Muudatus iluuisutamise muusikavalikul kütab kirgi

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iluuisutamine.
Iluuisutamine. Foto: SCANPIX

Iluuisutamist on uuest hooajast ootamas muudatus: kui varem võis sõnadega muusikat kasutada ainult jäätantsus, siis järgmisest hooajast on see lubatud ka paaris- ning üksiksõidus. Uuel lähenemisel on nii pooldajaid kui kriitikuid.

Rahvusvahelise uisuliidu ametnik Fabio Bianchetti selgitas, et kuigi varem on uisuliit sõnadega muusika kasutamise palveid eiranud, otsustati 2012. aastal see muudatus vastu võtta ning see hakkab kehtima pärast olümpiamänge. «Noored inimesed nõudsid sõnadega muusika kasutamist, sest nad on tänapäevase muusikaga rohkem seotud ja tahavad uisutada muusikaga, mida nad kuulavad,» selgitas Bianchetti otsuse tagamaid.

Muudatusele leidub pooldajaid, kes loodavad sõnadega muusika kasutamisest kasu lõigata suureneva publiku näol. «Peame innovaatilised olema,» rääkis Prantsusmaa uisutiimi treener Katia Krier New Yorki Timesile. «Meie spordiala kaotab juba praegu vaatajaid, aga peame ise pakkuma inimestele soovi meid vaadata. Usun, et see võib meid selles osas aidata. Muidugi on see kahe otsaga asi - peame oleme ettevaatlikud, et üle piiri ei mindaks, aga kui sõnadega muusikat hästi kasutada, siis võib see midagi juurde anda,» lisas Krier.

Kui Prantsusmaa uisukoondise treeneri hinnangul võib sõnadega muusika alale kasu ning uusi fänne tuua, siis mitte kõik asjaosalised pole sama meelt. «See on peresport ja peame olema ettevaatlikud muusikaga, mida kasutame,» andis USA tiimi treener Jason Dungjen mõista, et uus muudatus võib praegust fännibaasi hoopis eemale peletada.

Ka Sotši olümpiamängudel meeste üksiksõidus üheksanda koha saanud USA uisutajat Jason Browni juhendanud Kori Ade hinnangul võib muusikavaliku muutmine läbi kukkuda. «Arvan, et see ei õnnestu hästi, vaid kukub välja üsna labaselt. Ning kuigi inimesed ei pea seda tegema, siis kardan, et nad siiski katsetavad seda, aga kukuvad läbi ja see jätab spordialast veel rumalama mulje,» avaldas Ade arvamust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles