Schumacheri arstid vaigistasid elevust: ta jääb kauaks meie juurde

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lausanne'i haigla pressiesindaja Darcy Christen (vasakul).
Lausanne'i haigla pressiesindaja Darcy Christen (vasakul). Foto: SCANPIX

Sel nädalal Lausanne’i haiglasse viidud seitsmekordse vormel-1 sarja maailmameistri Michael Schumacheri raviarstid esinesid eile õhtul ametliku avaldusega, sakslase perele lähedalseisev allikas märkis aga, et Schumacheri seisund ei ole tegelikult viimase paari nädala jooksul märkimisväärselt paranenud.

The Telegraphi sõnul usuvad arstid, et sakslane jääb veel kauaks nende hoole alla. Schumacheri perekonnale lähedase isiku väitel pendeldab Schumacher teadvuse ja teadvusetuse vahel ning pole endiselt võimeline rääkima. Esmaspäeval selgus, et Lausanne’i viidud sakslane pole enam koomas ning seda uudist kinnitas ka tema mänedžer Sabine Kehm.

Eksperdid on pärast esmaspäevast uudist märkinud, et tegelikult viitas Kehm juba aprillis ühes kommentaaris, nagu oleks Schumacher võimeline ajuti silmi avama, mis tähendab, et tegelikult oli ta juba selleks ajaks kunstlikust koomast ärganud. Lausanne’i kliiniku pressiesindaja Darcy Christeni sõnul ei parane Schumacher kindlasti päevade, vaid pigem kuudega.

Telegraphi allika sõnul on Schumacheri pere siiski õnnelik, et neil õnnestus ta kodule lähedasemasse paika tuua. «Grenoble’isse kolimine oli perekonnale kahtlemata vaimselt vajalik samm. Tema seisund pole viimaste nädalatega märkimisväärselt paranenud, kuid ta ei vaja enam intensiivravi ja praegu käib taastusraviprogramm,» lausus ta.

«Schumacher on aeg-ajalt teadvusel ja aeg-ajalt mitte, kuid teadvuseloleku perioodid on sagedasemad kui näiteks aprillis. Kindlasti ei suuda ta veel rääkida, küll aga juba veidi suhelda. Arstid ja perekond räägivad temaga, aga ta väsib väga kiirelt ja vajab palju puhkust. Seetõttu hoitakse ka temaga suhtlust miinimumis,» lisas allikas. Saksamaa ajalehe Bild teatel on Schumacher võimeline reageerima oma naise Corinna häälele.

Lausanne’i kliiniku neuroloogiaosakond on asjatundjate hinnangul maailmas tipptasemel. Just Lausanne’is tuvastati uuringute järel, et Palestiina liider Yasser Arafat mürgitati polooniumiga. Christeni sõnul ollakse haiglas harjunud sellega, et nende patsientideks võivad olla kuulsad inimesed. Seetõttu hoolitsetakse ka selle eest, et haiglas viibijate privaatsus ja turvalisus oleks kaitstud.

«Antud juhul oleme kasutusele võtnud erimeetmed, kuid ma ei saa neid täpsustada,» lisas Christen. «Patsient on meie juures aga õige pisut nagu kodus. Tema ja ta perekonna jaoks on sisse seatud privaatsed ruumid. Ja perekond tunneb end Lausanne’is nagu kodus, see piirkond on neile tuttav,» sõnas Christen. Schumacheri kodu asub haiglast vaid paari-kolmekümne kilomeetri kaugusel.

Schumacher sai möödunud aasta 29. detsembril raske peavigastuse, kui ta Prantsusmaal suusatades õnnetult kukkus. Talle tehti kiiresti operatisoon ning viidi kunstlikusse koomasse. Jaanuari lõpus alustati Schumacheri koomast välja toomist, kuid see protsess kestis oodatust kauem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles