Leedu tipptreener aitas üllatusmeeskonna litsentsini

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal Tartu FC Santose peatreeneriks palgatud Algimantas Liubinskas on lisaks Leedu koondisele karjääri jooksul juhendanud ka Leedu, Poola, Ukraina ja Kasahstani klubisid.
Sel nädalal Tartu FC Santose peatreeneriks palgatud Algimantas Liubinskas on lisaks Leedu koondisele karjääri jooksul juhendanud ka Leedu, Poola, Ukraina ja Kasahstani klubisid. Foto: SCANPIX

Eesti klubijalgpallis on eurosarjas osalemine olnud väheste klubide pärusmaa ning aastast aastasse mängivad eurotandril sisuliselt samad tiimid. Tänavu on selles vallas veidike rohkem elevust ning esimest korda üritavad karikasarja kaudu nii kaugele jõuda meistriliigas palliv FC Infonet ning tugevuselt kolmandas sarjas Esiliiga B mängiv Tartu FC Santos.

Eurosarja pääsemiseks tuleb lisaks sportlikele tulemustele täita ka vajalikud nõudmised litsentsi saamiseks (praeguseks on Infonetil ja Santosel litsents olemas). Kui meistriliiga tasemel klubidele ei tohiks vastavate tingimuste täitmine olla kõige keerulisem, siis Eesti tugevuselt kolmandal tasemel mängiva tiimi jaoks on tegemist tõsisema tööga.

«Praeguseks on meil litsents käes. Selline asi (võimalus pääseda eurosarja) paneb natuke rohkem tegutsema. Kui alguses paberivirn nõuetega ette pandi, siis ei osanud midagi oodata. Tegelikult on seal vaid klubi arengut toetavad nõuded, mis aitavad klubi viia uuele tasemele,» rääkis Santose leerist litsentseerimisprotsessiga kõige tihedamalt seotud olnud noortetöö koordinaator Hendrik Toots.

Kõige tähtsama muudatusena tuli tiimil palgata peatreener, kel olemas UEFA PRO litsents. Nii palgatigi juhendajaks aastatel 1991–1995 ja 2003–2008 Leedu koondise peatreeneriks olnud Algimantas Liubinskas.

«Kõige suurem töö oligi palgata PRO-litsentsiga peatreener. Ega selliseid vabu mehi väga palju ole,» rääkis Toots. «Baltikumi treeneritele on kindlasti präänikuks võimalus juhendada meeskonda eurosarjas.»

«Suhtlus algas juba eelmise aasta lõpus. Olime ka eelnevalt läbirääkimisi pidanud ning nüüd õnnestus kokkuleppele saada,» lisas klubi president Meelis Eelmäe.

Vastavalt nõudmistele tuli litsentsi saamiseks täita juriidilised (klubi põhikiri jne), sportlikud (kinnitatud noortetöö arengukava, mängijate kindlustus jne), infrastruktuuri (staadion, treeningrajatised jne), finants- (auditeeritud majandusaasta aruanne jne) ning personali- ja administratiivkriteeriumid (tegevjuht, raamatupidaja jne).

«Järgmised olulisemad nõuded meie jaoks olid seotud klubi personaliga. Kui ka varasemalt olid meil kõik vajalikud inimesed olemas, siis eurosarjas osalemise tingimuseks on, et kogu klubi toetav meeskond (pressiesindaja, arstid jne) peab omama vastavat eriharidust ehk kõik peavad olema oma ala spetsialistid,» avaldas Toots. «Klubil peab olema selge struktuur ja selgepõhjalised ametijuhendid. Lisaks pidi majandusaasta aruanded üle vaatama audiitorfirma, mis vastab kindlatele nõuetele.»

Kui Santos peakski eurosarja jõudma, saaksid nad kodu­areenina kasutada Tartu Tamme staadioni, kus tohib Tootsi sõnul pidada Euroopa liiga kahe esimese eelringi mänge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles