Leok võitleb vastaste ja põlvevigastusega

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Leok TM tiimi värvides MM-sarjas kihutamas.
Tanel Leok TM tiimi värvides MM-sarjas kihutamas. Foto: TM Ricci Racing

Talve lõpus operatsioonil käinud Tanel Leoki põlv oli juba paranemas, kui ta pühapäeval Itaalias Trentinos peetud MM-sarja neljandal etapil lõi selle sõidu käigus vastu maad ja tegi liigsele nii palju viga, et pidi esimese sõidu katkestama ja teiseks stardiks valuvaigisteid neelama.

Kuigi alguses võis vahejuhtum näida tühisena, sai talvisest lõikusest paranemine igatahes tagasilöögi, sest teisipäeval eemaldasid tohtrid süstlaga ta põlvest verist vedelikku. «Kui nüüd järgmise kahe nädalaga põlv märgatavalt ei parane, tuleb ette võtta midagi tõsisemat,» tõdes Leok.

Aega taastumiseks pole

MM-sarja kuninglikus MX1-klassis oma 11. hooaega sõitev Leok asub pärast nelja etappi punktitabelis harjumatult madalal, 18. kohal.

Karjääri jooksul kolm MM-etappi võitnud ja rohkelt poodiumikohti noppinud Leoki tänavused tulemused võivad panna tavalist spordisõpra kulmu kergitama ja arutlema, kas 28-aastase krossimehe parimad päevad on möödas. Tegelikult on aga Leok nende vähestegi punktide üle õnnelik, kuna ettevalmistus hooajaks jäi poolikuks.

«Kolm nädalat enne esimest MM-etappi käisin põlvelõikusel, kus kõrvetati kokku osa rebenenud sidemeid. Seepärast sain enne esimest võistlust teha vaid neli treeningut,» rääkis Leok. Ta lisas, et pärast sellist operatsiooni kulub taastumiseks kuus nädalat, ent temal tuli piirduda poole lühema ajaga.

«Probleem tekkis sellest, et põlv käis liigesest välja. Ma ei saanud kohe arugi, aga arstid panid selle paika tagasi. Kuna hooaja algusega läks väga kiireks, sõitsin esimestel etappidel teadlikult aeglasemalt, et võtta ära kasvõi vähesed punktid,» kirjeldas ta.

Olukorra tegi keerulisemaks seegi, et hooaja esimesed võistlused peeti Kataris, Tais ja Brasiilias ning treenimise ja ratta seadistamise asemel tuli hoopis palju lennata.

Tegelikult ei piisanud hooajaeelsest lõikusest Leoki põlve kapitaalseks remondiks. Esimene ristatiside on tal endiselt katki ja sõidu ajal aitab põlve koos hoida tugev tugiside ja teip. Ristatisideme lõikus eeldaks aga kuue kuu pikkust pausi ja seepärast pole krossimees seda sammu ette võtnud. Seda enam, et sõita ta siiski sai ja enne Itaalia võistlust hakkas ka vorm paranema.

«Lõpuks ometi õnnestus mul tsiklit proovida ja endale sobivalt seadistada,» rääkis Leok. «Kiirus hakkas kohe paranema, Trentino etapi ajasõidus sain neljanda koha. Nägin, et hoog on juba täiesti olemas, nüüd vajan võistlussõidus rohkem enesekindlust, kuid selleks on vaja jälle omakorda rohkem sõita.»

Loodab naasta tippu

Tagasilöögid pole Leokilt sõiduisu röövinud ning ta loodab tippu naasta. MM-sari olevat muutunud konkurentsi poolest küll tihedamaks, kuid esimeste meeste hoog pole Leoki hinnangul üle jõu käiv. «Nendega konkureerimiseks vajan veidike aega, et oma sõidu leidmiseks kõik detailid kokku panna,» nentis ta. «Usun, et olen selleks võimeline.» Leoki viimane poodiumikoht jääb 2012. aasta sügisesse, mullu rikkus tema hooaja rangluumurrust tingitud paus ja keset hooaega raskustesse sattunud tiimi vahetus.   

Eile käis igapäevaselt koos perega Belgias elav Leok koos pisipoegade Sebastiani ja Travisega lõbustuspargis. Pikaks puhkuseks pole siiski aega, juba nädalavahetusel kihutab motokrossi eliit Bulgaarias, seejärel peetakse nädal vahet ja siirdutakse Hollandisse, legendaarsele Valkenswaardi rajale. Võimalik, et pärast seda võistlust põikab Leok korraks ka Eestisse.

«Tartus on üks huvitav võistlus, võib-olla õnnestub tulla sinna sõitma. Kui ei, siis järgmine võimalus on juunis, kui kodus toimub meie oma võistlus,» rääkis Leok lähituleviku optimistlikumast kavast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles