Reimi jalgpallikooli ja maksuameti kohtuvaidluses kompromissi ei paista

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Reim
Martin Reim Foto: Mihkel Maripuu

Eile toimus Martin Reimi jalgpallikooli ning maksu- ja tolliameti vaheline kohtuprotsess, kus arutati maksuameti poolt jalgpallikoolile esitatud 27 000-eurost maksuvõlga. Reimi esindanud advokaadi Aivar Pilve sõnul tehakse kohtu otsus teatavaks 14. märtsi pärastlõunal.

«Kohus kuulas tähelepanelikult meie selgitusi ning esitatud väidete paikapidavust ei seatud kahtluse alla ega öeldud, et need pole asjakohased,» rääkis Pilv ja lisas, et kogu istung möödus väga asjalikus õhkkonnas. Samas ei soovinud ta ennustada, kas protsess võib lõppeda jalgpallikooli jaoks positiivselt või mitte.

Kogu Eesti spordi jaoks on tegemist ülimalt olulise protsessiga, millest võib sõltuda paljude spordiklubide saatus. Martin Reimi jalgpallikool on üks kolmest lastespordiklubist, mis sattus maksuameti kontrolli alla seoses treeneritele stipendiumide maksmisega. Eesti spordis väga levinud süsteem pole maksuametile meeltmööda, kuna nende hinnangul jääb seetõttu riigil saamata märkimisväärne maksutulu.

Pilve sõnul vaieldi protsessi käigus selle üle, kas treenerina tegutsemine tähendab spordiga tegelemist ja kas klubides sõlmitud stipendiumilepingud on tegelikult varjatud kujul töölepingud. «Meie hinnangul puuduvad stipendiumide lepingutel töölepingule omased tunnused,» märkis advokaat. «Samuti leiame, et sportlaste ja neid juhendavate treenerite tegevuse vahele ei saa piiri tõmmata.»

Pilve sõnul on spordile tehtavad rahaeraldused niivõrd väikesed, et kui nendest summadest peaks tasuma ka makse, siis Eestis enam spordiklubide süsteemi ei eksisteeriks. «Klubid saaksid tegutseda vaid juhul, kui vanemad on valmis maksma senisest märgatavalt suuremaid summasid,» nentis ta ja viitas, et lastele sportimisvõimaluste loomine on tegelikult riigi ja kohaliku omavalitsuse kohustus.

Maksuametiga kohtuvälise kokkuleppe sõlmimist või kohtus mõlemat osapoolt rahuldava kompromissi saavutamist Pilv ei kaalunud. «Maksuvaidlustes on kompromissi sõlmimine keeruline, lisaks teame, et tegemist on põhimõttelise vaidlusega, mida jälgivad paljud spordiklubid,» selgitas Pilv, kes kaitseb sarnases protsessis ka Lasnamäe korvpallikooli. Selle protsessi algus pole veel teada.

Maksuameti küüsi on langenud ka Kalev/Cramo korvpalliklubi, kuid nende puhul käib vaidlus profisportlastele makstavate stipendiumide õiguspärasuse üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles