Veerpalule pakutakse koondise peatreeneri kohta

Jaan Martinson
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu on varemgi treenerina raja kõrval seisnud ja õpilasele - poeg Andreasele - ergutussõnu karjunud. Nii et töö    on talle tuttav.
Andrus Veerpalu on varemgi treenerina raja kõrval seisnud ja õpilasele - poeg Andreasele - ergutussõnu karjunud. Nii et töö on talle tuttav. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Andrus Veerpalu ihkab endale nii suusaäss Aleksei Poltoranin kui ka Eesti Suusaliit.

Andrus Veerpalule tehakse ettepanek asuda Eesti distantsisuusatajate peatreeneriks. Samas on kahekordse olümpiavõitja teenetest endiselt huvitatud ka Aleksei Poltoranin, kes kavatseb suisa Otepääle elama asuda. Niisiis käib väike lahing, mis võib lõppeda viigiga ehk mõlemad pooled saavad Veerpalust soovitud osa.

Laupäeval, kui Veerpalu oli kroonitud klassikasõidus Eesti meistriks, pakkus suusatreener Mati Alaver välja idee palgata vastne tšempion distantsisõitjaid juhendama. «Oleks rumalus nii kogenud ja kompetentne mees käest lasta. Vaadake, mida teevad sakslased – nende meeskonna peatreener on Andreas Schlütter, endine suusaäss, nagu ka Rene Sommerfeldt, kes tuuakse juunioride koondise etteotsa.»

Alaveri arvates tuleks ühendada kaks tiimi – mehed ja U23 koondis, kuhu kuuluvad Veerpalu poeg Andreas ja Alvar Johannes Alev –, mis annaks kokku korraliku seltskonna, ning usaldada nad vanameistri käe alla.

Mis saab sel juhul Alaverist, kelle õpilased on kolm koondislast – Raido Ränkel, Karel Tammjärv ja Algo Kärp?

«Küll mina endale tööd leian,» vastas Alaver rahulikult, kuid ei täpsustanud, kas sihib Soome koondise peatreeneri kohta. «Pakkumisi on teisigi, kuid ma ei hakka täpsustama. Oleme Veerpaluga koos alates 1991. aastast üle elanud paremaid kui halvemaid aegu. Kinnitan, et leiame Veerpaluga meeste treenimisel ühise keele.»

Alaver rääkis mõistagi ideest ka Veerpalule, kes lubas asjale mõelda. Kuna poeg Andreasel on ees suusatamises tähtsad aastad, tahaks isa talle nõu anda. Miks mitte samal ajal nõustada teisigi.  

«Veerpalu viis läinud suvelgi koondisega läbi tehnikatreeninguid,» rääkis Alaver. «Tal on treeneriameti jaoks hädavajalikud isikuomadused: raudne distsipliin, kõrge töömoraal ja suurepärane analüüsivõime, lisaks intuitsioon. Talve hakul Olose laagris aitas Veerpalu lisaks koondislaste tehnika kohendamisele ka treeningplaane korrigeerida.»  

Eesti Suusaliidu peasekretär Jaak Mae kinnitas, et Veerpalule tehakse kindlasti pakkumine. Mida pakutakse, sõltub eelarvest ja sponsorite lahkusest.

Kõik oleks lihtne, kui meite meest ei ihkaks endale ka Kasahstani esindav Poltoranin, kelle suusatestija ja nõustajana Veerpalu tänavu talvel töötas. «Kasahhide pakutud palka me ilmselt üle trumbata ei suuda,» arvas Mae.

Veerpalu tunnistas, et jätkaks meelsasti Poltoranini tiimis. «Töö on huvitav, saan kogemusi edasi anda ja suusatamise juures olla. Kas ma just tema treeneriks soovin saada... Kui Poltoranin ettepaneku teeb, pean mõtlema, aga vaevalt. Ma ei tahaks pidevalt kodust ja lastest eemal olla. Eks ma nõusta Poltoraninit niigi, kui ta abi palub.»

Niisiis on Veerpalul laual kaks pakkumist. Tegelikult on töid võimalik ühendada.

Poltoraninil läks Sotši olümpia nässu, medalit ei tulnud. Tema treenerid analüüsisid võistlust, tunnistasid mõningaid vigu ning üheskoos leiti, et üht-teist tuleb muuta. Võttes aluseks olümpial kulla ja hõbeda võitnud Aleksander Legkovi ning Sotšist kahe pronksiga naasnud Emil Jönsson süsteemi – nad elavad treeningpaigas Davosis –, plaanib ka Poltoranin koos perega Kasahstanist ära kolida. Üks variant on valida uueks elukohaks Otepää.

«Kui Poltoranin tuleb tõesti Otepääle – ja see on vägagi võimalik –, saaks Veerpalu ehk kaks tööd ühendada,» arvas Alaver. «Eelkõige peab ta asjad enda jaoks selgeks mõtlema.»

Kuigi uus talv on kaugel, tuleb otsused üsna ruttu ära teha, kinnitas Alaver. Kasahstani spordijuhid tahavad teada, milline on Poltoranini meeskonna koosseis, et selle põhjal kokku panna eelarve. Märtsi lõpuks, hiljemalt aprilli keskpaigaks, peavad asjad selged olema.

Ent mida arvavad suusatajad Veerpalust kui võimalikust peatreenerist?

«Tore, kui saaksime Veerpalu teadmisi ja kompetentsi kasutada,» kiitis Tammjärv idee heaks. «Tema suvised tehnikatrennid olid innustavad. Veerpalu oskas näha vigu ja teid nende parandamiseks. Lisaks saaksime abi vormi ajastamisel, enesetunde lugemisel ja treeningplaanide korrigeerimisel. Aga selge, et Alaverile jääks minu treenimisel oma roll.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles