Tõnu Tõniste tiim Lenny tuli viiendat korda Melges 24 klassi Soome meistriks

Priscilla Õmblus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenny tiim Tõnu Tõniste juhtimisel Soomes võistlemas.
Lenny tiim Tõnu Tõniste juhtimisel Soomes võistlemas. Foto: Erik Lähteenmäki

13.–15. juunil Soomes Espoos peetud Melges 24 klassi Soome meistrivõistlustelt tõid eestlased viiendat korda võidu ja Pohjola trofee koju.

Tõnu Tõniste juhtitud Kalev Jahtklubi jahi Lenny meeskonda kuulusid veel Maiki Saaring, Toomas Tõniste, Andres Rohtla ja Tammo Otsasoo.Võistlustel osales üheksa jahti, neist üks oli Eestist ja ülejäänud olid Soomest.

Ilmaolud olid kolme päeva kestel erinevad ja väga keerukad. Reedel oli külm nagu hilissügisel. Lisaks sadas vihma ning puhus vaikne ja keerutav tuul. Esimesel päeval saavutas Lenny teise ja viienda koha.

«Läksime seda võistlust liiga lihtsalt võtma ja samas polnud me veel võistlemiseks päris valmis,» kommenteeris Lenny roolimees Tõnu Tõniste. Tõniste sõnul oli laupäeval korralik purjetamisilm. «Päeva märksõnaks oli tugev enam kui 10 m/s puhunud taganttuul, mis panid jahid suisa mõnusalt „lendama“ kiirusega 16-18 sõlme ja võimaldas selle sportjahi võlud kõik kätte saada – sellist kiirust juba väga tihti ei koge,» lisas ta.

Tõniste jutu järgi oli laupäevase sõidu ajal pinge päris suur ja kolmandaks jäädi suuresti seetõttu, et esimeses märgivõtus gennaker takerdus ja ei avanenud. Sellega kaotati esikohapositsioon ning ülejäänud distantsi jooksul seda tagasi sõita oli keeruline. Järgmistel sõitudel toimis Lenny tiimil kõik juba nagu õlitatult ja kolm esikohta ning reedese viienda koha mahavise viisid nad võistlust juhtima. Konkurents soomlastega oli väga tihe. Lenny tiimi võit oli stiilne – viis sõidu võitu kaheksast räägib enda eest. Kolme päeva kokkuvõttes koguti skooriks 10 punkti.

«Oli põnev ja tugev võistlus keerukates oludes ning Soome konkurendid olid väga tugevad – see tegi võidu eriti väärtuslikuks ja magusaks,» lausus Tõniste võistlust kokku võttes.

Huvitav on tõdeda, et alates aastast 2001 ringlev rändkarikas Pohjola Trophy on Eestisse toodud kaheksal korral. Neist viiel korral aastatel 2006–2008 ja 2013–2014 tegi seda Tõnu Tõniste tiim, 2009 ja 2011 Tiit Vihuli meeskond ning 2012 Jaak Jõgi tiim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles