Madalmaad jalgpallihiiu ja suurüllataja vastu

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Tänavune jalgpalli MM-finaalturniir on kujunenud küllaltki edukaks Ameerika maailmajaost pärit riikidele ning mitmel puhul on just nemad olnud suurte Euroopa jalgpallikantside kukutajad. Täna üritavad Lõuna-Ameerika suurjõule Argentinale ja selle MMi üllatajale Costa Ricale vastu hakata Madalmaad ehk vastavalt Belgia ja Holland.

Ajaloolisest seisukohast on tänaste veerandfinaalide puhul võimalik rääkida vaid Argentina ja Belgia duellist, kuna Holland ja Costa Rica ei ole varem lihtsalt pallimurul veel vastamisi läinud. Argentiinlased ja belglased on seni mänginud neljal korral, millest esimene on võitnud kolm ja teine ühe matši.



MMidel on meeskonnad seni kohtunud kahel korral ja mõlemal on kirjas üks võit. 1982. aasta finaalturniiril teenis Belgia alagrupiturniiril 1:0 võidu. 1986. aastal mindi vastamisi poolfinaalis, kus belglased jäid hätta toonase turniiri staari Diego Maradona pidurdamisega. Tänu Maradona kahele väravale teenis Argentina ka 2:0 võidu ja sammus finaali, kus alistati 3:2 Lääne-Saksamaa.



Kui 1986. aastal jäid belglased toonase maailma parima jalgpalluri pidurdamisega hätta, siis täna tuleb neil hakata valvama aastatel 2009–2012 maailma parimaks mängijaks valitud Lionel Messit, kes on sel turniiril vastaseid kostitanud seni nelja väravaga.



«Argentinal on omad traditsioonid ja nende mängijad ei anna kunagi alla. 1986. aastal saavutatu oli suuresti Maradona teene, kuid tänavu on neil lisaks Messile veel ründeliinis mehi, kes suudavad mänge otsustada,» teatas belglaste juhendaja Marc Wilmots fifa.com-i vahendusel. «Minu jaoks on mänguplaan selge. Me ei kavatse väljakul seista ja lihtsalt Messit imetleda. Ma tean täpselt, kuidas peame tema vastu tegutsema. Siiski ei tea ma veel, mida nad kavatsevad meie peatamiseks teha. Seda saab olema huvitav näha.»



Belglastele annab veerandfinaalis usku kindlasti teadmine, et nende puurilukk Thibaut Courtois on seni koondises pidanud 21 kohtumist ja selle aja jooksul ei ole belglased kaotanud ühtegi kohtumist. Kokku on väravavahi saldos rahvus­esinduse ridades 15 võitu ja kuus viiki. Paljuski nähakse Argentina – Belgia veerandfinaali just Messi ja Courtois’ duellina. Hispaania kõrgliigas on Madridi Atletico väravavaht seejuures suutnud Messi viimases seitsmes omavahelises kohtumises samuti nulli peal hoida. Veerandfinaali eel tunnistas aga argentiinlaste juhendaja Alejandro Sabella, et endiselt tehakse panus just oma suurimale staarile. «Argentinal on alati olnud kalduvus loota just Messile.»



Teises tänases veerandfinaalis on eelkõige küsimus, kas üllatajate imeline teekond võiks saada jätku. 1990. aasta MMil jalgpalli­maailma kaheksandikfinaali jõudmisega üllatanud Costa Rica on praegu suutnud toonasest vägitükist juba veerandfinaali jõudmisega sammukese edasi teha.



Neljandat korda MMil mängiva, 4,5 miljoni elanikuga Costa Rica poolfinaali jõudmine oleks kindlasti üks läbi aegade suurimaid sensatsioone finaalturniiridel ja seda võiks võrrelda näiteks 2002. aastaga, kui nelja parema sekka jõudis Lõuna-Korea koondis.



MMidel «igavese teise» tiitlit kandev Hollandi koondis on tänavusel MMil võitnud kõik neli kohtumist, kuid viimane lahing Mehhikoga ei olnud just kõige veenvam. Lisaks on neil vigastusega mängust väljas poolkaitsja Nigel de Jong. Costa Ricat ei saa aidata aga mängukeelu all olev kaitse tugisammas Oscar Duarte.



«Holland on suurepärane meeskond, kuid ausalt öeldes on meil suurepärased võimalused nende alistamiseks. See mäng on meie jaoks nagu finaal ja me ei taha veel koju minna,» teatas üks costaricalaste liidreid Bryan Ruiz. Üllatajatele andis oma uue tööandja Manchester Unitedi kodulehel au ka hollandlaste peatreener Louis van Gaal: «Midagi lihtsat oodata ei ole ja tegemist on väga tugeva vastasega. Veerandfinaali jõudmine räägib juba ise enda eest.»




Jalgpalli MM


Veerandfinaal


Saksamaa – Prantsusmaa 1:0



Värav: 13. Hummels



Ajakava


5. juuli, veerandfinaalid



19.00 Argentina – Belgia



23.00 Holland – Costa Rica

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles