Pidurdamatu Usain Bolt tegi ajalugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmekordne olümpiavõitja Usain Bolt.
Kolmekordne olümpiavõitja Usain Bolt. Foto: Raigo Pajula

Kui parim eestlane jookseb 200 meetrit heal juhul 21 sekundiga, siis maailma kiireim mees Usain Bolt tegi seda 19,30 sekundiga. Ta oli isegi kiirem kui 12 aastat tippmarki hoidnud Michael Johnson.


Jamaicalane Usain Bolt lisas alles laupäeval maailmarekordiga joostud 100 meetri olümpiasaagile ka teise sprindikulla ning seda taas rekordiga. Mees läbis 200 meetrit kaks sajandikku kiiremini kui ameeriklane Michael Johnson 12 aastat tagasi – 19,30 sekundiga.

«Ma tunnen ennast suurepäraselt,» sõnas Bolt pärast rekordijooksu BBC-le.
Nädalapäevi tagasi võidetud 100 meetri finaalis püstitas ta uue rekordi mängleva kergusega, pakkudes seejuures pealtvaatajatele suurepärase näitemängu nii enne kui ka pärast jooksu. Kuigi ka seekord sai staadionile kogunenud publik meelierutava ühemehešõu osaliseks, siis eile Bolt oma kuldses tulemuses nii kindel polnud. 

«Olin pärast poolfinaali mures,» tunnistas Bolt, kes ihkas juba ammu legendaarset rekordit purustada. «Kuid ma ütlesin, et jätan endast kõik rajale ja seda ma ka tegin. Tõestasin, et olen tõeline meister ning et raske tööga on kõik võimalik.»

22-aastane Bolt edestas hõbeda teeninud Shawn Crawfordi USAst rohkem kui poole sekundiga. Arvestades, et sprinterite kiirus on üle 10 meetri sekundis, teeb see arvestatava vahe.

12 aastat püsinud tippmark


Täna 22. sünnipäeva tähistav mees oli võidu üle eriti õnnelik – ta tantsis, poseeris, hüppas, karjus ning seda ka põhjusega. Pekingi õhus oleks justkui midagi ka peale saaste, sest Bolti võidud, nagu ka ujuja Michael Phelpsi võidud, on ajaloolised.

Nii 100 kui ka 200 meetri sprindi kuldmedali võitis olümpiamängudel enne «piksenool» Bolti 1984. aastal üheksakordne olümpiavõitja Carl Lewis.

Jamaicalase kahe maailmarekordi purustamine ühel OMil väärib samuti ajalukku vaatamist. Enne teda sai sellega 1976. aastal hakkama olümpiavõitja kaasmaalane Don Quarrie.

Eelmine 200 meetri maailmarekordi omanik Johnson oli Bolti finaaliponnistusest täiesti šokeeritud. «Bolt oli lihtsalt uskumatu – see mees on Superman II,» sõnas Johnson BBC otse-eetris. «Vaatasin ta starti ja ütlesin lihtsalt «Wow». Nii pikad mehed ei peaks suutma niimoodi startida. Ta tahtis seda rekordit tõesti.»

Šokeeritud Bolt

Ka ülevoolavalt emotsionaalne ja energiline Bolt oli üllatunud, et suutis Johnsoni rekordi alistada.

«Seda ma ei osanud küll oodata. Teadsin, et rada on kiire, kuid ma ei uskunud, et see on võimalik,» tunnistas ta veidi hiljem. «Olen ikka veel šokeeritud. Olen nii kaua pürginud maailmarekordi poole.»

Kuigi tähtsaimad võidud on mehel Pekingist juba korjatud, ei pruugi Bolti kullasadu selleks olümpiaks veel läbi olla. Mees läheb jahtima võitu ka 4 x 100 meetri teatejooksus.

Jamaicalase treener Glen Mills loodab, et hoolealune üritab edaspidi mehetegusid teha ka 400 meetri jooksus, et lõplikult ületada Johnsoni ajalooline võit OMil korraga nii 200- kui ka 400-meetrisel distantsil.

Kergejõustik
Meeste 200 meetri jooksu finaal


1. Usain Bolt (Jamaica) 19,30 MR
2. Shawn Crawford (USA) 19,96
3. Walter Dix (USA) 19,98
4. Brian Dzingai (Zimbabwe) 20,22
5. Christian Malcolm (Suurbritannia) 20,40
6. Kim Collins (St Kitts ja Nevis) 20,59

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles