Pekingi tänavatel käib vilgas piletiäri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvamassid ostsid pileteid kas või hingehinnaga.
Rahvamassid ostsid pileteid kas või hingehinnaga. Foto: Reuters/ScanPix

Juba paar nädalat enne Pekingi olümpiamängude algust teatati, et kõik piletid on välja müüdud. Sportlased võitlesid siis veel tihtipeale pea tühjade tribüünide ees. Nüüd on võistlusareenide tribüünid publikut täis, aga millise hinnaga?

Pileteid müüakse kõikide võistlusareenide vahetus läheduses. Kuigi Hiinas on liigkasuvõtmine rangelt keelatud ning sellega võib kaasneda ka vanglakaristus, on põhilised müügimehed just kohalikud ise.


Ilmselt tasub äri ennast ära – miks muidu on esialgsest vähemalt poole kallima hinnaga pileteid müümas sadu ja sadu äritsejaid üle terve Pekingi. Piletita ei jää keegi – ole vaid mees ja maksa.


Kümnekordne hind


Eestlased käisid nii-öelda mustalt turult ostmas olümpiavõitja Gerd Kanteri medalitseremoonia pileteid. Kaubaks läks 30 piletit. Kõikide pääsmete eest maksti vähemalt kahekordset hinda.

Ent ilmselt oli hind seda väärt – järgmine võimalus olümpiamängudel Eesti hümni kuulata avaneb alles nelja aasta pärast, kui siiski.


Kõige kallimaks on tõusnud korvpallifinaalide hinnad. Kui algselt sai poolfinaali pileti kätte umbes 1500 krooniga, siis nüüd tuleb nende eest välja käia 20 000 krooni.
Põhjuseid on mitmeid – eelkõige on nii palju pileteid aga ringluses seetõttu, et võrreldes möödunud olümpiamängudega olid ametlikud piletid esialgu võileivahinna eest müügis.


«Kui Ateenas maksis A-kategooria kergejõustikuvõistluse pilet 4800 krooni, siis siin müüdi A-kategooria pileteid 800 jüaaniga ehk siis alla 1200 krooniga,» võrdles Eesti Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi hinnaskaalat.


Viimase viie päeva jooksul on politsei vahistanud 276 liigkasuvõtjat, kelle seas oli ka 37 välismaalast. Seitset neist ootab lühiajaline vangistus, 18 inimesel lühendati viisat ning ülejäänud said lihtsalt trahvi. 613 piletit on konfiskeeritud. Süüdistus oli lihtne – kohalikud müüsid pileteid esialgsest mitu korda kõrgema hinnaga.


Kinnipeetute seas oli ka üks itaallane, kes vahistati rahvusstaadioni ehk Linnupesa ees. Politsei leidis tema juurest ka 65 võistluste piletit. Mees tunnistas, et oli erinevate kanalite kaudu oma kodukohast 130 olümpiapiletit ostnud ning pooled neist Hiinas topelthinnaga maha müünud.


Itaallasele määrati viis päeva vangistust ja sellega asi piirduski. Maksimumkaristus piletimüüjatele on 10–15 päeva vangistust või riigist väljasaatmine.


Rahvusvaheline olümpiakomitee kahtlustab puhkenud piletiäris teiste seas ka Hiina rahvusvahelise olümpiakomitee ametnikke, kes salaja meeletutes kogustes pileteid müüsid.
Mängude korraldajate sõnul olid kõik 6,8 miljonit piletit juba enne võistluste algust müüdud, ent tühjad istekohad pea kõikidel võistluspaikadel tekitasid Rahvusvahelises Olümpiakomitees kahtlusi.


60 protsenti


Olümpiamängude üks korraldajaid Wang Wei vihjas ka põhjusele, miks nii palju pileteid ringlusesse sattunud on. Väidetavalt on eri riikide delegatsioonidele antud piletite arv võrreldes neli aastat tagasi toimunud Ateena olümpiamängudega 60 protsendi võrra tõusnud. Kuluaarides räägitakse ka seda, et suurkorporatsioonid olla tohutu hulga pääsmeid saanud ega kasuta neid nüüd kuigi agaralt.


Mäletatavasti paisati viimased 250 000 Pekingi olümpiamängude piletit müüki 25. juulil, tuues kaasa tohutud järjekorrad, rüselemise ja isegi kaklusi.


Piletid paljudele võistlustele müüdi läbi mõne tunniga, paljud huvilised asutasid end piletikioskite juurde laagrisse kaks päeva enne nende avamist.


Kaks päeva hiljem teatati, et kõik võistlused, kui välja arvata mõned Hiina pealinnast eemal toimuvad jalgpalliturniiri kohtumised, on välja müüdud. Ühtekokku müüdi ligi seitse miljonit Pekingi olümpiapääset.

Hinnalised kasutatud piletid

Mitte üksnes pääs võistlusareenidele pole hiinlaste seas hinnas. Ka kasutatud piletite pärast on kohalike seas suur võitlemine. Hiina kollektsionäärid on selle piletituru jaoks loonud lausa veebileheküljed.


Kasutatud teise kategooria pilet kergejõustikuvõistlusele maksis 50 kohalikku raha (umbes 75 krooni), Hiina-USA korvpallikoondise kohtumise pileti hind oli aga kuus korda kõrgem, 300 kohalikku raha (450 krooni). Selle jaoks, et kasutatud korvpallimatši pilet saada, tuli aga pikas järjekorras seista ning oodata, oodata ja oodata.


Kõige kallimaks on läinud olümpiamängude avatseremoonia kasutatud piletid, mille eest ollakse valmis lausa 1000 kohalikku raha maksma. Paljud neist piletitest leiavad koha Hiina suveniiriturul. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles