29. koha saanud Northug: olümpial sõidan sprinti loomulikult mina

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Northug.
Petter Northug. Foto: SCANPIX

Norra suusatäht Petter Northug on taas tekitamas väiksemat sorti skandaali – seekord on küsimus selles, kas ta peaks saama õiguse startida Norra koondises ka Sotši olümpiamängude sprindidistantsil.

Northug pääses täna Toblachis peetud MK-etapil kvalifikatsioonist edasi õige napilt ning lõpetas oma veerandfinaali kuuenda ehk viimasena, saades lõpuks protokolli kirja 29. koha. Kuigi Norra sprindikoondise peatreener Arild Monsen oli enne võistlust selgelt mõista andnud, et Toblachi etapp kujutab endast suuresti katsevõistlust, näitas Northug oma kommentaaridega, et tema jaoks saab olukorrale olla vaid üks lahendus.

«Me teame ju kõik, et olümpiale lähen loomulikult mina,» teatas Northug pärast võistluse lõpetamist VG ajakirjaniku küsimusele vastates. «Ma ei usu, et mul oleks olnud vaja täna midagi tõestada või kedagi edestada. Võistlen ju olümpial ja valmistun selleks, mis hea pärast ma ikka peaksin muuga oma pead vaevama.»

Ajakirjanik uuris seepeale, kas Northug on sama ka Arild Monsenile öelnud. «Olen ikka. Usun, et enamik inimesi mõistab seda,» sõnas Northug.

Kui Finnhågen Krogh, Anders Gløersen ja Eirik Brandsdal on kindlad osalejad, siis neljanda mehena esindab Norrat kas Northug või Ola Vigen Hattestad. Seejuures krooniti Hattestad täna Toblachis võitjaks, kuid Northugi ei huvitanud karvavõrdki ka see asjaolu, ta lahkus staadionilt juba enne finaalsõitude algust. Sel hooajal on Northug osalenud vaid paaril sprindivõistlusel – korra Kuusamos ja kaks korda Tour de Ski raames. Jõulude ajal valis ta Davosi etapil pikkadel distantsidel osalemise ning sai selle eest ka koondise juhtidelt kriitikat kuulda.

Monsen rõhutas seejuures enne Toblachi võistlust, et tahab kindlasti enne viimase koondislase nimetamist näha, kuidas Northug rajal tippsprinteritega võrreldes hakkama saab. Northug ise ei näinud tänases kesises esituses samas mingit probleemi. «Sõit oli okei. Praegu ei ole sädet sees, aga muidu olen heas vormis. Küll Sotšis kõik klapib,» sõnas ta enesekindlalt.

Telekanali TV2 ekspert Fredrik Aukland nentis, et Monsenil seisab ees raske ülesanne. «Petteri tulemused ei ole olnud head, aga kes murdmaasuusatamist elus kas või natukene jälginud on, see teab, et kui Petter Northug on tiitlivõistlustel vormis, on ta pidurdamatu. Tippvormis Northug sõidab raudselt medali peale. Samas ei ole ta ju praegu parimas hoos – näiteks eile kaotas ta võitjale ligi 50 sekundit,» viitas Aukland laupäevasele 15 km klassikasõidule, kus Northug oli kuues.

«Sotši sprindivõistlus tuleb tuline. See on kahtlemata risk, aga isiklikult leian, et kui Northug on enda sõnul valmis hästi esinema, siis las võistleb. Olümpial loevad vaid medalid ja teame, et Petter on mees, kes suudab neid võita,» resümeeris Aukland.

Toblachis said norralased kaksikvõidu, Hattestadi järel oli teine Brandsdal. Kolmanda koha sai sakslane Josef Wenzl.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles