Mõlemat jalga longanud Argentina murdis needuse

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carlos Tevez
Carlos Tevez Foto: SCANPIX

Argentina jalgpallikoondis pääses veerandfinaali 3:1 võiduga Mehhiko üle. Ometi kubises argentiinlaste mäng vigadest, mis tugevama vastase vastu saatuslikuks võivad saada.

Enne, kui Carlos Tevez Argentina juhtima viis, oli sini-valgete mäng hambutu. Mehhiko ründas ja Argentinal oli õnne, et nende Kesk-Ameerika konkurendid tabamuseni ei jõudnud.

«Alguses valitsesime kohtumist, kuid siis lasti meile lüüa värav selgest suluseisust ja teise pugul tegime ise kaitses ränga vea. Need kaks momenti said meile saatuslikuks,» nurises Mehhiko peatreener Javier Aguirre, kellele sekundeeris koondise kapten Rafael Marquez, kes pidas ühtlasi viimase mängus rahvusesinduse eest. «MMilt välja langeda on alati kurb. Mängisime hästi ja andsime endast kõik, kuid sellest ei piisanud. Õnn polnud meie poolel ja rünnakul jäime veidi lahjaks.»

Mehhiklased pidasid ebaõnne all silmas Tevezi avaväravat, mis oli löödud selgest suluseisust. 26. minutil tõrjus Mehhiko värav Oscar Perez Tevezi läbimurde, kuid pall põrkas karistusala joonel asuvale Lionel Messile, kes mänguvahendi vähemalt meetri jagu suluseisus olevale Tevezile tsenderdas, kes omakorda palli võrku koksas. Abikohtunik Stefano Ayroldi lipp jäi aga tõusmata.

Staadioni ekraanil näidati aga eksikombel olukorra kordust (see pole FIFA reeglite järgi lubatud) ning vilemehed eesotsas peakohtunik Roberto Rosetti ning Ayroldiga sattusid raskesse seisu. Tandem mõistis oma eksimust, kuid ei saanud otsust muuta: videokordust poleks nad näha tohtinud. Mehhiklased oli püha viha täis ja ka argentiinlaste rõõm oli tegelikult vaoshoitud. Nad said aru, et tabamus sündis kõigevägevama abiga.

«Kõik nägid mis juhtus. Arvan, et Rosetti tahtis meilt tabamust ära võtta, kui oli kordust näinud, kuid ta ei saanud seda teha. Kui olime (Argentina mängijad – toim.) kordust ka ise näinud, hakkas meil piinlik,» tunnistas Argentina keskkaitsja Nicolas Burdisso.

Argentiinlaste mäng lonkas tervikuna mõlemat jalga. Kui kaitseliin seisis võrreldes alagrupimängudega seekord võrdlemisi kindlalt, siis rünnakul puudus idee. Liiga tihti otsiti söötudega maailma parimat jalgpallurit Messit ning liiga tihti püüdis ta selle asemel, et sööta, kolmest-neljast mängijast mööda minna. Tõsi on ka see, et iga kord, kui 24. juunil 23-aastaseks saanud Messi palli sai, püüdsid mehhiklased kiiresti vea teha. Sama joon läbis ka alagrupikohtumisi.

Argentiinlaste peatreener Diego Maradona on aga oma edust pimestatud. Nimelt ründab ta nüüd neid, kes tema taktikalistes võimetes peatreenerina kahtlesid.

«On kaks asja, mida ma tahan öelda. Üks on see, et inimesed arvasid, et ma ei tea meeskonna juhendamisest midagi ja teine see, et pühendan võidu Valentino Rossile (jalaluumurru tõttu hooaja vahele jätma pidanud Moto GP itaallasest sõitja – toim.),» teatas kummaliste väljaütlemiste poolest tuntud Maradona.

Olgu Maradona treenerivõimetega, kuidas on, kuid ühe kurva seeria on Maradona juhendatav Argentina suutnud murda. Nimelt polnud argentiinlased alates 1990. aasta MMi kaheksandikfinaalis saadud 1:0 võitu Brasiilia üle maailmameistrivõistluste play-off’ides normaalajal vastast alistanud. 1990. aastal jõuti küll finaali, kuid teel sinna alistati Jugoslaavia ja Itaalia penaltitega. 1994. aastal langeti juba 16 parema hulgas Rumeenia vastu, 1998. aastal võideti esimeses ringis Inglismaa penaltitega ja kaotati hiljem Hollandile 1:2, 2002. aastal ei pääsetud isegi alagrupist edasi ja neli aastat tagasi oldi esimeses ringis lisaajal üle 2:1 Mehhikost ja kaotati veerandfinaalis penaltitega Saksamaale.

Selge on aga see, et sarnase mänguga on Argentinal väga raske saada 4:1 Inglismaa purustanud Saksamaa vastu. Vastuolulise esimese, aga ka MMi ühe ilusama, argentiinlaste kolmanda värava eest hoolitsenud Tevez kinnitas, et tiim peab laupäeval toimuvaks veerandfinaaliks valmis olema.

«Argentiinlased naudivad seda MMi ning neil on täielik õigus praegu pidu pidada. Meie, mängijad, peame aga mõtlema puhkamisele, et olla võimalikult värsked matšiks Saksamaa vastu,» kinnitas Tevez.

Argentina kohtus Saksamaaga ka eelmistel maailmameistrivõistlustel veerandfinaalis, kuid siis tuli pärast 1:1 lõppenud normaal- ja lisaaega eurooplastele penaltitega 2:4 alla vanduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles