Ilves: varsti on põhjust mind karta

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
17-aastane Kristjan Ilves oli eile saavutatud 34. kohaga Sotšis Eesti parim kahevõistleja. Järgmisel olümpial on noormehe sihid juba tunduvalt suuremad.
17-aastane Kristjan Ilves oli eile saavutatud 34. kohaga Sotšis Eesti parim kahevõistleja. Järgmisel olümpial on noormehe sihid juba tunduvalt suuremad. Foto: Liis Treimann

Eesti kahevõistlejate etteasted Sotši olümpial on läbi. Kohad kohtadeks, põhiline on see, et kaks noort meest – Kristjan Ilves ja Han-Hendrik Piho – said indu ja hingejõudu tulevasteks tegudeks. «Paari-kolme aasta pärast on ässadel põhjust mind karta,» kuulutas Ilves. «Järgmisel olümpial tahan võidelda pääsu eest poodiumile,» ütles Piho välja oma sihi.

Ei saaks öelda, et Eesti kahevõistlejad Sotšis pildil polnuks. Ilves juhtis pikalt suure mäe võistluse hüppeid ning väsitas liidriplatsil seistes jalad ja selja kangeks. Ja oli sel ajal pidevalt telekaamerate vaateväljas.

Pilti pääses ka Karl-August Tiirmaa, kui väikse mäe võistluse lõpusirgel Jevgeni Klimovist mööda tuhises ja venelase punaseks laternaks jättis. Eile Klimov kahjuks ei võistelnud ja nii pidi Tiirmaa ise samas positsioonis olema.

Olümpia parimaks jäi eestlastel Ilvese 34. koht suure mäe võistlusel. «Läks raskeks,» kurtis Ilves pärast suusasõitu. «Enda kohta pole hullu, aga tahtnuks mahtuda 30 sekka. Samas sai kirja tiitlivõistluste parima, seega tuleb rahul olla.»

Võrreldes mulluse MMiga Val di Fiemmes astus meie kahevõistlus sammu tagasi, kui võtta aluseks parim koht. Toona oli Kail Piho 28. ja 27., kuid olümpiale otsustati teda mitte lähetada: jah, Kail Piho juhib küll reitingutabelit, aga hüppab kehvasti. Eks kahevõistluse juhtidel tuleb nüüd Sotši tulemusi vaadates enesele sisimas aru anda, kui õige säärane otsus oli.    

Han-Hendrik Piho venda asendada veel ei suutnud, kaotas mõlemal distantsil Ilvesele ning sai 41. ja 36. koha. «Võtsin täna endast maksimumi, sisse ei jäänud midagi,» sõnas Piho pärast viimast võistlust. «Pettunud pole, aga võimeid peaks mul olema enamaks. Sain aru, et pean treeninghüpete taset tõstma, siis tuleb õhulend ka võistlustel parem.»

Ilves on 17, Piho 20. Seega võib mõlemat pidada tulevikumeesteks. Suure mäe esikolmik, muide, oli seitse-kaheksa aastat Ilvesest ja neli-viis Pihost eakam. Mõlemad said igatahes Sotšist motivatsioonilaksu ning näevad end tulevaste medalimeestena või vähemalt nendena, kes võitlevad medalite nimel.

«Astusin sammu tuleviku suunas,» arvas Piho. «Nüüd tuleb teha üks kõva tsükkel ja nelja aasta pärast kavatsen võidelda poodiumikoha nimel. Näen endas potentsiaali ja mul on ka ambitsiooni kuhugi jõuda.»

«Minusugusele noorele oli olümpia võrratu kogemus,» rääkis Ilves rahulolevalt. «Siit tuleb edasi rühkida ja kahe-kolme aasta pärast, usun, on pilt teine. Sisu peaks mul olema. Praegu oli äge pärast head hüpet eespool, ässade keskel, startida. Nad on lahedad sellid, kiidavad pärast head hüpet, kuid ilmselt mind veel tõsiselt ei võta. Aga varsti on ässadel põhjust mind karta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles