu Tšehhi kõrgliigas tabelis 15 silmaga eelviimasel ehk 15. kohal, kuid 11. positsioon asub neist vaid ühe punkti kaugusel. Turniiritabelis kõrgemale ronimise eesmärgil ongi Banik end viimasel ajal oluliselt tugevdanud.

Joel Lindpere, sinu uue koduklubi tabeliseis ei ole just kõige parem, kas see sind enne lepingu sõlmimist ei heidutanud ja milliseid plaane klubi kevadeks üldse seab? 

Ega seis klubis lilleline ole. Võrreldes sügisringiga on minema löödud kuus meest ja viis on asemele võetud. Meiega tuleb laagrisse veel kaks-kolm meest, kes võivad lepingu saada. Jaanuari algusest on meeskonnal ka uus peatreener (František Komňacký), kes viis meeskonna hooajal 2003/04 Tšehhi meistriks. Eks ole näha, kuidas minema hakkab. Klubi ei ehita tiimi mitte ainult kevadringiks, vaid ka järgnevateks hooaegadeks. Pole vaja ainult kevadel lammutada, vaid ka edaspidi. Viimasel kolmel hooajal on klubi lõpetanud liiga 14. kohaga ja seetõttu tahetakse teha nüüd ka muudatusi, et tabelis kõrgemale ronida. Kui Ostravas saame asjad käima, võime näidata väga häid tulemusi. Meil on väga noor meeskond, minu teada on tegemist Tšehhi liiga kõige noorema meeskonnaga.

Tšehhi liiga ei ole just sama glamuurne kui USA oma, kui tugevaks üldse sealset liigat pead?

Tšehhi liiga on endagi jaoks huvitav. Võrreldes seniste kogemustega on kindlasti tegu teistsuguse väljakutsega ja saan end taas heal tasemel proovile panna. Tšehhi liigas on väga kõvasid tegijaid, nagu Viktoria Plzeň, Praha Sparta ja Libereci Slovan. Tegijaid meeskondi, kellega rinda pista, on mitu.

Sinu vastu tundsid huvi ka kreeklaste Volou Olympiacos ja kasahhide FK Tarazi, kas konkreetseid pakkumisi oli veel?

Valikuid oleks võinud isegi veel tekkida, kuid tahtsin kahe hooaja vahel korralikult puhata. Vahepeal sain kaks kuud ka Eestis olla. Lõpuks tuli valida kolme tiimi vahel. Kokkuvõttes olen tänulik, et tekkis mitu võimalust ja sain valida endale kõige sobilikuma ja kindlama. Hea meel on taas kuuluda meeskonna koosseisu. Vahepeal oli mul väiksemaid vigastusi ja pidin ilma klubi abita nendega võitlema. Sain oma asjad õnneks siiski korda.

Viimased neli aastat mängisid USAs, kas lahkusid sealt kerge südamega ja tunti sinu vastu ka algavat hooaega silmas pidades huvi?

USA periood oli elamus omaette, sai elada ja reisida maailma suurlinnades. Praeguseks on see periood seljataga, kuid ei saa öelda, et see enam kunagi tagasi ei tule. Mul on sealsete inimestega head suhted, seega midagi välistada ei saa. Vahelduseks on huvitav taas Euroopas olla. Saab ka Eestile tunduvalt lähemal olla. Euroopa elu on ikka teistsugune võrreldes USAga. Kui novembris hooaeg lõppes, olin tuleviku suhtes väga avatud ja lahtise mõtteviisiga. Lasin lihtsalt asjadel oma rada kulgeda. Lõppkokkuvõttes keegi USAst konkreetset pakkumist ei teinud. Samas panin enda USA telefoninumbri kinni ja kuuldavasti olid paar inimest üritanud mind kätte saada. Kui kellelgi oleks minu järele aga karjuv vajadus olnud, küll nad oleksid mind ka kätte saanud. Praegu olen kokkuvõttes olukorraga rahul.

Mida USAs veedetud ajast eelkõige meenutad?

2010. aasta oli minu karjääris ja elus parim aasta. Sain mängida koos selliste staaride nagu Thierry Henry ja Rafa Marqueziga. Mind valiti meeskonna MVP-ks (kõige väärtuslikumaks mängijaks), lisaks pandi minu auks tribüünile punane tool (Red Bull Arena 101. sektori 11. rea 20. iste on Lindpere auks punast värvi, kuna eestlane lõi staadioni avavärava), mis on seal tänase päevani. Kunagi lähen ehk ise ka sinna staadionile pealtvaatajana, siis istun ja laiutan selle punase tooli peal.

Joel Lindpere

Sünniaeg: 5.10.1981

Positsioon: poolkaitsja

1997 Nõmme Kalju, 1997–1999 Lelle SK, 2000–2007 FC Flora, 2001–2002 Valga Warrior, 2004–2005 Sofia CSKA (Blugaaria), 2007–2009 Tromsø (Norra), 2010–2012 New York Red Bulls (USA), 2013 Chicago Fire (USA), 2014– ... Ostrava Banik (Tšehhi).

Tšehhi liiga tabeliseis 16. vooru järel:

1. Praha Sparta 42 punkti

2. Viktoria Plzeň 37

3. Teplice 28

4. Praha Dukla 27

5. Boleslav Mlada 26

6. Liberec Slovan 25

7. Jablonec 22

8. Slovacko 19

9. Olomouc Sigma 17

10. Znojmo 17

11. Praha Slavia 16

12. Brno Zbrojovka 15

13. Jihlava Vysočina 15

14. Příbram 15

15. Ostrava Banik 15

16. Bohemians 14

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles