Priit Tomson

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Tomson
Priit Tomson Foto: Eesti korvpalliliit

3.11.1942

N Liidu noortemeister 1960. Alates 1961. aastast mängis Tomson TPI meeskonnas, kellega tuli viiel korral Eesti meistriks. Kuues kord Harju KEK-iga 1979. Mängis 1963-1976 Kalevi esindusmeeskonnas, Eesti koondises võitis 1967. aasta rahvaste spartakiaadil hõbeda ja 1971 pronksi. N Liidu koondises mängis Tomson aastail 1966-1972 ja 1974. Tomson on Mexico olümpiamängude pronksmedaliomanik, maailmameister 1967 ja 1974, MM-i pronksmedalivõitja 1970 ning Euroopa meister aastail 1967, 1969 ja 1971. Universiaadi võitja 1970, hõbemedaliomanik 1965. Tomson on võitnud medaleid seenioride maailmamängudel. 2001 sai Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärgi.

1955. aasta sügisel jäi majavalitsuse kossuplats tühjaks. Tomsoni kaaslased läksid tollase Kalinini rajooni vastasutatud korvpalliosakonda trenni. „Mina läksin paar kuud hiljem. Jaroslav Dudkin oli treener. Ma olin kehaliselt nõrk, teised poisid olid tugevamad. Jäin varju,” selgitab Tomson. Dudkin on väljendanud arvamust, et noor Tomson nägi välja nagu surmavari, aga poisil olnud kole tahtmine.

1966 avab Tomsonile lõpuks koondise ukse, ta läbib Liidu esindusmeeskonnaga 40-päevase Lõuna-Ameerika turnee. Toimus mitteametlik MM, kus Tomsonil tuli kokku puutuda oma rivaalidega järgmisel MM-il. „Pidin katma Koračit, Euroopas mängivat ameeriklast Luyki, brasiillast Amauri Pasost, kes lollitas mind mitmel korral.” Tomsoni positsioon koondises kindlustus. Veel ei oska Tomson aimata, et 1967. aasta saab talle vähemalt võitude poolest karjääri esileküündivaimaks. MM- ja EM-hooajaks ning spartakiaadiaastaks valmistumisel kogeb koondis enneolematut mahvi.

12. juuni. 1967 „Tervitame hommikul Jaaguga vastastikku teineteist sõnadega: „Tere hommikust, maailmameister!””

Mexico olümpiamängudeks valmistumisel pidas Gomelski silmas ainult finaali USA vastu, kuid Liidu koondis komistas juba poolfinaalis Jugoslaaviale. „Hommikune trenn sai mööda, ka mänguplaan oli tehtud. Siis otsustas Gomelski algkoosseisus muudatuse teha, pannes minu asemele Volnovi. Mäng kiskus algusest peale kiiva, peale selle liialdas Gomelski vahetustega,” märgib Tomson, kellele koos Lipso ja Krikuniga saadud pronks oli vähem kui loodetud. Tagantjärele teame, et Mexico oli Tomsonile olümpiakullaks ainus võimalus,

Pikemalt saad lugeda raamatust: „Eesti korvpall. Portreed".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles