Noored staarid ja Euroopa gigandid

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kulminatsioon Brasiilias toimuval jalgpalli MM-finaalturniiril jõuab iga päevaga aina lähemale ning järgmise kahe päeva jooksul jääb kaheksast konkurentsis olevast koondisest ihaldatud tiitli nimel heitlema veel vaid neli meeskonda.

Esimestena asuvad poolfinaalikoha eest heitlema ainsate Euroopast pärit maailmameistritena veel konkurentsi jäänud Prantsusmaa ja Saksamaa. Teises tänases veerandfinaalis kohtuvad aga võõrustaja Brasiilia ning tänavusel MMil vast ilusaimat jalgpalli näitav Kolumbia.



Kui esimese veerandfinaali võib ristida kahe Euroopa gigandi järjekordseks heitluseks, siis Lõuna-Ameerika koondiste puhul tõmbavad eelkõige pilke nende 22-aastased staarid ehk siis vastavalt Neymar ja James Rodriguez.



Ajalooliselt on naabrite Saksamaa ja Prantsusmaa duell kütnud kõvasti kirgi ja põnevusetendust oodatakse ka sel korral. «Raske on midagi ennustada, sest mõlemad meeskonnad on näidanud haavatavust. Usun, et näeme ladusat ja kvaliteetset mängu. Samas ongi näidatud oma nõrkusi, kui oma mängu ei ole täistuuridel käima saadud,» arvas Eesti Jalgpalli Liidu tehniline direktor ja koondise abitreener Janno Kivisild.



MM-finaalturniiride ajaloos lähevad meeskonnad omavahel vastamisi neljandat korda. Esmakordselt kohtuti 1958. aasta pronksimängus, mille võitsid prantslased 6:3. Järgmine duell leidis aset 1982. aasta poolfinaalis ja see on läinud jalgpalliajalukku ühe jõhkrama vea tõttu. 3:3 lõppenud lisaaja järel penaltiseerias sakslaste 5:4 võiduga lõppenud dramaatiline mäng ristiti toimumispaiga järgi kiirelt «Sevilla õhtuks». Mitmest kaunist väravast rohkem mäletatakse seda kohtumist sakslaste väravavahi Harald Schuma­cheri toore jõuvõtte tõttu, kui ta jooksis pikali prantslase Patrick Battistoni.



Mitu hammast kaotanud ja selgroogu vigastanud Battiston viidi otse haiglasse, Schuma­cher ei saanud aga hollandlasest kohtunikult Charles Corverilt isegi kollast kaarti ning kerkis järgnenud penaltiseerias Prantsusmaa rahvavaenlaseks, tõrjudes kaks prantslaste lööki. Neli aastat hiljem olid samad meeskonnad taas poolfinaalis vastamisi ning siis olid sakslaste võidunumbrid 2:0.



«Selles duellis on kõvasti ajalugu taga. Ütleksin, et Saksamaa võiks olla favoriit, kuid see on vaid üks mäng ja üks päev, kus võib kõike juhtuda. Viimasel ajal on meeskondadel olnud erinev taust. Saksamaa on olnud oma tavapärases positsioonis ehk tipus, aga Prantsusmaa on oma viimase aja madalseisust välja tulemas,» ennustas jalgpallitreener Aavo Sarap.



«Prantslaste õlgadel ei ole eriti suuri ootusi ja seetõttu võib neil olla vaimselt veidike lihtsam. Kui võrrelda mängupilti, siis sakslased mängivad rünnakul julgemalt vastaste kaitseliini sisse ja see on neid seni aidanud. Prantsusmaa puhul võib nende ründemäng jääda kohati liialt ümmarguseks.»



Saksamaa koondise leerist kostab matši eel aga ärevaid teateid, kuna seitse meest olevat haigeks jäänud. «Seitsmel mängijal on kerged gripisümptomid,» avaldas sakslaste juhendaja Joachim Löw raadiole ARD. «Koosseisu osas on veel vara otsuseid teha.»



Seni ei ole täpselt teada, kes haigeks jäänud on, kuid väidetavalt on nende seas näiteks Thomas Müller, Mats Hummels ja Christoph Kramer, kellest viimane jäigi koondise kolmapäevasest trennist ainsana kõrvale. Samas kinnitas Löw Saksamaa meediale, et vaatamata kriitikale jätkab ta tiimi kapteni Philipp Lahmi mängitamist keskväljal.



Kui Euroopas saavad esimese kohtumisega suurriikide vahelised jõujooned paika pandud, siis teises tänases veerandfinaalis üritab Lõuna-Ameerika tõusev jalgpallikants Kolumbia vastu saada viie tiitliga MMide läbi aegade kõige edukamale tiimile Brasiiliale.



«Luiz Felipe Scolari juhendatav Brasiilia koondis ei ole mind kunagi suutnud vaimustada, kuna see ei ole ikkagi päris Brasiilia. Scolari tiimis on üks-kaks tähtmängijat, kelle peale on ründemäng ehitatud. Ülejäänud meeste rolliks on kaitseliinis nulli hoida,» hindas Sarap. «Mingi hääl ütleb, et Kolumbia võiks olla väike soosik.»



Kui 22-aastasest Neymarist oodatigi MMi ühte tähte, siis tema eakaaslane Kolumbia koondises James Rodriguez on tänavusel turniiril kindlasti üks selliseid mehi, kes on oma esituste ja senise viie väravaga on kerkinud jalgpallimaailma säravaimate tippude sekka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles