Eesti käsipalli edu võti peitub välisklubides

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janar Mägi viskamas palli Suurbritannia koondise väravasse.
Janar Mägi viskamas palli Suurbritannia koondise väravasse. Foto: Suurbritannia käsipalli liit

Koduses liigas ja oma pisikeses klubis on küll tore mängida ja kitsa valiku hulgas tegijaks tõusta, ent meisterlikkuse kasvule pole nii võimalik loota.


Vähemalt Eesti käsipallikoondise liikmed on seda mõistnud ning eile EM-valikturniiril Suurbritannia 35:26 alistanud meeskonnas kuulub välisklubide hingekirja koguni seitse meest. Lisaks on samas staatuses kaks vigastuste tõttu turniirilt eemale jäänud mängumeest.

Kohanemine võtab aega

Peatreeneri Kalmer Mustingu hinnangul on see ainuvõimalik lahendus. «Eesti klubid ei tööta sellisel tasemel kui näiteks kolm aastat tagasi,» tõdes ta. «Treenitakse vaid kord päevas ning paljud mängijad käivad tööl või õpivad. Parimas spordimehe eas aga nii ei arene.»

Eesti koondislastest mängib mõistagi kõrgeimal tasemel Mait Patrail, ülejäänud peavad rahulduma Euroopa mõistes keskmike ridades pallimisega. Peatreeneri sõnul sõltub välisklubi leidmisel palju õnnest, vähetähtis pole ka kohanemisvõime.

«Patraililgi möödus esimene aasta keerulisemalt, sama asi oli tänavu Rootsis mänginud Dener Jaanimaaga. Seepärast on hea, kui leping sõlmitakse kaheks aastaks. Iga sügis uues kohas alustades ei jõuagi mängija end leida,» arutles Musting ning lisas, et paremate pallurite välismaale siirdumine aitab kaasa ka klubisisesele verevahetusele.

Mustingu arvates näitab välismaale pääsejate arv veel midagi – tehtud töö kvaliteeti. Kui mängijad pole võimelised välismaal lepingut teenima, võib tehtud tööd hinnata halvaks.
Eesti koondises moodustavad «välismaalased» selgelt meeskonna tuumiku.

Esimene väravavaht ja koondise kapten on Šveitsis palliv Marius Aleksejev. Ühes nurgas alustab tavaliselt tema klubikaaslane Kaupo Liiva, lisaks veel Kreeka liigas hõbeda võitnud Marin Johannson, Rootsis rassiv Jaanimaa ja mõistagi Euroopa mõisteski staar Patrail. Oluline roll on ka uuel hooajal Saksamaa tugevuselt teise liigaga liituv Janar Mäel.

Esikoht käeulatuses

Eilses kohtumises pääses Eesti turniiri võõrustajamaa vastu kergelt juhtima – 11:5, 14:7 –, ent siis lasti end lõdvaks ning pärast brittide kolme järjestikust väravat oli seis 16:12. Esimese poolaja võitis Eesti 18:13. Teisel poolajal suutis Eesti siiski edu hoida ja kohtumise võidusadamasse tüürida.

Üllatus sündis eilses esimeses kohtumises, kus avamängus Eesti vastu üsna kesiselt esinenud Bulgaaria võitles mängus Küprosega välja viigi 29:29.

Täna peetakse turniiril viimased kohtumised – Eesti läheb vastakuti Küprosega, Suurbritannia mängib Bulgaariaga. Järgmisele etapile pääseb ainult turniiri võitja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles