Imetreener juhib kuldset põlvkonda suure tiitli poole

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa koondise peatreener Fabio Capello (keskel) meeskonna kaptenile Rio Ferdinandile õpetussõnu jagamas.
Inglismaa koondise peatreener Fabio Capello (keskel) meeskonna kaptenile Rio Ferdinandile õpetussõnu jagamas. Foto: PA Wire/Scanpix

1966. aastal kodustel maailmameistrivõistlustel seni esimese ja ka viimase suure tiitlini jõudnud Inglismaa on järgmisel kuul algaval MMil traditsiooniliselt suur favoriit, kuid sel korral on neil olemas ka salarelv.



Kui saareriigi koondis 2008. aasta EM-finaalturniirist eemale jäi, otsustati treeneripingile tuua värskeid tuuli ning teist korda riigi ajaloos palgati välismaalasest juhendaja.

Kuigi paljudele inglastele oli vastukarva, et peatreeneriks määrati itaallane Fabio Capello, siis vähemalt seni on ta näidanud, et on sellele töökohale õige mees. Edukal valikturniiril teeniti kümnest kohtumisest koguni üheksa võitu.

«Olen püüdnud mitte mõelda sellele, et Inglismaa pole 44 aastat tiitlit võitnud,» rääkis Capello Eurospordile. «Kui ma sain koondise peatreeneriks, kartsid kõik suurt Horvaatia kummitust (Inglismaa kaotas 2008. aasta EM-valikturniiril horvaatidele kahel korral, kuid Capello käe all võeti kaks kindlat võitu – toim).

Loodan, et 1966. aasta kummitusega juhtub samamoodi. Mulle meeldib selline tondipüüdjate idee. Jätkame sarnase käekirjaga, sest tahan viia selle meeskonna võimalikult kaugele.»

Capellol hiiglaslik palk

Et inglased midagi juhuse hooleks ei jäta ning millegi pealt kokku ei hoita, tõestab ka see, et Capello pistab aastas taskusse 8,8 miljonit eurot (135 miljoni Eesti krooni ringis).

Kui võrrelda Capello teenistust teiste MMil osalevate juhendajatega, on tegemist hiiglasliku summaga. Suuruselt teist palka saab Itaalia koondise loots Marcelo Lippi, kes teenib aastas kolm miljonit naela (ligikaudu 45 miljonit krooni). Võrreldes Brasiilia juhendaja Dunga ning argentiinlaste treeneri Diego Maradonaga, on Capello palk koguni kümme korda suurem.

Inglased peavadki tänavu minema välja täispangale, sest see MM võib olla inglaste kuldse põlvkonna jaoks viimane võimalus jõuda suure tiitlini. Teadaolevalt on meeskonna võtmefiguurid Frank Lampard, Steven Gerrard, John Terry, Rio Ferdinand ja Ashley Cole kõik oma parimas jalgpallurieas.

Kui inglastel on kvaliteetseid väljakumängijaid jalaga segada, siis peamurdmist pakub Capellole eelkõige puuriluku küsimus. MMile sõidavad praeguse seisuga David James, Robert Green ja Joe Hart, kellest keegi ei kannata võrdlust teiste tippriikide väravavahtidega.

Ekspertide arvates saab inglastele siiski otsustavaks see, kas Wayne Rooney suudab hoida samasugust vormi nagu ta näitas klubihooajal ning kas Capello leiab taas Lampardi ja Gerrardi vahel õige tasakaalu.

Obama tervitas meeskonda

Mõningatest puudustest hoolimata loetakse enne MMi Inglismaad siiski Hispaania, Brasiilia ja Argentina kõrval suuremaks tiitlipretendendiks.

Kui mitmed favoriidid sattusid MMil küllaltki raskesse alagruppi, siis C-grupis mänge alustav Inglismaa võib vähemalt praegu õnnejumalanna panusega rahul olla.

Lisaks jalgpalli sünnimaale kuuluvad C-alagruppi veel USA, Alžeeria ja Sloveenia, kellest viimane on MMil osalevatest riikidest kindlalt väikseima rahvaarvuga.

Enne turniiri peetakse inglaste kõrval C-alagrupis teiseks favoriidiks USAd, kes on 1990. aastast osalenud kõikidel MMidel. Sellest, et jalgpalli selles riigis aina tõsisemalt võetakse, annab märku ka asjaolu, et enne suurturniiri osales meeskond president Barack Obama vastuvõtul.  

Tim Howardi, Landon Donovani, DaMarcus Beasley ja Jozy Altidore’i eestvedamisel ollakse kindlasti valmis murdma vähemalt kaheksandikfinaali.

Samas ei saa enne suurturniiri maha kanda ka Sloveenia ja Alžeeria võimalusi. Kuigi esimene osaleb MMil teist korda ja teine kolmandat korda ning alagrupist pole kumbki seni edasi pääsenud, ollakse vähemalt USA-le kindlasti ohtlikud konkurendid.

«Oleme MMile jõudmisega oma eesmärgi juba täitnud, kuid meie töö ei ole siiski veel tehtud. Arvan, et oleme piisavalt head, et alagrupist edasi murda,» võttis sloveenide kapten Robert Koren hästi kokku võimalike üllatajate eesmärgid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles